• 19 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 20°C

Бил Гейтс: Епидемия може да убие 40 млн. души

Бил Гейтс: Епидемия може да убие 40 млн. души

/КРОСС/ Председателят на Съвета на директорите на Microsoft Бил Гейтс прогнозира глобална катастрофа в близко бъдеще. В интервю за Vox той сподели, че е събрал група изследователи, чиято задача била да симулират възможна инфекциозна катастрофа.
Специалистите са заключили, че в случай на разпространение на болести като испанския грип например, за 250 дни ще загинат 33 милиона души от целия свят.
"От гледна точка на разпространението на болестта ние сме създали най-опасната среда в историята на човечеството", казва Гейтс.
Според него сценарии за край на света като мащабно земетресение, изригване на вулкан и падане на астероид са малко вероятни. Опасността от ядрена война също била малка. Докато опасността от световна епидемия с трагичен изход за милиони хора е съвсем реална.
Човечеството е наясно с опасността от пандемия, мисли за това и се страхува от нея.
"Толкова много се говори за това, даже е смешно, че не сме готови за такова развитие на събитията. А ние не сме готови. Както в случая с ебола", отбелязва той.
Според Гейтс, при сегашните условия последствията от пандемията на всяко инфекциозно заболяване ще бъдат далеч по-катастрофални, отколкото въздействието на епидемията от испански грип от 1918-1919 г. Тогава 550 милиона души са били заразени.
"Днес само за 60 дни болестта се разпространявя в градовете по целия свят. С испанския грип това не се случи", посочва той.
Това, по думите му, се дължало на свободното движение. Днес границите се пресичат от 50 пъти повече хора, отколкото преди 100 години. Освен това, за някои заболявания се разбира, едва след като отнемат живота на много хора. Както се случи с ебола.
Експертите са убедени, че ако огнището на болестта е било в САЩ, с нея щеше да се приключи по-рано. Но това се е случило в Африка.
"Гвинея не искаше да признае за епидемията, защото това щеше да бъде смъртна присъда за инвестиции и туристическата индустрия", посочи Гейтс.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.