• 16 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.3227
  •  CHF / BGN 2.0514
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 19°C

Папа Франциск призова за сближаване между католици и православни

Папа Франциск призова за сближаване между католици и православни

/КРОСС/Призив към сближаване между католици и православни отправи днес папа Франциск в своето пожелание по повод започващата във вторник Юбилейна година на милосърдието, предаде Франс прес. Заличаването на "греха на разединението" е една от целите, обявени от католическата църква в рамките на инициативата.

Пред богомолците, събрали се на площад "Св. Петър" след неделната молитва, папа Франциск изрази ясно желанието си поредната "Света година" да проправи път за нови стъпки към взаимно опрощение и сближаване между римокатолиците и различните православни църкви.

Разколът между Рим и Константинопол датира от 1054 г., припомня "Франс прес". "Няма истински път към единство, без да поискаме прошка от Бога и един от друг заради греха на разединението", каза Франциск.

След това той отправи приветствия към главите на православните църкви и по-специално към своя приятел константинополския патриарх Вартоломей. Двамата поддържат близки отношения, но за Рим е по-трудно сближаването с другите православни църкви, особено с руската, която е най-многобройна, уточнява "Франс прес".

Папа Франциск призова днес министрите от 195 страни, събрали се на климатичната конференция в Париж, да проявят смелост и да вземат "важни решения" за "идните поколения". "За благото на общия ни дом, на всички нас и на идните поколения в Париж трябва да бъдат положени всички усилия за смекчаване на последиците от климатичните промени - и същевременно за борба с бедността, за въздигане на човешкото достойнство. Единият и другият избор вървят ръка за ръка", заяви папата.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.