• 16 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.3227
  •  CHF / BGN 2.0514
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 22°C

Кристалина Георгиева напуска Европейската комисия

Кристалина Георгиева напуска Европейската комисия

/КРОСС/Кристалина Георгиева подава оставка като вицепрезидент и еврокомисар по бюджета в Европейската комисия, за да поеме пост в Световната банка.

Това съобщават "Гардиън" и "Политико", позовавайки се на източници от Комисията.

Британското издание отбелязва, че бившият еврокомисар по хуманитарните въпроси на ЕС е назначен за изпълнителен директор на Световната банка.

Българката, която наскоро загуби битката за генерален секретар на ООН, ще докладва на президента на банката Джим Йон Ким, който миналият месец спечели още един петгодишен мандат.

Въпреки че постът на изпълнителен директор е нов, Георгиева практически ще замени бившия управляващ директор Шри Индравати и ще заеме поста на главния оперативен директор, който беше зает от финансовия министър на Индонезия.

"Кристалина е глобално признат лидер с доказан опит в подобряване животът на най-нуждаещите се", се отбелязва в съобщение на Ким.

Георгиева ще поеме управлението на банката от януари. Тя заемаше различни постове в Световната банка между 1993 и 2010 година, включително директор за устойчивото развитие.

"За мен е чест, че през последните седем години работих за Европейския съюз и България като комисар по хуманитарна помощ и като заместник-председател по бюджет и човешки ресурси." Това написа Кристалина Георгиева във Фейсбук след новината, че е подала оставка, за да поеме водеща роля в Световната банка.

"Когато през 2010 г. дойдох в Европейската комисия от Световната банка, оставих след себе си не просто работата и организацията, която обичах, но и една цяла сфера на дейност - международното развитие. След като внимателно обмислих предложението да стана Главен изпълнителен директор на Световната банка, реших да го приема. Връщам се към работата, която продължава искрено да ме вълнува и която ще ми позволи да помагам и на Европа и на света", допълва Георгиева.

"От цялото си сърце благодаря на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер за възможността да бъда част от неговия прекрасен екип. Връщам се във Вашингтон в началото на следващата година. Междувременно работата в Брюксел продължава. Очаквам да приключим успешно преговорите за бюджета на ЕС за 2017 г. Трябва да завършим и няколко инициативи, свързани с управлението на човешките ресурси в Комисията", отбелязва тя.

"Не е време за сбогуване, предстои още много работа. Но оставам завинаги благодарна за приятелството и професионализма, които срещнах в Брюксел, завършва Кристалина Георгиева.

 

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

КoмитeтГБ

Ох, отдъхнахме си: Значи cнaxичкaтa на БКП+ВКП(б)-генерал Кинов няма да продава вашингтонските си capaи и да моли за дaчa в Кpим! Облекчава бюджета ни, като минава изцяло на издръжка на ЦPУ, за което сме признателни на американските си колеги и няма да забравиме тоя жест: тaя беше една от най-aлчнитe ни и нaгли задкордони полу-нелегали! Сега може спокойно и без наша помощ да ЗAГPOБИ и Световната банка! А за БКП-мyтpo-милициoнepo-чeнгecapите БOKo и компания - остава им само да oпepaт пeшкиpa (бeз вaзeлин) при бай Ставри (строг, но справедлив)! Те си го знаят и затова напоследък усмивките им помръкнаха безвъзвратно!

29.10.2016 05:14:05

Анонимен

Плъховете започват да напускат кораба.

28.10.2016 21:40:33

333

Драма-а-а, драма! След Румито Желева ни изостави Кри-сталинка !

28.10.2016 19:29:45

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.