• 25 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.2757
  •  CHF / BGN 2.0011
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 11°C

Мая Манолова: БСП има един лидер, той трябва да я изведе на вота като отбор

Мая Манолова: БСП има един лидер, той трябва да я изведе на вота като отбор

/КРОСС/Мая Манолава, депутат от "БСП лява България", пред "24 часа"

- Г-жо Манолова, има ли двама лидери в БСП, каквато теза налагат някои ваши опоненти след семинара във Варна?

- Да. Ние имаме двама лидери. Лидерът на българските социалисти се казва Михаил Миков, а на европейските социалисти се казва Сергей Станишев. Всъщност

и ГЕРБ има двама лидери - Бойко Борисов и Жозеф Дол.

- Но се говори, че Станишев продължава да е лидерът в БСП...

- БСП има един лидер и много знакови лица, които имат мнение и лидиращи позиции в сферите, в които се изявяват. Това я прави силна партия - разномислещи хора с обща кауза, а не военизирана структура с един главнокомандващ като ГЕРБ.

- На конгреса ще поставите ли отново темата за лидерския пост?

- Този конгрес има ясна цел - да нахъса БСП за предстоящите избори. За пореден път казвам, че

нямам абсолютно никакви лидерски амбиции

и бих призовала всички с такива да ги оставят за по-подходящо време.

Имаме ангажимент към лявомислещите хора в България - да влезем в битка на предстоящите избори и да дадем отпор на ГЕРБ в узурпирането на цялата власт в държавата. Дължим го на стотиците социалисти, които работят абсолютно безкористно, които не са били депутати, кметове, общински съветници и въпреки това не са спрели да работят за БСП и да боледуват загубите на партията. Дължим им победи в голям брой общини.

Затова очаквам ръководството да внесе консенсусни промени в устава, които да не предизвикат разправии на конгреса. Да излезем като един отбор, който може да спечели изборите. Другото би било престъпно поведение.

- След труса на парламентарните по-уверена ли тръгва БСП за местните?

- Както знаете, аз рядко губя избори в Кюстендил, независимо от националните премеждия на партията. Семинарът във Варна бе изключително полезен и заради идеите, които получихме от европейските си партньори, и заради свободата на вътрешната ни дискусия.

Изводът ни е, че БСП може да спечели в много общини. Дадохме си ясна сметка, че сме единствената бариера пред ГЕРБ да заграби цялата власт. Тоталният монопол е лош и за демокрацията, и за държавата. Все пак нека не забравяме, че това управление, което на пръв поглед има бетонирана подкрепа в парламента, се радва на подкрепата само на 28% от гражданите. Останалите

70% очевидно не го харесват и това е средата, в която ще търсим подкрепа

за предстоящите избори. Възможностите ни са огромни, просто не трябва да се занимаваме със себе си, а да тръгнем мобилизирани и с ясна стратегия как печелим в различните общини.

- Но тези 70% не припознават БСП като алтернатива на ГЕРБ.

- Факт е, че БСП е единствената опозиция на управляващата коалиция. Това е огромна отговорност - хората очакват да бъдем активни, да имаме навременни и ясни послания. Има за какво да бъдат атакувани управляващите - и заради лъжата, че ще правят реформи, и заради хомота на 16-милиардния дълг, с който впрегнаха гражданите. Всичките им промени в образованието и в здравеопазването създават още по-големи разделителни линии в обществото. Който има пари, ще се лекува, който няма - ще чака. Който има пари, ще образова децата си в добри училища, който няма - да му мисли. В бедна България такова управление няма как да бъде одобрявано от хората, нашата задача е да му противодействаме.

- Конгресът трябва да реши и за партньорството с АБВ на местния вот - вашата позиция?

- Партньорство на национално равнище с АБВ е трудно да се постигне. Те са част от управляващата коалиция, а ние сме в опозиция. В същото време трябва да се даде свобода на местните структури да преценяват партиите, с които ще си партнират за изборите.

