• 06 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 22°C

Мария Габриел пред Европейския парламент: Трябва да спрем изтичането на мозъци

Мария Габриел пред Европейския парламент: Трябва да спрем изтичането на мозъци

/КРОСС/ „Ще разчитам на вас да бъдем съмишленици в целта да постигнем такова ниво на иновации, наука и спорт, което да бъде на висотата на младите. Ще остана вярна на подхода – хората в центъра на политиката, без разлика на възраст и пол, без разлика на убежденията им.“ Това заяви по време на изслушването в Европейския парламент българския кандидат за еврокомисар Мария Габриел.

„За мен е важно да започна ново партньорство и се надявам то да бъде толкова трайно, колкото предишното. Искам да имаме една по-приобщаваща Европа, да не изоставяме никой от нашите граждани. Ресорът, който иска да ми повери председателят на Европейската комисия, е изцяло новаторски. Тук са включени водещи програми като „Еразъм“ и „Хоризонт“. Трябва да създадем необходимите взаимодействия, така че те да работят. Трябва да имаме една Европа на талантите, но и Европа на сърцата. Това са предварителни условия за растежа и устойчивостта“, подчерта българският кандидат за еврокомисар.

Европа трябва да запази водещото си място в света в науката, защото САЩ и Китай бързо наваксват.

„Трябва да развиваме иновативни предприятия. Много е важно да създадем един нов Европейски съвет за иновациите, който да допълва Европейския институт за иновации и технологии. Трябва да променим принципите на споделяне. Важна е геополитическата роля на бъдещия колегиум на комисарите. Би трябвало да имаме своите връзки с партньорсите от Западните Балкани, Африка, Източното партньорство и Южното Средиземноморие. Културата е в основата на общите ни ценности и желанието ни е да поставим в човека в центъра, очерта основните предизвикателства Габриел.

Предизвикателство ще бъде да запазим предложения бюджет от ЕК за бъдещия финансов период.

Евродепутат напомни, че Европейският парламент е предложил трикратно да се увеличи бюджета за „Еразъм “ за следващия период. Габриел изрази подкрепа за това и каза, че иска да говори с министрите на образованието и да се говори, ако трябва, и с тези на финансите.

Попитана за разногласията между Съвета, който ще иска парите за „Хоризонт“ да са по-малко, и Европейския парламент и на коя страна ще застане, тя каза, че е на страната на Европарламента и ще отстоява увеличаване на парите за „Хоризонт“, който не е разход, а инвестиция и трябва да отговаря на глобалните предизвикателства.

Габриел каза още, че има за цел 35% от бюджета да е за климата и 30% при „Хоризонт 2020“. При „Хоризонт Европа“ трябва да има подобрения. „Да се обърне внимание на всички, които участват в оценката, да предоставят по-качествени данни за мониторинг при подготвянето на проектите. Важно е, когато нещо не действа, да се намесим максимално бързо“, каза тя.

„Ако искаме да извършим климатичния преход, това няма да стане без иновации, ще подкрепя всички проекти в решения, които все още липсват, които да са и финансово подплатени“, допълни Габриел.

Габриел заяви, че иска да допринесе за нов живот на европейските научни изследвания. „Европейският научно-изследователски съвет е пример за мярка срещу „изтичането на мозъци“.

Тя посочи, че в някои части на Европа има изоставане в иновациите. „При преговорите за „Хоризонт Европа“ ще проучва във връзка със стипендиите „Мария Кюри“ дали може да има финансова възможност за лицата, които искат да се върнат в страните по произход. Има такъв пилотен проект“, каза кандидатът за еврокомисар.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

българин

....моля обаче, нека първо да изтекат мозъчките като габриелките, манделките, кристалинките и други калинки...завинаги и безвъзвратно...и тогава да врътнем кранчето...иначе ни чака интелектуално свръхторнадо...

01.10.2019 20:50:17

Анонимен

Хайде у лево, ма...

01.10.2019 14:51:05

Анонимен

Трябва да ти спрат микрофона!

01.10.2019 13:36:52

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.