• 26 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8245
  •  GBP / BGN 2.2829
  •  CHF / BGN 1.9974
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 4°C

В САЩ използват технология за промяна на гени в ембриони

В САЩ използват технология за промяна на гени в ембриони

/КРОСС/ Технология, която позволява промени на гени в човешки ембриони, е била използване за първи път в САЩ. Това обяви Орегонският университет за здраве и наука в Портланд, който е провел изследване в областта, предава БНР. Смята се, че то е пионерско по отношение както на броя ембриони, с които са проведени експерименти, така и заради това, че е демонстрирало, че е възможно безопасно и ефикасно да бъдат коригирани дефектни гени, причиняващи наследствени болести. На нито един от ембрионите не е било позволено да се развие за повече от няколко дни, уточнява изданието "Текнолъджи ривю", което първо съобщи новината за тестовете. Очаква се резултатите от тях скоро да бъдат публикувани и в научен журнал, уточни говорителят на университета Ерик Робинсън.

Изследването е било начело със Сухрат Миталипов, който оглавява Центъра по ембрионална клетъчна и генна терапия към университета. То е използвало технология, която е известна като КРИСПР и създаването й позволи промяната на гени бързо и ефективно. КРИСПР работи като вид молекулярни ножици, които избирателно могат да премахнат нежелани части от генома и да ги заменят с новo ДНК, обяснява Ройтерс. Учени в Китай вече са публикували сходни проучвания, но не с убедителни резултати.

Някои държави вече подписаха конвенция, която забранява подобни практики заради страхове, че могат да бъдат използвани за създаването на т.нар. дизайнерски бебета. През декември 2015 г. учени и специалисти в областта на етиката проведоха международна среща в американската Национална академия на науките във Вашингтон. Тогава те обявиха, че би било безотговорно да се използва технология за промяна на гени за терапевтични цели, включително при генетични заболявания, докато не бъдат доказани безопасността и ефективността й. По-рано тази година обаче Национална академия на науките и Националната академия по медицина в САЩ заявиха, че научният прогрес превръща генетичните промени в репродуктивните клетки при човека реалистична възможност, която заслужава сериозно обмисляне.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.