• 20 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8359
  •  GBP / BGN 2.2843
  •  CHF / BGN 2.0205
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

Службите разследват отравянето на Гебрев

Службите разследват отравянето на Гебрев

/КРОСС/ Службите разследват отравянето на бизнесмена Емилиян Гебрев.

Това стана ясно на брифинг в Министерски съвет, след срещата на премиера Бойко Борисов и посланика на Великобритания у нас Ема Хопкинс по казуса.

На брифинга присъстваха още главният прокурор Сотир Цацаров, шефът на МВР Младен Маринов и горните двама.

По думите на Хопкинс българските и британските служби вече няколко месеца работят по случая за отравянето на Гебрев.

В хода на брифинга официално беше потвърдена информацията, че руския агент с агентурно име "Сергей Вячеславович Федотов" е бил в България няколко дни преди българският предприемач и неговият син да се разболеят сериозно след отравяне с неустановено вещество.

По данни на Цацаров въпросният руски агент е бил в България три пъти - през февруари, април и май 2015 година.

Той посочи още, че българската страна е предоставила на британските власти всички необходими документи по разследването. 

Цацаров е категоричен, че всякакви твърдения и внушения за бездействие от страна на българските служби не отговаряли на истината.

Припомняме, преди две седмици вестник "Капитал" написа, че Гебрев е отровен с вещество, подобно на "новичок".

Британският сайт за разследваща журналистика Bellingcat е установил, че трети агент на руското военно разузнаване, който е бил във Великобритания по време на отравянето на Сергей и Юлия Скрипал с новичок през март 2018 г., е пристигнал в България няколко дни преди отравянето на Гебрев.

Третият заподозрян е 45-годишният с агентурно име "Сергей Вячеславович Федотов", който според Bellingcat е високопоставен служител на ГРУ.

Както при другите двама заподозрени по случая "Скрипал", агентите "Александър Петров" (истинско име Александър Мишкин) и "Руслан Боширов" (Анатолий Чепига), агентурното име на "Федотов" е създадено през 2010 г., като преди това няма никакви свидетелства за съществуването на такава личност.

"Федотов" е установен първо от руската медия "Фонтанка".

Bellingcat и разследващите им партньори от The Insider (Русия) са проследили движението на "Федотов" от 2010 г. до посещението му в Лондон през март 2018 г. През тези години той е пътувал в Европа, Азия и Близкия изток, често до горещи точки дни при преди да излезе голяма новина в медиите.

Агентът пътувал до България през април 2015 г., но се откроява с поразяваща прилика с обстоятелствата около отравянето на Скрипал през март 2018 г.

На 24 април 2015 г. "Сергей Вячеславович Федотов" пристигнал в Бургас с полет от Москва. Той е трябвало да се върне в руската столица седмица по-късно, 30 април, с полет от София. Но той не се качил на самолета. Вместо това агентът се появил късно вечерта на 28 април на летище "Ататюрк" в Истанбул и в последния момент закупил билет за полет до Москва.

По-рано същия ден, 28 април, Емилиян Гебрев е хоспитализиран, след като припаднал в София. По същото време синът му и един от представителите на компанията му се разболяват внезапно. Тримата са хоспитализирани със симптоми на тежко отравяне. Състоянието на Гебрев рязко се влошава и той изпада в кома. Лекарите предполагат, че отровата е поета на същия ден или няколко дни по-рано. Но лекарите не успяват да установят отровата.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.