• 19 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8315
  •  GBP / BGN 2.2841
  •  CHF / BGN 2.0155
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 6°C

Задават се ожесточени предизборни битки

Задават се ожесточени предизборни битки

/КРОСС/Партиите и коалициите хвърлят най-силните си козове в избирателните райони с най-много мандати, показва обзорът на листите малко преди официалния старт на предизборната кампания на 5 септември. Затова в София, Пловдив, Бургас, Варна, Стара Загора, Плевен и Благоевград централите са поставили начело най-популярните си лица. Техният успех ще донесе и най-много места на съответната партия в парламента. На тези места ГЕРБ залага на лидера си и по-борбените бивши депутати и министри, БСП следва инструкциите на "Позитано" 20 за разпределението на водачите, без оглед на противника, а ДПС провокира с откровено скандални кандидатури и екзотична гражданска квота.

Трите столични района - 23-ти, 24-ти и 25-и, които носят съответно 11, 10 и 10 мандата се очертават като най-невралгични в предстоящите избори.

Голямото лидерско състезание ще се проведе на терена на 25 МИР в София, където сили ще премерят лидерите на двете най-големи партии - Бойко Борисов (ГЕРБ) и Михаил Миков (БСП). Срещу тях Реформаторският блок (РБ) залага на меката сила на Меглена Кунева, която ще е в деликатното положение да търпи мачистките пози на Борисов заради следизборни договорки и да громи по-близкия й като манталитет и политическо поведение Миков. Срещу тази компания Патриотичният фронт хвърля Красимир Каракачанов, а АБВ - Ивайло Калфин. ДПС влиза в боя с бившия финансов министър Петър Чобанов, който няма лидерски качества, но затова пък е по-разпознаваем за софийската публика, отколкото сред традиционния депесарски електорат. След като Николай Бареков предпочете да води листите в Пловдив-град и Варна, негов наместник в района остава Росен Петров.

Кандидати на малките партии ще нагорещят кампанията в 24 МИР в София. На този терен ще се конкурират експанзивният реформатор Петър Москов и взривоопасният воевода Ангел Джамбазки, които имат потенциал да приковат вниманието с резки изказвания и провокации. Срещу хлевоустите представители на малките партии БСП изправя най-харизматичното си лице - актьорът Стефан Данаилов. ГЕРБ пък сякаш щади противника си с водач като политолога Румяна Бъчварова. ДПС е поверило щурма на централната софийска крепост на генерал - доскорошния началник на отбраната Симеон Симеонов. АБВ залага на инвестиционния мениджър, завършил в Япония - Константин Проданов, който беше и кандидат за евродепутат. На този фон изглежда обречен ходът на "България без цензура" да сложи за водач в района бившия депутат - отцепник от ГЕРБ, Светлин Танчев.

В третия столичен район - 23-ти, ДПС се надява да омаломощи противниците си със синтаксиса на бившия министър на спорта Марияна Георгиева, кандидат от гражданската квота на движението. В езиков двубой с нея ще влезе водачът на "България без цензура" - барековистът-гергьовец Любен Дилов-син. ГЕРБ и БСП залагат на двама бивши депутати - Александър Ненков, син на конституционния съдия Румен Ненков, и Жельо Бойчев. Сините гласове за реформаторите ще обира лидерът на СДС Божидар Лукарски. Патриотичният фронт хвърля на софийски терен шефа на тв "Скат" Валери Симеонов, а АБВ - бившия ректор на УНСС Борислав Борисов.

Не по-малко оспорвана се очертава и битката в София-област, където един срещу друг се изправят Ивайло Московски от ГЕРБ, Корнелия Нинова от БСП, областният управител от ДПС Емил Иванов, журналистът Велизар Енчев от ПФ и кметицата на Перник Росица Янакиева от АБВ. Корнелия Нинова ще има непосилната задача да се сражава на няколко фронта - срещу основния си опонент Московски, срещу бившата си съпартийка Янакиева, която предпочете лагера на Георги Първанов, и срещу демотивираната местна структура на БСП, която подкрепяше отказалия се от листата Кирил Добрев. ДПС пък не се бои да лансира за пореден път скандално известния бивш кмет на Своге Емил Иванов.

В Пловдив лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов ще се опита да спечели максимума от 9-те мандата срещу основния си опонент от БСП Георги Търновалийски, довереник на бизнесмена Георги Гергов. Водата му обаче ще мъти най-вече Николай Бареков, който ще се сблъска на роден терен с предишния си кумир и днешен враг Бойко Борисов. ДПС и тук залага на провокацията с водача си Венцислав Каймаканов, бивш областен управител, срещу чието назначение при кабинета "Орешарски" имаше продължителни протести.

В областта също се заформя интересен сблъсък между "повелителя на досиетата" Методи Андреев, оглавил изненадващо листата на ГЕРБ и известния като "сив кардинал" на БСП Димитър Дъбов. Не е изключено от схватката между двамата да спечели кандидата на ДПС Джевдет Чакъров.

Във Варна - града с най-дългата листа от 12 места, ще се сблъскат Лиляна Павлова от ГЕРБ, Ангел Найденов от БСП, Йордан Цонев от ДПС, Николай Бареков от ББЦ и Ивайло Калфин от АБВ. Доста по-кротка се очертава кампанията в другия морски район - Бургас, където ще премерят сили Ивелина Василева от ГЕРБ, Петър Кънев от левицата, Валери Симеонов от ПФ и Михо Михов от АБВ. ДПС тук издигна скандалджията Хюсеин Хафъзов, който се закани от парламентарната трибуна "да поеме по пътя на Осман Калъч, Ахмед Даутооглу от село Искра, на Нури Адалъ и на Ахмед Доган", ако не бъде разрешена предизборната агитация на турски език.

Интересна се очертава картината във Велико Търново, където вече избухна скандал с втория в листата на реформаторите - кмета на Свищов Станислав Благов, който е първа дружка със скандалния ректор на свищовския университет Величко Адамов. Цветан Цветанов пък, който води листата на ГЕРБ, е личен покровител на академичния кадър, замесен в множество далавери.

Интрига има и в Благоевград, където БСП е отслабена заради натрапения й отгоре водач Кристиан Вигенин, което дава служебно предимство на опонента му Цветан Цветанов от ГЕРБ. Масло в този огън ще налива и Атанас Атанасов от РБ. Водачът на ДПС Алиосман Имамов също има влияние в района. А пиринския патриотизъм ще разпалват Ангел Джамбазки от ПФ и певицата Николина Чакардъкова от АБВ. Ако пехливанските борби между мъжете загрубеят, шансовете на Чакардъкова ще нараснат правопропорционално на нейната популярност.

Най-голямата провокация на ДПС са двете водачески места на Делян Пеевски в Пазарджик и Стара Загора, въпреки огромното обществено недоволство, надигнало се след опита да бъде назначен за шеф на ДАНС миналата година.

Галя Горанова, "Сега"

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.