• 04 Авг 2021 |
 •  USD / BGN 1.6490
 •  GBP / BGN 2.2968
 •  CHF / BGN 1.8229
 • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
 • Времето:  София 30°C

Румен Гечев: Очевидно е, че БСП върви нагоре

Румен Гечев: Очевидно е, че БСП върви нагоре
Ще предложим алтернативен европейски бюджет

/КРОСС/ Алернативният бюджет, който ще представим за гласуване пред Националния съвет, е европейски. Той отговаря на добрите европейски практики." Това заяви народният представител от ПГ на „БСП за България" и член на Комисията по бюджет и финанси Румен Гечев пред Дарик радио. По думите му от 2010 година ГЕРБ не са променили данъчната политика и по същество те нямат политика, тъй като фискалната политика означава тя да бъде съобразена със структурата на икономиката.

„Делът на данъчните политики в БВП в Европа е - във Финландия - 54% от БВП, Дания - 51%, в България - 28%. Средно за ЕС - 35,7%. Искаме да се доближим до стандартите на Европа, да променим данъците за физическите лица с прогресивна скала, както е във всички ключови икономики в ЕС", посочи Гечев. Той коментира, че от левицата предлагат необлагаем минимум за физическите лица: до 3900 лева месечно данъкът се запазва 10%. До 5200 лева - 12,%. До 6500 - 15 %. Максималният данък- 25 процента - над 10 400 лева. „Това е политика на доходите, съобразена с ефекти върху покупателната способност на хората с най-ниските доходи. Данъкът се повишава единствено за хората с високи доходи", уточни професорът.

Относно думите на Горанов, че ако кметовете искат повече доходи, трябва да въведат подоходен данък, проф. Гечев заяви: „Вместо да промени данъчната политика на национално равнище, той прехвърля горещия картоф на кметовете". По думите му от левицата предлагат 20 процента от данъка върху физически лица да остава в общината, както и 10% от приходите от ДДС. „Това са европейски практики - децентрализация на бюджета. В момента кметовете в България изцяло зависят от Министерството на финансите. Това е и единственият политически лост за въздействие върху общините. Искаме да следваме световната практика на постепенна децентрализация на бюджета", коментира още проф. Гечев.

По отношение на преразпределението на по-висок процент от БВП от държавата, народният представител заяви: „Предлагаме да се увеличи, защото процентът за ЕС е средно 45. Само по този начин можем да използваме бюджета, за да стимулираме българската икономика. ГЕРБ прави обратното на това, което прави ЕС. ЕС поддържа високи нива на бюджетните разходи като дял от БВП, в резултат на което имат развити икономики и имат възможност да осъществяват значими социални програми".

Проф. Гечев коментира и някои от предложенията на левицата за справяне с демографската криза - семейно подоходно облагане, на всяко дете от от първи до 12 клас да бъде осигурен по един учебник по всяка дисциплина безплатно, увеличение майчинството, като се съобрази с увеличението на минималната работна заплата и промяната на средната работната заплата, увеличение на помощите за майки-студентки за всяко дете, промяна на политиката на правителството, касаеща сферите на здравеопазване и образование.

„Само България и Дания имат единен ДДС. Всички останали 26 членки на ЕС имат диференциран ДДС. Предлагаме намаляване от 20 на 9% на ДДС за лекарства и 5% ДДС за жизненоважни продукти за хората като месо, мляко, брашно. ДДС върху книгите също може да бъде обсъдено", коментира още предложенията на левицата проф. Гечев. По думите му левицата има направен анализ за ефекта върху бюджетните приходи и разходи, според който бюджетният дефицит би бил символичен - 0,3% от БВП.

По повод предложението на управляващите да не се плаща първия ден болничен, той заяви: „Държавата абдикира. Тя има достатъчно контролни органи, за да се справи с проблема с болничните по друг начин. Категорично против този подход сме. С подкрепата на профсъюзите и хората - надявам се, че ние няма да позволим тази промяна".

По повод предстоящия пленум на левицата, Гечев заяви: „Не влизам в партийни интриги, но резултатите от местните избори са осезаемо по-добри от тези през 2015 г. Очевидно е, че БСП върви нагоре. Изнасянето на вътрешнопартийни въпроси извън партията ни създава проблеми. Ако тези различия бяха преодолени, резултатът ни щеше да бъде още по-добър".

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Българин

БСП направо лети нагоре...и в летежа вече ѝ изпадна С- то...останаха само Б (блуждаещи) и П (парчета) от минала историческа реалност...

17.11.2019 10:28:19

 • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
  БЪЛГАРИЯ
  ИКОНОМИКА
  ПОЛИТИКА
 • ОПЦИИ
  Запази Принтирай
  СПОДЕЛИ
  Twitter Facebook Svejo
  Вземи кратка връзка към тази страница

  копирайте маркирания текст

 • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2021 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.