• 13 Юли 2020 |
 •  USD / BGN 1.7345
 •  GBP / BGN 2.1836
 •  CHF / BGN 1.8408
 • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
 • Времето:  София °C

Кристалина Георгиева: Икономиката навсякъде се забавя, 2019 г. ще е най-слабата от десетилетие

Кристалина Георгиева: Икономиката навсякъде се забавя, 2019 г. ще е най-слабата от десетилетие

/КРОСС/ Две години след като световната икономика беше в състояние на "синхронизиран възход", изпълнителният директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева обяви в специална реч, че новото състояние е "синхронизирано забавяне". Според нея основната причина за това са търговските конфликти, които само към края на 2019 г. вероятно ще струват поне 700 млрд. долара.

Ако през 2017 г. почти 75% от икономиките по света са ускорявали растежа си, днес 90% го забавят, допълни тя. Следващата седмица МВФ ще представи икономическата си оценка и прогноза малко преди съвместната годишна среща със Световната банка. В тях ще има ревизиране на досегашните прогнози за 2019 и 2020 г. надолу, обяви Георгиева.

В първата си голяма реч, откакто оглави МВФ, тя каза, че тази година темпото на растеж ще е най-слабото от началото на десетилетието. Това означава, че страни в затруднение, включително онези, на които фондът помага, ще се изправят пред още проблеми.

Не навсякъде се сгъстяват облаци - почти 40 възникващи и развиващи се пазари ще постигнат реален растеж от над 5% от БВП, като половината от тях са в Африка на юг от Сахара. В САЩ и Германия безработицата е на исторически ниски равнища. Но в някои от големите развиващи се пазари като Индия и Бразилия забавянето е съвсем видимо, в Китай то върви назад след години на силен растеж, а еврозоната би могла да се представи по-добре, допълни управляващият директор.

 

 

Причините за икономическото забавяне са различни, но общото между тях е, че се отварят разломи, смята Георгиева.

Според нея ръстът на глобалната търговия почти е замрял и след като толкова пъти е предупреждавано за опасностите, започва плащането на цената за търговските войни.

Значително отслабнаха производствената и инвестиционната дейност по света. Скоро има опасност да бъдат засегнати услугите и потреблението. А разломите се разширяват и несигурността расте, включително заради Брекзит.

Обхватът на споровете преминават отвъд няколко държави и навлиза в нови сектори. Валутите отново са в центъра на вниманието и поради това, че икономиките са толкова обвързани, още много държави скоро ще усетят ефекта.

Дори тенденцията да бъде обърната догодина и през 2020 г. да започне ръст, сегашните разногласия може да предизвикат промени, които ще продължат цяло поколение - прекъснати вериги за доставки, съсипани търговски сектори и "дигитална Берлинска стена", принуждаваща държавите да избират между различни технологични системи.

Георгиева смята, че цел на МВФ и страните членки трябва да бъде запълване на тези разломи с координирани действия, започвайки от разгръщане на потенциала за създаване на растеж в търговията.

И трябва да се действа сега - включително по легитимни тревоги, свързани с търговски практики, субсидии, трансфер на технологии и защита на интелектуални права - защото вторичните ефекти като загуба на доверие и реакции на пазара ще причинят загуби на всички. Споменатите 700 млрд. долара са около 0.8% от глобалния БВП, или колкото е размерът на швейцарската икономика.

"Когато става дума да подобрим стандарта на живот на хората, трудната работа започва от собствените ни страни. Лично научих този урок от израстването ми отвъд Желязната завеса. Видях високата цена на лошите политики, но и как бързото преминаване към добри политики с международна помощ може да помогне на една държава и народа ѝ да се върнат по пътя на просперитета."

В заключение Георгиева уточни, че ако последва по-рязко от очакваното забавяне на световната икономика, може да се наложи предприемане на координирани фискални мерки. "Но нека го заявя ясно - все още не сме достигнали такъв етап. Обаче в подготовката на възможността за координирана реакция да помним съвета на Шекспир: "По-добре 3 часа по-рано, отколкото минута по-късно."

Източник: dnevnik.bg

реклама
ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

помнещ

Като имаме предвид историческия опит от участието на България в различни пактове (тристранни..), договори (варшавски, сега натовски), системи (социалистическата) и тяхното перспективно развитие (загиване) кристално ясна е съдбата на световната икономика и на многострадалния МВФ...така че още има време за спасение...и от калинките...

09.10.2019 10:05:54

 • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
  БЪЛГАРИЯ
  ИКОНОМИКА
  ПОЛИТИКА
 • ОПЦИИ
  Запази Принтирай
  СПОДЕЛИ
  Twitter Facebook Svejo
  Вземи кратка връзка към тази страница

  копирайте маркирания текст

 • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2020 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.