• 20 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8359
  •  GBP / BGN 2.2843
  •  CHF / BGN 2.0205
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Съдът се смили над задържаните инспекторки от ДФ "Земеделие"

Съдът се смили над задържаните инспекторки от ДФ "Земеделие"

Варна /КРОСС/ Окръжният съд във Варна не уважи искането на прокуратурата за задържане под стража и определи мярка за неотклонение „домашен арест" за старши експертката Йорданка Георгиева от варненската структура на ДФ „Земеделие", която бе задържана с подкуп. При акцията на ДАНС във вторник бяха арестувани и нейната колежка Надя Манчева, както и техният бивш колега Георги Герджиков от Добрич. Спрямо тях съдът определи мерки за нетклонение „подписка" и „задържане под стража", съобщиха от пресслужбата на магистратурата. Тримата са разследвани за това, че са искали подкупи от земеделски производители, ползващи субсидии, за да не бъдат извършвани действия по служба.
Чрез изнудване и злоупотреба със служебно положение и отправяйки заплахи за налагане на санкции за допуснати нарушения, групата е принуждавала земеделски производители да дават крупни суми, за да не им бъдат извършени проверки. Събраните доказателства и материали обосновават категорично предположението, че Георгиева като длъжностно лице е извършител на престъпната дейност, за която е привлечена като обвиняема. В същото време обаче, тя е майка на две малолетни деца, едното от които страда от тежко хронично заболяване и се нуждае от специални грижи, за което са представени необходимите писмени доказателства. Съдът прецени, че „домашният арест" ще й позволи да полага грижи за детето, но и да бъде на разположение на разследващите. Предметът на престъплението, за което ще бъде разследвана Георгиева, възлиза общо на 15 600 лева.
37-годишният Георги Герджиков е обвинен, че е осъществявал срещи и разговори със земеделските производители, разяснявал им е възможните санкции, предавал исканията за подкуп, за да не се извършат проверките, приемал паричните суми и ги предоставял на служителките от фонд „Земеделие".
При задържането му в чантата му са намерени и иззети част от парите, предадени от изнудваните земеделци. От дома му са иззети писмени документи и бележки, които съдържат доказателства за престъпната дейност. Общо 14 000 лева е предметът на престъпната дейност, за която той ще бъде разследван.
Законът квалифицира подкупа като тежко умишлено престъпление, което се наказва със затвор от 3 до 10 години, с глоба до 20 000 лева или с „лишаване от право". Ако Георгиева, Манчева и Герджиков обжалват мерките, те ще се явят пред Апелативния съд на 2 декември 2014 година, съобщава topnovini.bg.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.