• 16 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.3227
  •  CHF / BGN 2.0514
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 16°C

Първият финалист в „Ръкописът“ вече е известен

Първият финалист в „Ръкописът“ вече е известен

/КРОСС/ Първият финалист в литературното шоу на Българската национална телевизия - „Ръкописът", вече е известен. Георги Бърдаров, с романа „Аз още броя дните", спечели началната голяма битка в състезанието между дебютни романи на БНТ, което тръгна снощи в ефир. Той си осигури място на финала в оспорвана надпревара с конкурента си Денис Българанов. „Ръкописът" е уникално шоу за литературни таланти, което след 12 епизода ще даде шанс на един ръкопис да стане роман.

„Записах се, защото обичам предизвикателствата. За мен това е преживяване, което се случва веднъж в живота. Радвам се, че с другите участници създадохме творческа общност и станахме приятели", каза победителят.

Снощи БНТ даде старт формата едновременно в ефира и с бляскава прожекция на открито пред Националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий". Участници в шоуто, писатели, актьори, режисьори и приятели на литературата дойдоха на прожекцията за да споделят началото на вълнуващото литературно приключение.

Час преди старта, за да представят предаването, във фоайето на Националната библиотека се събраха 72-мата участници, водещият - писателят и драматург Георги Тенев, журито - писателите Ваня Щерева, Захари Карабашлиев и Владимир Зарев, режисьорът на формата Милко Лазаров, директорът на издателството, което ще публикува спечелилия роман - "Сиела" - Константин Йорданов, председателят на Асоциация Българска книга Веселин Тодоров, генералният директор на БНТ Вяра Анкова и програмният директор на БНТ 1 Севда Шишманова.

Участниците бяха представени със своите романи и чуха поздравления за смелостта си да споделят пред зрителите на БНТ нещо толкова съкровено като своя първи ръкопис.

Сред специалните гости бяха режисьорът Явор Гърдев, актьорът Владимир Пенев, директорът на Литературен клуб "Перото" в НДК Светлозар Желев, Анна Хаджиева, Анюта Асенова, Георги Лозанов и Иво Атанасов от Съвета за електронни медии. Първия епизод на "Ръкописът" на открито изгледаха и именитата шампионка по художествена гимнастика Лили Игнатова, която участва в шоуто, писателите Емил Андреев, Мирела Иванова, Кристин Димитрова, известният фотограф Георги Нейков, режисьорът Димитър Коцев-Шошо. Там беше и екипът на предаването - сценаристите Симеон Венциславов, Симеон Шварц и Андрей Георгиев, както и режисьорът на видеоклиповете Павел Веснаков.

Снощи зрителите на БНТ видяха първата група от 12 участници: Валентина Вълчева, Валери Славчев, Венцислав Йонков, Георги Бърдаров, Денис Българанов, Люба Соломон, Пламен Глогов, Преслава Христова, Радостина Савова, Спас Христов, Тони Тенев, Христо Диков. Те влязоха в оспорвана надпревара за място на финала.

Няколко бяха големите предизвикателства пред участниците в епизода. Първото бе срещата на 12-те с известната българска спортистка и шампионка по художествена гимнастика Лили Игнатова. Тя разказа вълнуваща случка от кариерата си, на база на която конкурентите трябваше да провокират фантазията си и създадат сюжет в кратък текст. Всеки участник представи написаното пред журито и то определи кои четирима претенденти да останат за следващата задача. Разделени в групи по двама, те се озоваха в провинциален цирк и в домашен пчелин. След като представиха в литературна форма своите преживявания там, участниците се изправиха отново пред журито за да прочетат текстовете си. Така бяха излъчени двамата финалисти в епизода - Денис Българанов и Георги Бърдаров.

На тях се падна трудната задача да представят накратко своите романи в рамките на една асансьорна минута пред Емилия Дворянова, писател, носител на множество литературни награди, включително и за Роман на годината 2015. Журито взе окончателното си решение трудно, в драматичен спор, като за сигурен финалист от първия епизод на „Ръкописът" бе избран Георги Бърдаров с романа „Аз още броя дните". „Историята на моя роман е абсолютно действителна. Случва се по време на блокадата на Сараево при Босненската война. Всъщност малко хора знаят, че това е най-дългата блокада на град в човешката история - 1395 денонощия. Разказвам за любовта от пръв поглед между християнин и мюсюлманка - двама души в ужаса на Босненската война, които са готови на всичко, за да бъдат заедно. Докато писах, посетих Сараево и се запознах с хора, които са преживяли блокадата, които са ги познавали. Имаше моменти, в които не можех да се сдържа и само плачех", разказа Георги за своя ръкопис.

Очаквайте другата сряда, 7 октомври, втория епизод на „Ръкописът",
точно в 21:00 часа, само по БНТ 1!

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.