• 22 Май 2018 |
 •  USD / BGN 1.6633
 •  GBP / BGN 2.2317
 •  CHF / BGN 1.6641
 • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
 • Времето:  София 20°C

Авторът на „Бузлуджа”: Това е символ и за социалисти, и за несоциалисти

Авторът на „Бузлуджа”: Това е символ и за социалисти, и за несоциалисти

/КРОСС/ Правителството няма да върне паметника на връх "Бузлуджа" на БСП - това реши кабинетът на заседанието си в сряда. Социалистите поискаха безвъзмездно да стопанисват монумента, който от години се руши. А достъпът до него вече е почти невъзможен. Чия е отговорността и какво е бъдещето на паметника? Архитект Георги Стоилов пред БТВ.

Архитект Георги Стоилов завършва Московския архитектурен институт през 1954 г. Специализира градоустройство в Париж. Кариерата му започва като архитект дизайнер в "Главпроект". Делото на живота му се извисява на 1432 метра надморска височина.

Какво за вас е Бузлуджа?

Георги Стоилов: Символ. Както за всички социалисти и несоциалисти. Когато беше 70-годишнината на БСП направиха конкурс за 4 паметника - на Хаджи Димитър, на основателите, на габровския партизански отряд и на върха беше казано да се постави една петолъчна звезда. Аз участвах в този. Бях преди това кмет на София, бях министър на благоустройството, после вече пак бях председател на съюза на архитектите и като такъв го направих тоя паметник.

23 януари 1974 година. Над 15 000 куб.м. скална маса са изкопани, за да бъдат хванати основите на монументалната конструкция.

Георги Стоилов: Започна строителството, старозагорската бригада на трудови войски под командата на ген. Далчев се зае с тази работа и естествено имаше големи строители. Първо с бомби взривиха върха - с 9 метра го смалиха, защото трябваше основи да се направят на монумента. След това започна да се излива бетон и така постепенно. 23 члена на съюза на художниците, най-добрите художници и скулптори..направиха всички мозайки, вътрешния кръг на залата, имаше коридор 10 м, вътрешните стени бяха направени с мозайки, таванът целия с мозайки, бял мрамор. В пилона има асансьор, който се качва до горе. Така че може човек да се качи и да гледа.

7 години продължава строежът на паметника на връх "Бузлуджа". На тържественото откриване през 1981 година, хиляди хора от цяла България се стичат да видят чудото на родната архитектура.

Като го видяхте готов как се почувствахте?

Георги Стоилов: Естествено, много радостен! Защото първо на първо това е единственият монумент на социалистическите идеи на планетата! Русия има Кремъл - звездите на Кремъл са 3 метрови. Тук звездата е 12 метра! Гигантска е тази звезда!

Днес 12-метровата звезда все още е на върха. Но от символа на социализма не е останало много.

Стана ли ви болно, като видяхте?

ГС: Болно...болно...тя цялата държава рухна..един паметник.

Паметникът трябва да бъде възстановен в първоначалния му вид и да бъде стопанисван от БСП, смята авторът му.

Георги Стоилов: Нищо няма да направи държавата! Ще гледа да го забравят. Но той е незабравим. Как ще го забравят?! Той е паметник, направен не от държавата. Държавата един лев не е дала! Тогава старозагорският политсекретар каза "Пари имаме, държавата ще осигури." Аз казах - държавата има, знам. Обаче това е народен паметник. Да направим една акция и да съберем пари. Събрахме 16 милиона лева. Обектът струва 14 милиона. 2 милиона дадохме за детски заведения и всичко останало. Това са пари от народа. И само народа може да реши какво да го прави.

Докато народът реши, от мозайката, белият мрамор и образите на Маркс, Енгелс, Ленин, Димитър Благоев, Георги Димитров и Тодор Живков е останал само спомен.

Липсва ли ви социализмът? Вие сте бил и партизанин?

Георги Стоилов: Е, как! Разбира се! Ами нали виждаш - всеки ден правят глупости. И ако посегнат на този паметник, ще видят голям зор. Много голям зор ще видят.

 

 

реклама
ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Към подбора на материалите и към температурните разширения е трябвало повече внимание. Ако не се саморазрушаваше, никой нищо нямаше да иска.

24.07.2017 17:43:42

Анонимен

Да де, ама за несоциалистите символизира съвсем различни неща.

20.07.2017 20:43:32

Анонимен

Всички червени рубладжийски боклуци ги събират горе при чинията на Бузлуджа и оттам директно в...Сибир.Чичко Путлер е им построил нови трудови лагери.Нали искат комунизъм-там ще видят и социализъма.

17.07.2017 16:13:22

Авторът на „Бузлуджа”: Това е символ и за социалис

Както беше казала велика Вера Мутафчиева, когато либералчетата я предадоха като български агент (служител на ДС) работил в турските архиви: На кого да се обяснявам и извинявам?! На тия ли?!?

17.07.2017 11:37:37

 • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
  БЪЛГАРИЯ
  ИКОНОМИКА
  ПОЛИТИКА
 • реклама
 • ОПЦИИ
  Запази Принтирай
  СПОДЕЛИ
  Twitter Facebook Svejo
  Вземи кратка връзка към тази страница

  копирайте маркирания текст

 • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2018 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.