• 03 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

Габриел: Социалните мрежи имат няколко месеца да се справят с фалшивите новини

Габриел: Социалните мрежи имат няколко месеца да се справят с фалшивите новини

/КРОСС/ Социалните мрежи и други платформи за споделяне на информация имат няколко месеца да вземат работещи мерки срещу разпространението на фалшиви новини и слово на омразата, преди ЕС да опита да реши проблема със закон. Това заяви пред „Нова телевизия" българският еврокомисар Мария Габриел, която отговаря за цифровата икономика.

Тя допълни, че е стартирала експертна дискусия, която да установи нужните мерки преди да се стигне до закони, които да регулират разпространяваната информация.

„Не става въпрос за цензура и Министерство на истината, но нека опитаме заедно да се справим с този проблем", характеризира действията си Мария Габриел.

„В демократично общество няма място за незаконно съдържание - терористична пропаганда, език на омразата. Важно е платформите да носят отговорност за премахването на такова съдържание", смята Габриел, която през септември излезе с такъв призив, насочен към големите социални мрежи като „Фейсбук" и „Туитър", заплашвайки ги и със съдебни процеси.

„Искаме по-бърз резултат от платформите. Ако това не се случи в следващите няколко месеца до май 2018 ще излезем със законодателно предложение, в което искаме механизъм за прозрачност, много ясна политика за премахването, много тясно сътрудничество с органите на полицията и възможност за защита на правата на човека", заяви българският еврокомисар.

„Фалшивите новини съществуват от античността. Новото е леснотата, с която могат да бъдат произвеждани, скоростта, с която се разпространяват, и мащабите, които могат да придобият. Те са такива, че „фейк нюз" вече не са технически, а политически и обществен проблеми", коментира еврокомисарят.

Градове и села България могат да получат безплатен интернет по инициатива на ЕК, която ще обхване между 6 и 8 хиляди общини в Европа, обяви още еврокомисарят. Целта на инициативата със 120 милиона евро бюджет е да се осигури безжична връзка на обществени места, като самите общини избират кои точно да са локациите.

„Може да бъде читалището, болницата, парка или около някаква туристическа точка", даде примери Габриел.

Тя обясни, че самата инициатива има по-голямата цел да вкарва потребителите в единна мрежа чрез мобилно приложение, брандирано със „специално лого". То щяло да позволи на хората в Берлин да видят какво става в Каспичан и така евентуално да насочи и инвестиции. Проектът ще работи с „ваучери" по 20 000 евро, които общината ще управлява. Според условията тя трябва да наеме мобилен оператор, който да осигури интернет на избраните обществени места за поне 3 години.

„В Брюксел ще има централна система, която ще показва дали всяка от точките работи", описа Габриел предвидените мерки срещу евентуални злоупотреби с еврофинансирането.

„След 2020г. над 90% от работните места ще изискват основни цифрови умения. Ще са нужни не само програмисти", заяви още еврокомисарят.

„В момента има недостиг на 300 000 ИТ специалисти в Европа, а до 2020 те ще бъдат половин милион", допълни Мария Габриел.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Наследствените инстинкти на БКП-ШАЙКАТА с патриотарстващите ДС-ШКЕМБЕТА избиват и през тузарските евро-тоалети! Най-добре в другарката Габриел да пусне заглушителите, както едно време БКП+ДС се "бореше" със "фалшивите новини" от Свободна Европа, Гласът на Америка, БиБиСи, Дойче Веле, ...

02.12.2017 21:36:57

Анонимен

Габриел ти си доказателство за фалшива новина!

01.12.2017 15:30:00

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.