• 05 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

Левон Хампарцумян: "Заради системното недофинансиране на образованието има около 1 млн. души, които са функционално неграмотни"

Левон Хампарцумян: "Заради системното недофинансиране на образованието има около 1 млн. души, които са функционално неграмотни"

/КРОСС/ Около един милион българи са функционално неграмотни. Това заяви финансистът Левон Хампарцумян, който коментира проблема с хроничната бедност в страната.
Според банкера България винаги е била най-бедната държава в Европа, дори и по време на комунизма.
"През 1944 г. България е на същото икономическо положение като Дания - селскостопански държави с наченки на индустрия. След това едно развитие на социализъм ни докарва през 1990 г. да сме в икономически фалит. Не последните 30 години са ни вкарали в беля, а предишните 50 плюс следващите 30", каза Хампарцумян пред bTV.
Той смята, че заради системното недофинансиране на образованието има около 1 млн. души, които са функционално неграмотни.
"На тези хора дори да им предложиш работа нямат елементарната квалификация да я свършат. Ако преди 30 години се хванеше един не много образован човек, след 3 месечен курс той става тракторист. Днес един трактор струва 30 млн. евро, а таблото му е малко по-просто от това на самолет - не може с три месеца да се научиш", обясни банкерът.
Той смята, че е важно да има голяма средна класа и подходяща инфраструктура, за да се повиши стандартът на живот в България.
Хампарцумян сравни начина на живот на семейство Баневи с този на френската кралица Мария Антоанета, която е останала в историята с изказването си "Като нямате хляб - яжте пасти".
По думите му "арогантното потребление в едно бедно общество е толкова безвкусно". Това, което са правили, отбеляза той, е било в рамките на тогавашните закони.
"Апетитът идва с яденето, с времето са направили неща, които също ги пише в законите, но в Наказателния кодекс", коментира Хампарцумян.
Банкерът заяви, че българската икономика през последните години расте. Банките успяват да покрият старите си дългове и да бъдат на печалба.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Левончо, стига говори глупости, влез в реалния свят, а той е че 30 г америка срещу България инвестира от 300 хил неграмонтните да станат 1 млн. Неграмотен българин няма. Ци га ните заедно с половината турци фъфлят на развален български, ти говориш за умения... Сащ с виновни и за двете групи, чрез нпо и турски партии

10.12.2018 10:07:59

Анонимен

Не последните 30 години са ни вкарали в беля, а предишните 50 плюс следващите 30 ТОВА ТРЯБВА ДА Е ЗАГЛАВИЕ И МОТО ЗА БСП

09.12.2018 15:40:54

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.