• 17 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.3227
  •  CHF / BGN 2.0514
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 22°C

Цв. Цветанов: Реформаторите ни искаха постове преди балотажа

Цв. Цветанов: Реформаторите ни искаха постове преди балотажа

/КРОСС/ Най-коректните ни партньори са АБВ и Патриотичният фронт, казва в интервю за "Стандарт" зам.-председателят на ГЕРБ и председател на изборния щаб на партията Цветан Цветанов

- Г-н Цветанов, честита победа. ГЕРБ спечели 22 областни града и десетки общини. Има ли партията потенциал да управлява всички тези населени места?
- Благодаря, ГЕРБ наистина се натоварва с много повече отговорност. Защото партията спечели убедително и от общо 5181 общински съветници ГЕРБ взима 1727. Това са 1/3 от всички съветници. Що се касае до общините - от 265 ГЕРБ взима в 129. През 2007 г. ние имахме 993 общински съветници; през 2011 г. - 1601, сега ги увеличаваме със 126 и ставаме 1727. При кметовете - 45 през 2007 г., 94 - през 2011-та, а сега имаме 129 кметове от 265. От 35 районни кметове в София, Пловдив и Варна ние имаме 29, което също е един невероятен успех. Във Варна взимаме 5 от 5, в Пловдив - 5 от 6, а в София 19 от 24, което, разбира се, очертава ГЕРБ като една истинска системна партия. И това е резултат от огромния труд на всички структури. Искам сърдечно да им благодаря, защото без тях няма как да има ГЕРБ. И без работата, която свършиха кметовете, общинските съветници, депутатите, министрите - няма просто как да се постигне този висок резултат и да бъдеш оценен по този начин от българските избиратели. Искам да благодаря на всички тези избиратели, които дадоха кредит на ГЕРБ, защото без този кредит нямаше да имаме тази карта днес като присъствие в областните центрове. Що се касае до въпроса как ще бъде продължено управлението днес, смятам, че неделната емоция и превъзбуденото поведение на Реформаторския блок не съответстват на направеното от ГЕРБ.

- Кой град повече ви ядоса - Плевен или Пловдив?
- В кампанията имаше много неискреност от страна на Реформаторския блок. Искам вече да започнем да говорим малко по-конкретно, защото досега всеки запазваше един малко по-приличен начин на поведение. Мога да ви кажа, че ние се отнасяме с огромна отговорност към всяко управление, било то в изпълнителната власт, било то в местната власт, и когато говорим с нашите коалиционни партньори или с партиите, които формираме парламентарното мнозинство, ние все пак трябва да имаме коректни отношения. От всичките партии, с които формираме парламентарното мнозинство, най-коректни бяха Патриотичният фронт и АБВ, защото те казаха: "Тук не можем да ви подкрепим, тук можем да ви подкрепим", и това беше ясен отговор. Докато с Реформаторския блок ще ви дам пример с Шумен, който бе емблематичен в последната седмица. Първо, два дни от Реформаторския блок убеждаваха кандидата на БСП, който бе на балотажа срещу Любо Христов, да се откаже и да могат те да поемат предизвикателството да се явят на втори тур. Когато видяха, че това не може да се случи, отидоха да засвидетелстват подкрепата си при нашия кандидат Любо Христов, но преди тях бяха АБВ и ВМРО.

- Реформаторите твърдят друго - казват, че например в Плевен е имало натиск и Найден Зеленогорски е бил викан в полицията.
- В неделя имаше подадени шест жалби от щаба на ГЕРБ точно за намеса в изборния процес от страна на Найден Зеленогорски, който влизаше в изборните секции и създаваше допълнително напрежение, което е излишно между коалиционни партньори. Още повече една седмица преди това пред премиера Борисов Реформаторският блок декларира, че ще запазим толерантния тон на поведение, когато сме на балотаж едни срещу други. Нека да ви припомня какво се случи в Чепеларе - РБ получи пълна подкрепа от всички останали партии, в това число и от БСП, само и единствено за да могат да надвият кандидата на ГЕРБ. В Плевен получиха пълна подкрепа от БСП и тя бе декларирана два дни преди балотажа, за да може действително да победят кандидата на ГЕРБ. Но нека да се върна на Шумен, защото това е много по-интересно от начина, по който те демонстрират своето поведение, което е несъотносимо към резултата, който имат. ВМРО и АБВ отидоха на разговор с Любо Христов и казаха: "Искаме да говорим за политики, за това как можем да подобрим работата и да получите нашата политическа подкрепа". Това е нормално в едни разговори, които се водят за евентуална подкрепа. Но когато отидоха представителите на Реформаторския блок, знаете ли какво са поискали от Любо Христов? Христов ми се обади изключително разтревожен след този разговор и каза, че са поискали да имат областен управител, двама зам.-кметове в общината, председател на Общинския съвет, да им дадат да управляват две общински фирми и да получат 20% от всички служители, които ще бъдат назначени в община Шумен. На подобни искания ние отговаряме с "Не"! В интерес на истината премиерът Борисов беше много обиден от случилото се в предизборния период. 

