• 08 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8167
  •  GBP / BGN 2.2794
  •  CHF / BGN 2.0019
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 15°C

Папата смъмри отричащите климатичните промени

Папата смъмри отричащите климатичните промени

/КРОСС/ Папа Франциск смъмри онези, които отричат науката зад глобалното затопляне и призова преговарящите за климата в Германия да избягват да стават жертва на такива "погрешни нагласи", а вместо това да се ускорят усилията за ограничаване на емисиите на парникови газове. Франциск отправи послание към срещата в германския град Бон, която се занимава с подробностите по изпълнението на Парижкото споразумение за климата от 2015 г., целящо да ограничи глобалните парникови емисии.

В посланието Франциск нарече климатичните промени "един от най-тревожните феномени, пред които е изправено човечеството". Той призова преговарящите да предприемат действия, свободни от специални интереси и политически и икономически натиск, и вместо това да се ангажират в честен диалог за бъдещето на планетата.

Франциск не е посочил нито една страна по име, но САЩ обявиха, че се оттеглят от Парижкото споразумение, а американският президент Доналд Тръмп номинира няколко души в администрацията си, които оспорват заключенията на учените, че човешката дейност стои зад глобалното повишаване на температурите. Същевременно американската администрация насърчи използването на изкопаеми горива като въглища за енергийните нужди на САЩ.

В историческата си енциклика за околната среда от 2015 г. Франциск изтъкна, че глобалното затопляне е предизвикано "главно" от човешката дейност и призова да не отлага постепенното премахване на изкопаемите горива.

В посланието си аржентинският папа осъди това, че усилията за борба с климатичните промени са възпрепятствани от онези, които отричат науката зад тях, или онези, които са безразлични към тях, както и онези, които са се примирили с тях или смятат, че могат да бъдат разрешени с технически решения, което той определи като "неадекватно".

"Трябва да избягваме изпадането в тези четири погрешни нагласи, които със сигурност не подпомагат честните изследвания и искрения, продуктивен диалог", настоя главата на римокатолическата църква.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.