• 28 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8255
  •  GBP / BGN 2.2837
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 8°C

Папата подкрепи мигрантите в Лесбос

Папата подкрепи мигрантите в Лесбос

/КРОСС/ Папа Франциск посети бежанския лагер на гръцкия остров Лесбос и увери мигрантите, че не са сами", съобщава ВВС.

В лагера Мория има повече от 3 хиляди души, някои от които може да бъдат депортирани обратно в Турция.
По думите на Франциск целта на пътуването му до Гърция била да види с очите си „най-тежката хуманитарна катастрофа от Втората световна война".
Хиляди хора в момента са блокирани на о. Лесбос след сключената миналия месец сделка между ЕС и Турция, целяща да ограничи потока от мигранти към Европа.
Ватиканът настоява, че посещението на папата е с чисто хуманитарен и религиозен характер и не трябва да бъде разглеждано като критика на депортациите.
Десетки бежанци се струпаха в лагера Мория да видят папата, като някои от тях държаха плакати, молейки за помощ.
Ние всички сме мигранти, заяви папа Франциск в бежанския лагер „Мория". „Нека признаем, че заедно, като едно човешко семейство, ние всички сме мигранти", каза той по време на възпоменателна церемония в памет на хилядите бежанци, трагично загинали Егейско море, докато се опитват да достигнат Европа.
По време на посещението си Светият отец беше придружаван от Вселенския патриарх Вартоломей, архиепископа на Атина и цяла Гърция Йероним и от гръцкия премиер Алексис Ципрас.
„Днес исках да бъда с вас. Искам да ви кажа, че не сте сами. Дойдохме, за да насочим вниманието на света към тази тежка хуманитарна криза и да молим за нейното разрешаване", каза папата. „Бежанците не са числа, те са хора, които имат лица, имена, истории и трябва да бъдат третирани като такива", написа папа Франциск в акаунта си в социалната мрежа „Туитър".
Папа Франциск, Вселенският патриарх Вартоломей и главата на Гръцката православна църква Йероним призоваха за солидарност и човечно отношение към мигрантите. Главата на Римокатолическата църква призова европейските лидери да проявят хуманност и да се притекат на помощ на бежанците в дух на братство и солидарност. Вселенският патриарх пък заяви, че светът ще бъде съден по отношението си към мигрантите. Той остро разкритикува проявяваната при затварянето на граници за мигрантите коравосърдечност.
Тримата духовни водачи подписаха съвместна декларация, в която призоваха за по-големи международни усилия за разрешаването на миграционната криза и за мир в Близкия Изток. Те се ангажираха да положат повече усилия за преодоляване на вековното разделение между православната и католическата църква.

Гръцката телевизия ЕРТ съобщава, че Франциск е предложил да вземе със себе си в Италия 10 бежанци.
През септември папата приюти във Ватикана две бежански семейства, настоявайки католиците в Европа да дадат своя дан за разрешаването на кризата.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Хайде малко мигранти във Ватикана.

16.04.2016 23:39:14

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.