- Защо загубихте Добрич?
- В Добрич, в интерес на истината, се получи изключително голяма изненада, но там ще искаме ръчно преброяване. Разликата бе толкова голяма между първия и втория тур, че просто дори не сме поставяли под съмнение изборния ни резултат. В неделя вечерта бях много изненадан. Имахме социологически изследвания, които даваха около 65% за Детелина Николова на втория тур. 

- Разочарованието на ГЕРБ от поведението на реформаторите по време на изборите може ли да се пренесе и в управлението на държавата?
- Не бих искал да правя заключения в тази посока, но 100% мога да заявя категорично, че има сериозно напрежение в местните структури заради поведението на Реформаторския блок. Затова пак искам да ги помоля да се смирят и да бъдат по-обективни. И ние трябва да се съобразим с представителната извадка на общинските съветници и съставянето на местните мнозинства ще бъде на база това, което може да бъде формирано като стабилно управление. Защото трябва да работим за хората и както общинските съветници, така и кметовете на населени места да се водят от интереса само на техните избиратели и на жителите на съответните градове. 

- Успяхте да пробиете 7 червени области на балотажа в неделя, а БСП не спечели нито един областен град.
- Да, а в същото време не чух нищо за тези градове. И от Реформаторския блок не чух нито за Петрич, Враца, Ловеч, Търговище, Разград,  Шумен. Нека все пак да отчетем заслуженото и в Сливен. Защото в Сливен получихме висок резултат. Имаме области, в които печелим в абсолютно всички общини. В Сливен печелим 4 от 4 общини. Като големият пробив е в община Котел, която е със смесено население. Има турци, има роми, има българи и това дава още по-голяма тежест на успеха, който постигнахме с Коста Карамашев. Просто не може да повярвате колко много работа бе свършена от всички колеги и тя остана малко незабелязана, защото или другите ги нямаше, или просто неглижираха изборния процес. Докато ние бяхме близо до хората, аз специално в тази кампания съм обиколил над 200 населени места. Повярвайте, да минеш всички тези 28 области - това е огромна енергия, много труд и искам да им благодаря на всички колеги за безупречната работа, която свършиха. В общините, където имаме по-слаби резултати, смятам, че при задълбочен анализ ще можем да фокусираме вниманието си и да излезем от тази негативна тенденция.

- Как ще коментирате всички сигнали за купуване на гласове?
- В малките населени места, ако има купен вот, той е оказал съществено влияние. Но за големите градове купените гласове не могат да окажат особено влияние. Те могат само да допринесат за конфигурацията на представителността на местната власт при общинските съветници. Точно за това искам да кажа, че успехът, който ГЕРБ постига в 22-та областни центъра, означава, че в тези градове ние категорично, дори и да е имало някъде купен вот от някои от нашите политически опоненти, по никакъв начин не е повлиял на изборния процес. Все пак винаги избирателната активност е определяща и тя може да преодолее купения вот. 

- Смятате ли, че електронното гласуване ще повиши избирателната активност?
- Разбира се, вчера се обадиха наши симпатизанти и членове от САЩ, Испания,  Италия и Германия, за да поздравят ГЕРБ за изборните резултати. Задвижването на процедурата за електронното гласуване ще бъде част от парламентарната ни дейност, за която смятам, че и другите парламентарни групи ще имат положително отношение. Смятам, че електронният вот е бъдещето и това е тенденцията, която трябва да бъде прилагана и в нашето законодателство. Трябва също да се даде пълна гаранция за искреността и честността на изборите, защото сами разбирате, че видените тези дни хакерски атаки, ако да бъдат приложени в един изборен процес, ще блокират и ще неутрализират изборите, ще ги опорочат още в самото начало. 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Цвети Павлова

ИСТИНСКИТЕ РЕЗУЛТАТИ ОТ ТЕХНИТЕ ИЗБОРИ! София – 77 % от имащите право на глас НЕ са гласували за новия кмет. Пловдив – 83 % от имащите право на глас НЕ са гласували за новия кмет. Варна – 73 % от имащите право на глас НЕ са гласували за новия кмет. Бургас – 60 % от имащите право на глас НЕ са гласували за новия кмет. Кърджали – 75 % от имащите право на глас НЕ са гласували за новия кмет. Благоевград – 70 % от имащите право на глас НЕ са гласували за новия кмет. Велико Търново – 70 % от имащите право на глас НЕ са гласували за новиия кмет. …. и т.н. ДОПЪЛНЕНИЕ: За настоящия Президент на Р. България НЕ са гласували 80 % от имащите право на глас. А за парламентарната коалиция, която ни управлява в момента НЕ са гласували 75 % от имащите право на глас. ЗАКЛЮЧЕНИЕ: Някой много сериозно ви е излъгал, че българската демокрация означава управление на мнозинството :))) П.П. Продължавайте да се вълнувате как да давате своя вот (електронно или на хартиен носител), а не за системата, по която се отчитат и признават за валидни резултатите от Техните избори!

03.11.2015 17:00:16

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.