• 23 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8396
  •  GBP / BGN 2.2656
  •  CHF / BGN 2.0178
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

Единият от убийците на френския свещеник е 19-годишен, опитвал да се присъедини към "Ислямска държава"

Единият от убийците на френския свещеник е 19-годишен, опитвал да се присъедини към "Ислямска държава"

/КРОСС/ Единият от двамата нападатели, които убиха свещеник и взеха заложници в църква във Франция, е бил идентифициран като Адел Кермиш, на 19 години, роден във Франция, съобщи прокурор по делото, цитиран от Франс прес. Обвинителят потвърди, че Кермиш, който е бил разпознат по пръстовите отпечатъци, е бил съден през март 2015 г. за връзки с терористична организация и му е била поставена електронна гривна за проследяване, след като се опитал на два пъти да пътува за Сирия, за да се присъедини към "Ислямска държава". Прокурорът каза, че нападателите, врекли се във вярност на "Ислямска държава", са носели фалшиви експлозиви и са използвали монахини като жив щит.

Междувременно френският премиер Манюел Валс заяви, че целта на нападателите срещу църквата е била да разпалят религиозна война. Премиерът призова французите да останат единни и подчерта: "Нашият отговор е демокрацията."

Нападението срещу католическата църква в северна Франция е атака срещу всички религии, заяви ръководителят на Европейския еврейски конгрес Моше Кантор, цитиран от Arutz Sheva.
„Тази страхлива атака само ще увеличи нашата решителност да победим врага на ислямския тероризъм", допълни Кантор.

Убитият при заложническата драма свещеник във Франция е гонил столетие. Мъжът е бил на 92 години и от десетилетия е служил в църквата в градчето. Това разказа пред "Индипендънт" един от съседите на храма - Еулалие Гарси.

Днес в Сидни, в катедралата „Дева Мария", ще бъде проведена служба в негова памет. Католическият архиепископ Антони Фишър е поканил обществеността на служба от 13.10 ч. , местно време, като отговор на убийството, извършено от терористичната групировка.

В същото време обаче джихадисткото приложение за съобщения Telegram публикув изображения, заплашващи Лондон и Вашингтон с атаки. Едно от тях показва как Статуята на свободата в Ню Йорк е обхваната от пламъци, като отстрани има надпис „Вашингтон скоро", пише вестник Mirror.
Източникът на заплахите срещу Лондон и Вашингтон не е известен и неговата достоверност не е потвърдена.
„Няма специфична разузнавателна информация, свързана с атаки срещу християнските общности в Обединеното кралство", коментират властите.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.