• 05 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 16°C

Вадят тялото на диктатора Франко от мавзолея (СНИМКИ)

 Вадят тялото на диктатора Франко от мавзолея (СНИМКИ)

/КРОСС/ Тленните останки на испанския диктатор ген. Франсиско Франко ще бъдат ексхумирани в четвъртък от мавзолея край Мадрид, в който са положени, съобщи днес испанското правителство, цитирано от Франс прес.

След това останките на Франко ще бъдат погребани до съпругата му в гробището Ел Пардо на север от Мадрид, където са погребани и други политици.

На операцията по транспортирането ще присъстват членове на семейството на Франко, уточни правителството в свое съобщение.

Ген. Франсиско Франко управлява Испания от 1939 г., когато неговите сили победиха в кървавата Испанска гражданска война, до смъртта си през 1975 г.

Гробницата на Франко понастоящем се намира в огромен мавзолей на хълм, принадлежащ на католическата църква в "Долината на загиналите", западно от Мадрид. Там тя привлича туристи и служи като място за демонстрации на симпатизанти на дясното крило. Увенчаният с разпятие мавзолей е огромен паметник, който диктаторът построява с принудителен труд по време на управлението му през 1939-1975 г.

Бившето правителство на консервативната Народната партия се противопостави на опитите за ексхумация на Франко, но президентът на социалистите Педро Санчес възстанови тези усилията след встъпването си в длъжност миналата година.

Неговото правителство, което за първи път обяви ексхумацията през юни, е получило одобрение за това от Ватикана. А миналия месец испанският Върховен съд отхвърли жалбата на роднините на Франко срещу решението на правителството.

Планът на правителството е да препогребе Франко до съпругата му в гробището Ел Пардо на север от Мадрид, където са погребани и други политици. От години леви партии и семействата на много жертви от Испанската гражданска война искаха тялото на Франко да бъде преместено от мавзолея, който е голяма туристическа атракция.

Идеята, че хората, убити от войските на Франко, са погребани заедно с него, а това е много абсурдно. Те все още го прославят, сякаш е спасителят на Испания, коментира Силвия Наваро, чийто чичо е загинал през 1936 г.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.