По-важно е обаче партньорството с тези 70% от гражданите, които не харесват това управление. Затова стратегията ни би следвало да бъде национален анти-ГЕРБ характер на кампанията, независимо че става дума за местни избори, и работещи коалиции и сериозна гражданска подкрепа за нашите кандидати по места.

- Първанов заяви, че ако няма споразумение на централно ниво, от АБВ няма да поръчат на хората си да подкрепят кандидат на БСП на 2-и тур, а ще гласуват по съвест.

- Не е необходимо. Избирателите на левицата са достатъчно самостоятелни и се надявам такива да бъдат и местните им ръководства, за да подкрепят лява политика и ляв кандидат срещу кандидат на ГЕРБ.

- Какъв знак дадоха изборите в Сърница? Показаха ли разрив между ГЕРБ и РБ?

- Изборите в Сърница показаха, че статуквото беше разрушено и бе отхвърлена действащата власт на ГЕРБ. Че впрягането на цялата държавна машина и на всички предизборни хватки на ГЕРБ може да бъдат спрени, когато хората са достатъчно мотивирани. Смелостта на тези родопчани може да послужи за пример на мнозина. Това е урок за всички партии, включително и за БСП, че не трябва да бъде подценявана нито една община, а да се работи непрекъснато сред хората.

А да коментирам отношенията между ГЕРБ и реформаторите, е безинтересно, защото, когато отида в ресторант, много

рядко се интересувам от отношенията между собственика и сервитьорите

- Очаквате ли удар срещу вас с поправките в устава, отдавна сте трън в очите на ръководството?

- Не очаквам удар срещу мен. И въобще не очаквам да си нанасяме удари помежду си. Не знам дали съм трън или глог в нечии очи, но знам от опит, че е по-мъдро преди избори поправките в устава и посланията, които БСП излъчва, да са консенсусни, за да стигнат до много хора. Ръководството със сигурност съзнава това, така че очаквам предложенията за промени в устава да не възбудят напрежение, а вдъхновение.

- Какво стана с идеята ви с Кирил Добрев БСП да се превърне в МОЛ - май не я одобри ръководството?

- Не сме търсили одобрение от ръководството, искахме да видим дали е привлекателна за социалистите. И със задоволство мога да кажа, че идеята ни се радва на изключителен интерес. Факт е, че някои от ръководството реагираха като бик на червено. Но на червено! Нарочно вкарахме повече адреналин в наименованието и в представянето на идеите си, в стил и език, които са по-близки на младите хора.

Ако на някого не му харесва думата МОЛ, а иска да го прекръсти на платформа, моля. Важното е, че социалистите харесаха идеите ни и това стана ясно и на семинара във Варна. Повечето говорители бяха в унисон с това, което анонсирахме с Киро Добрев - че БСП трябва да се отваря, да търси симпатизанти и подкрепа от граждански организации, да има послания от младите хора, да проведе кастинги за общински съветници, в листите да влязат млади хора. Така че със задоволство мога да кажа, че сме си свършили работата.

- Подкрепяте ли идеята на Кирил Добрев за мандатност както на членовете на ИБ, така и на левите депутати?

- Макар и да е насочена дори и срещу мен самата, подкрепям тази идея, защото е

ефективен инструмент срещу феодалните владения на отделни постове

в БСП и ще гарантира свеж приток на кадри. Колкото повече състезания има между личности в партията, толкова по-силна ще бъде тя навън.

- Трябва ли подобна мандатност да има и като промяна в конституцията за депутатите въобще?

- Да. И аргументите ми са същите като тези за БСП. Ще осигури нови лица, макар че сме видели, че понякога и абсолютно нови групи не произвеждат никакъв политически продукт. Но може би това е едно от възможните решения за кризата в политическата система и в институциите.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Какъв отбор, БСП е шайка престъпници,които няма никога повече да пониришат власт!НЕКАДЪРНИЦИ!

28.03.2015 14:52:46

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.