• 28 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 20°C

Ротондата „Св. Георги” се руши

Ротондата „Св. Георги” се руши

София /КРОСС/ Най-старият архитектурен паметник в София се нуждае помощ. Ротондата „Св. Георги" трябва да бъде реставрирана, защото се руши.
Църквата „Свети Георги Победоносец" е най-старата запазена сграда в града. Построена е през четвърти век и никога не е разрушавана. Стените ѝ пазят пет слоя стенописи, въпреки че храмът е преживял земетресение и военни нашествия.
„Най-ценен като изкуство е стенописът от 9-ти век. Той е в барабана на купола, един от летящите ангели", разказва отец Йоан, председател на църковното настоятелство.
Последната реставрация на храма е от 1998 година. Сега външните зидове на църквата се рушат. Според оценка на експертите са нужни 200 хиляди лева, за да се реставрират и опазят.
Настоятелството на храма иска да сканира църквата. Така, тя ще може да запази автентичния си вид и ако в бъдеще има нужда от реставрация, то тя ще се случи с прецизна точност, съобщава bTV.
Ако искате да помогнете за реставрацията на храм-ротонда „Свети Георги Победоносец", изпратете текст DMS ROTONDA на номер 17 777.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Преди време Светия синод не рева ли, че иска да получи църквата и от музеен обект тя да стане действащ храм? Ако това е факт, а явно е, ангажимент за поддръжката има Светата ни църква, незвисима от държавата. Да се захващат за работа.

17.08.2015 15:45:57

Анонимен

Решението е много просто.Изкопава се едно кладенче,обявява се водата за чудотворна,полива се съответния човек и финансирането еосигурено.

17.08.2015 14:51:49

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.