• 20 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

ЕК обвини „Газпром” в злоупотреба с монопол

ЕК обвини „Газпром” в злоупотреба с монопол

/КРОСС/ Европейската комисия официално уведоми „Газпром", че е установила злоупотреба с доминиращо положение на газовите пазари на пет държави в Източна Европа, включително България. По този начин започва процедура за защита на конкуренцията, която може да завърши с извънсъдебно уреждане на спора или налагане на глоба, достигаща милиарди евро.

Заключението за България е, че „Газпром" е обвързал цените на газа на едро с участието на Българския енергиен холдинг в „Южен поток", въпреки високите разходи и неясното икономическо бъдеще на този голям инфраструктурен проект.

Днес еврокомисарят по въпросите на конкуренцията Маргрете Вестагер съобщи, че след близо три години разследване е изпратила писмо с възражения до най-големия доставчик на природен газ в Европа. Ако Брюксел докаже позицията си, „Газпром" ще трябва да преразгледа и промени фундаментални принципи на търговската си политика в Източна Европа.

„Всички компании, които оперират на европейския пазар - без значение дали са европейски, или не, трябва да се съобразяват с нашите европейски правила", заяви Вестагер, която миналата седмица официално отправи подобни обвинения и срещу компанията „Гугъл".

Разследването, започнало през 2011 г., обхваща осем бивши комунистически държави (без Румъния), а предварителното заключение обхваща пет от тях. На среща с журналисти Вестагер обясни, че са избрани пет страни, защото при тях са установени най-убедителни факти за откритите нарушения.

Заключението е, че „Газпром" съзнателно нарушава антимонополните правила в ЕС, защото разединява споменатите пазари в Източна Европа, като забранява препродажба на газ в други държави. Това позволява на руснаците да искат несправедливи цени на някои европейски пазари, се казва в съобщението на регулатора.

Освен това - какъвто е случаят с България - „Газпром" незаконно обвързва доставките с принуждаване на партньорите си да се включват в газопреносна инфраструктура, която няма пряка връзка с конкретните договори.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Не разбирам как липсата на газ се компенсира с конкуренция.

24.04.2015 08:16:54

Анонимен

Нали затова рубладжийската кохорта у нас саботира вече толкова години изграждането на интерконекторни връзки със съседите и всеки опит за проучване и добив на наш собствен газ - за да плащаме на руснаците най-скъпия в Европа газ. Да благодарим на провидението, че сме в ЕС !

22.04.2015 18:39:38

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.