• 20 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 20°C

Президентът: Отношенията ни с Франция са стратегически и придобиват все по-голямо значение

Президентът: Отношенията ни с Франция са стратегически и придобиват все по-голямо значение

/КРОСС/ „Днешната среща демонстрира ясно, че България гледа изключително отговорно на отношенията с Франция". Това каза държавният глава Румен Радев по време на пресконференцията след срещата му с президента на Франция Еманюел Макрон в двореца „Евксиноград" във Варна, предава „Фокус".

„Бих желал да приветствам президента Макрон с добре дошъл след 10 години прекъсване и да му благодаря, че България е сред първите дестинации в неговата натоварена външнополитическа програма. Възприемам това както качествен ръст в нашите отношения, които имат огромен потенциал за развитие", заяви Радев.

„Надявам се да изпълним тези отношения с конкретното съдържание във всички области от взаимен интерес. Обсъдихме важните аспекти от нашето двустранно сътрудничество. На първо място Франция е сред нашите водещи външнотърговски партньори. Двустранният ни стокообмен се увеличава непрекъснато и вече достига 1,9 млрд. евро. Имаме всички предпоставки да постигнем много повече", каза още Румен Радев.

„Необходимо е да насърчаваме контактите на бизнеса в двете страни за повече обмен и повече инвестиции. Необходимо е да стимулираме сътрудничеството в области като туризъм, наука, култура и в преките контакти между хората. С президента Макрон изразихме задоволство от постигнатото сътрудничество в сферата на отбраната, касаещо трансформацията на Въоръжените сили на Република България и придобиване на модерни оръжейни системи. Налице е определен потенциал това сътрудничество да продължава с модернизацията на ВМС и на Сухопътните войски. Изразих своето уверение, че Франция ще подкрепи усилията ни за членство в шенгенското пространство, както и в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие и в приемната на Еврозоната", заяви още президентът Радев.

„Обсъдихме открито всички обстоятелства около тези членства. Отношенията ни с Франция имат определено стратегически характер и придобиват все по-голямо значение в контекста на членството ни в ЕС. Затова е необходимо да съгласуваме работата си по общите ни позиции по европейския дневен ред. В тази връзка днес обсъдихме важни въпроси - европейска сигурност и отбрана, мигрантска криза и Шенген, европейското ни председателство и социална Европа", каза още държавният глава.

По горещата тема за социалния дъмпинг, която предварително бе ясно, че ще бъде повдигната от Макрон Радев обяви:

„Споделих загрижеността на г-н Макрон относно директивата за командировани работници. Този проблем е от компетенцията на българското правителство, но ще споделя, че България е против измамите със социални осигуровки и заобикалянето на правилата, затова трябва да има засилено сътрудничество на социалните служби", коментира Румен Радев.

Той заяви, че е необходим и по-силен контрол.

„Споделям необходимостта от нормативни промени, които да запазват правата на работниците, да подобряват условията на труд и да водят до по-висок жизнен стандарт", каза още президентът на Република България.

Румен Радев заяви, че въпросът за социалните права не се изчерпва само с проблема за директивата за командироване на работниците.

„Налице са и редица други проблеми като данъчен дъмпинг, корпоративен дъмпинг, както е налице и неколкократно по-ниско заплащане на работниците от новите страни-членки в клонове на предприятия, банки и търговски вериги в сравнение със заплащането на техните колеги от старите страни членки, за същото количество и качество на труда. Затова е необходим комплексен подход към тези комплексни проблеми, който да води до устойчиви трайни решения. Такива решения могат да бъдат постигнати с устойчиви, постоянни, кохезионни и инвестиционни политики", допълни държавният глава.

Румен Радев за пореден път повдигна и темата за сигурността на границата на Европейския съюз, каквато се явява България.

„Глобалните заплахи изискват единен отговор. Затова приемам вижданията на г-н Макрон, че европейската отбрана ще даде нов импулс. Нужно е по-интензивно сътрудничество и задълбочаване на интеграцията в сферата на отбраната. Затова са важни и френските инициативи за постоянно структуриращо сътрудничество. Според мен тяхната реализация означава такива критерии за членство, които да позволяват на страни като България да реализират своята амбиция за максимално интегриране в европейските отбранителни инициативи", заяви Радев.

Той посочи, че са обсъдили и важността от развитието на силна европейска отбранителна индустрия, като задължителна част от силна Европа на глобалната сцена.

„Овладяването на миграцията и намаляването на риска от терористични атаки изискват обща европейска политика и задълбочено сътрудничество във всички сфери, засилване охраната на външните граници и борба с нелегалния трафик, засилена политика на връщане и реформа на общата европейска система за убежище. Очаквам подкрепа от Франция и за оперативния план за защита на българските граници, който внесох тази пролет в ЕК и Съвета на Европа. Сигурността на европейските граници започва от сигурността на нашите граници. България поема председателството на Съвета на Европа в труден и предизвикателен период", добави Радев.

По думите му с тази цел българското правителство е формулирало ясни критерии, целящи укрепване на единството на ЕС и засилване на солидарността, стабилността и конкурентоспособността.

„Ще очакваме експертна френска подкрепа за подготовка на председателството и на един от най-важните приоритети - кохезионната политика", каза още Румен Радев и отново заяви подкрепа за по-бързо приемане в ЕС на страните от Западните Балкани.

„Ако не представим европейска перспектива за Западните Балкани, рано или късно те ще представят Балканска перспектива за Европа. „И точно заради инициативата на г-н Макрон, закриляща Европа, трябва да имаме много по-мащабно мислене за стабилността на Европа", заяви Радев.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.