• 25 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.2757
  •  CHF / BGN 2.0011
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Кич, чалга и рекет

Кич, чалга и рекет

/КРОСС/ „Замъкът на греха" в Равадиново укрива данъци

Бившият висаджия Георги Тумпалов-Тумпала върти съмнителен туристически бизнес край созополското село Равадиново, показва разследване на „Галерия". Той е собственик на единствения замък по Черноморието, който местните наричат „Замък на греха".
Хотелиери призовават властите да разследват милионера, тъй като служителите на кичозния атракцион не издавали касови бележки на посетителите при влизане. Казвали, че апаратите им са развалени и директно прибирали таксата от 20 лева.
„Това не е пропуск на работниците, а съзнателно нареждане от шефа им. По този начин той укрива данъци", коментират запознати с действията на богаташа. Проверка установи, че за 2016 г. неговата фирма „Ренесанс" ЕООД е декларирала пред НАП 541 хил. лв. Пред хората от обкръжението си обаче се хвалел, че изкарва по 60 хил. лв. на ден, което

прави 21 600 000 лв. годишно.

Местните се питат откъде Георги Тумпалов, който в мутренските години е бил близък до представителя на ВИС Георги Николов - Мечката, а по-късно и до самия бос на групировката Васил Илиев, е намерил пари, за да построи такъв палат.
„Замъкът" разполага с частен зоопарк, в който има екзотични животни, като черни лебеди и лисици. В Равадиново се говори, че скандалният бизнесмен няма лиценз за отглеждането им.

През 2009 г. на строежа на атракциона е наложен запор след обвинение срещу Тумпала за рекет. Той беше разследван за това, че с изнудване е отнел 5-етажна къща на семейство ресторантьори от курорта Свети Влас и ги пратил да живеят в циганска барака. Тогава босът се

опитал да изпързаля легендарния футболист Христо Стоичков

като му продаде запорирания имот за 5 млн. лв. Щом научил, Камата побеснял и категорично отказал да финансира „Замъка". Скандалният баровец страшно закъсал и започнал да се моли на кого ли не за нужните му 2 млн. лв., за да завърши строежа. Уверявал всички, че ще уреди запорът да падне. Обърнал се дори към Маргините и братя Диневи за заем, но и те го отрязали. Историята мълчи кой в крайна сметка му е услужил.

Хора в района твърдят, че Тумпала и до днес си живее по мутренски - заобиколен от манекенки и чалга певици. Говори се, че успял да съблазни и фолкаджийката Соня Немска.

Георги Тумпалов не се слави като особено скромен. Първото нещо, което всеки вижда, когато отвори интернет страницата на „Замъка", е бюст на боса, облечен с тежки аристократични одежди и подписан с думите: „Грешнико, какво направи, как живя? Направих Замък с езеро и две добри деца".

Един от синовете на Георги - Костадин Тумпалов, по подобие на баща си, също завъртя бизнес с атракциони. На 22 юли той отвори огромен аквапарк. Експерти уточняват, че

„Замъкът" и аквапаркът са построени върху старото сметище на Равадиново.

Неотдавнашни изследвания са показали, че подпочвената вода в района, с която ще бъдат пълни басейните на Костадин Тумпалов, е екологично замърсена и токсична.

Въпреки това увеселителният парк отвори врати. Местните продължават да се питат защо нито една институция не спря строежа въпреки опасността от зарази заради мръсната вода.

Автор: Николай Димитров, в. Галерия

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Страхотно местенце гениално направено нали знаете че всички гении преживе са ги смятали за луди като гледам сега е спечелило 4 то място в някаква европейска класация

08.05.2023 16:53:55

Анонимен

На мен лучно много ми хареса архитектурното решение на Замъка!Прекрасно кътче-екстравагантно и различно! А това на кого е - не ме интересува! Цялата ни държава се управлява от мутри- за съжаление!

28.08.2018 20:07:05

Анонимен

Страхотен замък

25.08.2018 09:11:32

Вики

НЯМА ПО-ПРОСТАШКО И ПО-КИЧОЗНО "ТВОРЕНИЕ" В ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ. ТОВА Е ВЪРХЪТ НА МУТРОБАРОКА. ГЕОРГИ ТУМПАЛОВ Е НАЙ-ПРОСТАТА МУТРА .

22.11.2017 12:40:57

Наим

Познавам Тумпала. Голям разбойник,рекетьор,крадец на рибарски мрежи. Как не го е срам да се прави сега на граф,дизайнер,почтен бизнесмен? Няма ли кой да го постави на мястото му,да го вкара в дранголника? А така нареченият "замък" е пълно безумие.

14.11.2017 05:41:42

Созополчанка

Георги Тумпалов и синовете му са криминални типове. Всички созополчани помним как преди години Тумпала задигна един ТИР с мрежи на "Риболова". Тогава го заключиха за няколко месеца. После започна да рекетира всички търговци в Созопол. Беше дясна ръка на Мечката. Съдиха го за рекет. Престъпник !

08.11.2017 07:52:26

Мила

ПОКАЗАХА МИ ГО ТОЗИ ГЕОРГИ ТУМПАЛОВ КОГАТО СЕ ИЗЛЪГАХ ДА ПОСЕТЯ ТОВА ПРОСТАШКО ТВОРЕНИЕ,НАРЕЧЕНО "ЗАМЪК". ТОЗИ "ГРАФ" - МУТРА ПРИЛИЧА НА ИСТИНСКИ НЕАНДЕРТАЛЕЦ.

26.10.2017 23:29:44

Елена Козарева

Интересно кой е този главен архитект,който е издал разрешение за строеж на т.н. "замък". Не съм виждала по-голяма глупост от "творението" на мутрата Жоро Тумпала. "Замъкът" бил "детската му мечта" - добре че не всички останали български мутри имат възможност да сбъдват мечтите си...

16.10.2017 11:59:29

Харесвам замъка

На нас пък и за входа, и за галерията, и в заведението , и в магазинчето, и за снимките, за всичко ни дадоха касови бележки, на другите около нас също. А, и много ни хареса.

22.08.2017 20:04:39

Созополчанка

И Тумпала и синовете му са най-обикновени бандити и престъпници. Целият град е пропищял от тях.

03.08.2017 23:38:01

сенчест бизнесмен

Стои въпроса как в къщата на бизнесмените в Созопол плащаха по 10 000 лева/ ток и какви точно консуматори, осветителни тела и вентилации гълтат толкова много ток. Докога ще има чадър над тази нагла мутра и безочливите му синове с репутация на престъпници?

31.07.2017 14:55:11

Анонимен

Там е толкова красиво!! Все едно си в един друг свят! До кога с тая злоба?

29.07.2017 08:54:33

Блум

Георги Тумпалов и неговият "Замък на греха" са абсолютна пародия.

28.07.2017 15:12:36

Мила Тошева

В това архитектурно недоразумение "Замъка на греха" никога не са издавали касови бележки. Била съм няколко пъти там заради децата. Собственикът е мутра и прилича на пещерен човек. Кич и еклектика - пълна простотия.

28.07.2017 08:57:04

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.