• 20 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 17°C

ГЕРБ и ДПС намекнаха за нова формула във властта

ГЕРБ и ДПС намекнаха за нова формула във властта

/КРОСС/Реформаторският блок се очертава преодолимо препятствие в съвместния път на ГЕРБ и ДПС, стана ясно на старта на новия политически сезон. При откриването на есенната сесия на Народното събрание вчера лидерите на ГЕРБ Бойко Борисов и на ДПС Лютви Местан един след друг направиха намек за несигурното бъдеще на Реформаторския блок във властта, с което затвърдиха подозренията, че партньорството им ще бъде легализирано. Премиерът намекна, че бъдещето на РБ в управлението зависи от това как ще се представи на изборите, а Местан направо заяви, че е необходима нова формула на властта без "ултранационалистически и рекетьорски примеси", което собствените му депутати разтълкуваха пред "Сега" като Патриотичния фронт и РБ. В неделя самият лидер на ДСБ Радан Кънев обяви: "Не трябва да отхвърляме и голямата опасност ГЕРБ и ДПС да управляват заедно", а политолози отдавна предупреждават, че всъщност ГЕРБ и ДПС са гръбнакът на управлението.

Изказването на Борисов дойде след среща с двамата съпредседатели на парламентарната група на РБ - Радан Кънев (ДСБ) и Найден Зеленогорски (ДБГ). От срещата знаково отсъстваха другите двама партньори на ГЕРБ в парламентарното мнозинство - ПФ и АБВ. След разговорите Радан Кънев се похвали с постигнатите договорености по законодателните приоритети и за по-добра организация на работата на мнозинството. Борисов обаче наблегна на това, че резултатите на двете политически сили на вота през октомври ще покажат дали коалиционното управление е стабилно. "Резултатът на ГЕРБ и РБ, броят на кметове, общински съветници, мнозинствата в тях ще ги тълкуваме като препотвърждаване на стабилността на правителството. И обратното, ако се представим слабо, това би бил един лош сигнал за работата му", посочи премиерът. Така намекна на партньорите си, че се търси повод за промяна на конфигурацията.

Изказването му не разтревожи особено реформаторите. Зам.-председателят на ДСБ Атанас Атанасов беше категоричен пред "Сега", че резултатите на двете политически сили ще бъдат броени общо и това ще бъде реалният индикатор за състоянието на правителството към момента на изборите. Проблемите на десните обаче са очевидни - блокът за малко не се разцепи, след като миналата неделя ДСБ, БЗНС и НПСД заявиха готовност да отидат на избори без СДС и ДБГ. И едва на 1 септември успяха да подпишат споразумение за общо явяване на вота. Тепърва се очакват разпри около уточняването на много кандидатури за кметове, по които има несъгласие между отделните партии в коалицията. За разрешаването на такива спорове СДС предложи абсурдно сложна процедура - своеобразен арбитраж.

Атаката на ДПС срещу десните дойде от парламентарната трибуна. Лидерът Лютви Местан се обяви за нова формула на управлението, която фактически да изключи от него РБ и ПФ. По думите му коалицията остава нестабилна заради липсата на идейна спойка между участниците в нея по ключови теми - пенсиите, социалната политика, националната сигурност, украинската криза. "Ако след месец, когато обсъждаме данъчните закони, се наложи ДПС да спасява плоския данък заради категоричната позиция на две от партиите в коалицията за преминаване към прогресивна скала на облагане, това управление трудно може да претендира, че е стабилно", даде пример Местан. "За да имаме управление и на стабилността, и на развитието, е необходим нов ясен европейски и евроатлантически профил на властта - изчистен от ултранационалистически, рекетьорски и прочие ретроградни примеси", заяви Местен. "Сега" се опита да се свърже с него, за да уточни кои точно са примесите, но неуспешно. Депутати от движението обаче коментираха, че под "рекетьори" следва да се разбират партиите от Реформаторския блок, които непрекъснато се опитвали да извиват ръцете на Борисов по различни въпроси, като съдебната реформа и антикорупционния закон на Кунева. От ДПС доволно отбелязаха, че засега Борисов успявал да устои на натиска на десните. През пролетта на 2014 г. отново под мотото за евроатлантизма и европейските ценности ДПС развали отношенията си с БСП. Същата есен се стигна до предсрочни избори. Сега това може да бъде използвано за промени в правителството, посочва още изданието. 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.