• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

България изнудва "Газпром" за "Южен поток"

България изнудва "Газпром" за "Южен поток"

/КРОСС/ Разследването на Европейската комисия срещу "Газпром" е към своя край. Въпреки че и от двете страни решиха да превърнат проблема в световен, в крайна сметка отново се намеси случаят с "Южен поток" в България. Българското Министерство на енергетиката се съгласи казусът да се разреши между Европейската комисия и "Газпром". Най-важно за ЕК бе да не допусне страната ни да получава приходи от транзита на газ през руските газопроводи към Европа, коментира Life.ru.

Проектът "Южен поток" загина преди да бъдат "роден" в далечната 2014 година. Амбициозен проект, замислен от "Газпром", като основен начин за доставяне на природен газ на клиенти в южната част на Европа. Всичко това обаче бе съсипано от  "двойната игра" в София. По случая първо страната ни получи благословията на Брюксел, след което последва обратното мнение за проекта. В крайна сметка той остана извън България.

Инвеститорите, броят на които, в допълнение към "Газпром" и италианската Ени (20%), имат 50% от първоначалния проект на руския държавен монопол. Френската компания EDF и германската Wintershall са с 15% участие. В крайна сметка, "Южен поток щеше да струва около 23.5 милиарда евро.

От всичко това България щеше да печели няколко милиона, освен че и горивото щеше да е по-евтино. Въпреки това, всички икономически ползи бяха пропуснати заради политическите интриги около проекта. В резултат на това, страната ни остана без газ и без пари, но с добра репутация в Европейския съюз, както и в немилост пред "Газпром". 

Въпреки това, в края на 2016 г., проектът остава "мъртъв", но едва ли ще се случи чудотворното възкресение. Това се случи след изявлението на българския министър-председател Бойко Борисов след телефонен разговор с руския президент Владимир Путин. Премиерът тогава обяви с фанфари, че Москва и София са се договорили за създаването на работни групи за възстановяване на двустранните енергийни проекти. Същата съдба се очаква и за атомната електроцентрала в Белене. Страната ни предпочита очевидно да прави бизнес с Турция, тъй като според някои от политиците ни това е далеч по-малко рисково. 

Въпреки това, част от българските политици в момента се опитват да шантажират "Газпром" с благословията на Европейската комисия. Страната ни възнамерява да използва Европейската комисия, за да запази всички съществуващи газотранспортна инфраструктура. Ако това не се случи, ще коства "живота" на българската енергетика. 

България поиска гаранции от Русия. Технически погледнато, това право придава антитръстово разследване на Европейската комисия срещу "Газпром". От там обаче обвиниха руския гигант за няколко грехове, най-важният от които е създаването на нелоялни високи цени в държави, където има монопол, както и пречки за препродажби на газ в Китай. През март Европейската комисия най-накрая обяви, че може да подпише с "Газпром", с всички вземания на дружеството. Но този сценарий остава само формалност. Не на последно място - да поиска от "жертвите" на България, Чешката република, Естония, Латвия, Литва, Полша, Унгария и Словакия оценка на споразумението. Ако е необходимо, дори да подаде ръка за забележките.

Министерството на енергетиката у нас би искало да се измъкне от "Газпром" и да гарантира по-ниски цени, но това няма как да се случи. В Чехия, например, регулацията на енергията идва от Западна Европа, докато у нас - всичко изглежда като край на сериала, който български политици, заради лично его или прекалена "прагматичност" и "преданост" към Европа допуснаха.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Мда през нас щеше да преминава Син поток сините бабуини го отказаха и Турция го взе и сигурно пИчели от него.През нак щеше да минава и Южен поток дойдоха краварските сенатори и него спряха а интересно защо не спират проекти и в Турция и защо не спират и Северен поток и 1 и 2 ? Такаа още Турски поток /нашия Южен поток/ не е готов но да не се окаже че ще купуваме пак руска газ по него но с турска надценка но самия газ ще е така по "независим" от Русия...???!!!Защото турците НЕ транзитират газ, те купуват на едната си граница и продават на другата ! Та кой ще остане излъганото камилче ? Ако имаме газ добре, но като го нямаме и кой определя цените купувача или продавача във вашата бакалия и магазин как е ? Като не са ни изгодни цените не купуваме и това е свят голям да си купуваме от друго место !

30.04.2017 08:34:49

Анонимен

Много смешно! Не е ли по-нормално обратното - те нас да изнудват? Защото България има пряк финансов интерес от този "Южен поток", който отказахме под натиск от европейските и американските ни приятели. Къде ще отиват таксите за транзит, когато тръбите тръгнат през Турция? От къде ще получаваме ние газ, когато тръбата през Украйна пресъхне? След като 10 години не можем да построим дори интерконектори с Румъния и Гърция? Ще ни носят газ от Щатите в цистерни ли?

29.04.2017 11:01:55

Анонимен

За съжаление, все още много ГЛУПАЦИ – РУСОФИЛИ у нас – Полезни идиоти, разстилащи червено килимче на РУСКИ БАБУИНИ.

28.04.2017 09:10:50

нещастник

успеха е вече факт, вдигнаха газа с 30 процента, да живее Бойко Борисов

27.04.2017 16:58:42

Анонимен

То не се търпи повече!Рассия да изпраща вече вежливите зелени човечета.Щи види тогава България, която рекетира любимата ни Рассия.

27.04.2017 14:12:00

Анонимен

Да живее Газпром! Долу българите-изнудвачи.Горката Русия!

27.04.2017 13:44:17

Анонимен

Тази бедна, лоша, , мръсна , малка и войнствена България отново изнудва голямата, богата , добра и мирна Русия! Докога? Време е за зелените руски човечета, които са в отпуск и с оръжие, купено от магазина, , да я посетят и поздравят.

27.04.2017 13:41:47

Анонимен

Сайта вероятно е на издръжка от Газпром и е обяснимо това ОГЪЗВАНЕ ! Нетърпима е обаче сервилността и наглостта на тази Глутница, пишеща се българи постоянно да ни грабят, крадат и си мислят, че ще им се размине!?!?!? Идва Видовден, БЪЛГАРИ - ГОТВЕТЕ СЕ !!

27.04.2017 11:28:06

Анонимен

Четете статия, по долните Идиоти

26.04.2017 21:19:40

Анонимен

България изнудвала Газпром , абе нещо по умно не можахте ли да препечатате от Москва , Газпром за последните 10 г. е надвзел от България 5 милярда , тогава кой кого е изнудвал ?

26.04.2017 17:46:05

Анонимен

Тази бедна, лоша, , мръсна , малка и войнствена България отново изнудва голямата, богата , добра и мирна Русия! Докога? Време е за зелените руски човечета, които са в отпуск и с оръжие, купено от магазина, , да я посетят и поздравят.

26.04.2017 15:54:48

Анонимен

Както винаги оставаме с пръст у ...з.

26.04.2017 13:41:08

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.