• 05 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 16°C

Мария Габриел: Многообразието и компромисът - това е основното ни богатство

Мария Габриел: Многообразието и компромисът - това е основното ни богатство

/КРОСС/ Българският кандидат за еврокомисар Мария Габриел беше изслушана от Европейския парламент. Тя бе представена пред две парламентарни комисии, които преценяват дали е способна и компетентна да бъде еврокомисар с ресор „Дигитална икономика и дигитално общество".

В началото на своето изложение Габриел говори на български език. Тя изрази надежда, че заедно с евродепутатите ще очертаят допълнителни идеи и заедно ще допринесат за изпълнението на задачата на Европейската комисия за пълно използване на възможностите на цифровите технологии в общ интерес. Тя направи 15-минутно изложение, след което следваше да отговори на 25 въпроса от евродепутати. Цялото изслушване продължи 3 часа.

„Необичайно е за мен да бъда от тази страна на залата и да съм кандидат пред вас за европейски комисар", заяви Габриел, която е и евродепутат от осем години.

„Това е голяма чест, но също предизвикателство и възможност да продължа да работя за защитата на правата и свободите на европейските граждани, за укрепването и развитието на ЕС във вътрешен и външен план. Ето защо искрено се надявам да отговоря на вашите въпроси и заедно да продължим да работим за бъдещето на европейските граждани", допълни кандидатът за еврокомисар, цитирана от „Фокус".

По думите ѝ изследователският ѝ опит в два европейски проекта ще ѝ даде възможност да подходи новаторски към намирането на решения.

„Този опит ми позволи да осъзная колко важно е да подкрепяме включително и с финансови средства изследователската дейност, за да разполагаме с нужните данни. Чрез достъпността им като европейци да продължаваме да сме сред водещите в научноизследователската област. По време на политическия си опит съм имала възможност да работя по политически теми, които първоначално не предизвикваха ентусиазъм, но които благодарение на кампаниите са за осведомяване на обществото, ми позволиха да обединя и да постигна значителни резултати", допълни Габриел.

Тя посочи, че се е срещала със скептично настроените селскостопански производители, които до момента не са били участвали в общата селскостопанска политика.

„Но благодарение на способностите си да представя доводи за облагите за всички граждани, успяхме да защитим интересите на европейските селскостопански производители за периода 2012-2014 г.", каза още българският кандидат за еврокомисар.

„Нито един отрасъл не може да мине без цифровите технологии, никой не бива да остане извън тях. Улесняване и насърчаване на европейските политики, които ефикасно да допринесат за изграждането на единия цифров пазар".

Във връзка с това как може да бъде постигнато това Мария Габриел заяви:

„Най-напред ще успеем да постигнем резултат, работейки в екип. Заедно с комисаря Андрус Ансип, заедно с екипа на ЕК, заедно със Съвета и Парламента можем да постигнем целите си.

Нашата цел днес е и нашата отговорност, а именно да допринесем за създаването на една благоприятна среда, която да позволи на всички европейци да се възползват от многобройните благодатни възможности на цифровите технологии. Технологии, които не зачитат границите", допълни Габриел.

„Чакат ни много важни въпроси като киберсигурност, младежта, защита на личните данни, авторските права, правата и отговорността за собствеността на платформите, взаимосвързаността, оперативната съвместимост. Всичко това са много важни въпроси, защото действително цифровите технологии винаги са в множествено число", коментира още тя и допълни, че това е и основния залог, свързан с цифровото общество и цифровата икономика.

„Многообразието и компромисът - това е основното ни богатство. ЕП е най-добрият пример, който ни показва какво значи лаборатория за идеи и как функционират сътрудничеството и компромисите на практика. Днес, като имаме предвид разликите в интересите на всички равнища, няма как да постигнем напредък без компромиси. Именно този метод на отвореност, на диалог и ангажираност предлагам по време на мандата си като комисар", обясни Габриел.

„Двугодишният мандат е кратък. Напълно го осъзнавам. Ключовата дума е приоритет. Моят приоритет е да направя така, че да има пълно прилагане на политиките и инициативите, които са били приети до момента. Възнамерявам да стартирам нови предложения, ще работя с всички комисари, със Съвета и с всички заинтересовани страни по дин открит и прозрачен начин, за да постигнем консенсус и той да бъде максимално приобщаващ", допълни още тя.

Утре координаторите на двете комисии ще обявяват решението си, финалното гласуване е на пленарната сесия през юли.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.