• 18 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 23°C

ЕС и "Газпром" са започнали преговори по антимонополните обвинения

ЕС и "Газпром" са започнали преговори по антимонополните обвинения

/КРОСС/Европейската комисия и "Газпром" са започна преговори за евентуален компромис в антитръстовото разследване срещу руската компания, предаде РБК, позовавайки се на еврокомисаря по въпросите на конкуренцията Маргрет Вестагер.

Според нея Брюксел е получил от "Газпром" официално отговор на обвиненията, направени от Европейската комисия. "Газпром" не признава претенциите на Европейската комисия, но ние се опитваме да разберем дали има начин се реши проблема, или ще продължим да следваме официална процедура", е казала Вестагер.

През септември 2012 г. Комисията стартира антитръстово разследване срещу "Газпром". Комисията подозира "Газпром" в това, че фирмата възпрепятства свободното предлагане на газ на страните - членки на ЕС. В допълнение, Комисията смята, че "Газпром" пречи на разнообразяването на доставките на газ в Централна и Източна Европа, и определя нелоялни цени. Нарушенията, според Европейската комисия, са били извършени от дружеството на територията на България, Чехия, Естония, Латвия, Литва, Унгария, Полша и Словакия. Глобата на "Газпром", според оценки на Сбербанк и ВТБ, може да варира от 1 млрд. до 3.8 млрд. долара.

На 22 април 2015 г. Еврокомисията поиска обяснения от газовия монополист относно установени злоупотреби с доминиращо положение при доставките на гориво на пазарите в Източна Европа.

Първият отговор на "Газпром" бе, че строго съблюдава нормите на международното право и националните законодателства на страните, в които работи, а дейността в ЕС съответства на стандарти, използвани и от други производители и вносители на газ.

През септември зам.-председателят на руската компания Александър Медведев заяви, че е изпратил на Европейската комисия предложения за извънсъдебно уреждане на антимонополното разследване.

След преговори с Вестагер през юли Александър Медведев каза, че се надява на "бърз напредък към взаимно приемливо решение".

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.