• 17 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.3227
  •  CHF / BGN 2.0514
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 22°C

Татяна Дончева: За местния вот събираме “Отбора на квартала”

Татяна Дончева: За местния вот събираме “Отбора на квартала”

/КРОСС/ Татяна Дончева е председател на "Движение 21"

- Г-жо Дончева, "Движение 21" беше една от изненадите на парламентарните избори, с каква готовност тръгвате за местните и към какъв резултат се целите?

- "Движение 21" ще има самостоятелни листи за общински съветници в 84 общини. Издигаме 25 свои кандидати за кметове на общини и над 100 селски кметове. В 6 общини ще участваме в коалиции.

Това, към което сме се стремили, е максималното самостоятелно участие. Това означава битка за идентичност, реално налагане на територията на цялата страна и за реално преброяване.

Целта ни на тези избори е да увеличим гласовете в пъти в сравнение с резултатите на парламентарните. И практически да обясним на всички, които гледат социологически изследвания, какво е влиянието на партията. Убедена съм, че ще имаме кметове на няколко места, на много места съветници и селски кметове. Това ще ни даде възможност за следващи избори да разширим влиянието си и в селата, и в малките общини.

- Кои са остриетата ви?

- Ще имаме свои кандидати в Сливен, Силистра, Кюстендил и Дупница. Ще се борим за победа със свои кандидати и в Ботевград, Своге, Струмяни, Поморие, Гулянци и Долна Митрополия, Асеновград, Първомай, Алфатар, Твърдица, Чепеларе, Батак, Бойчиновци, Лом и др.

- В Лом кандидатът ви за кмет е бивш депутат от ГЕРБ. В кои други общини сте привлекли хора от други партии?

- В Чепеларе кандидатът ни Николай Иванов, листата за съветници и структурата ни там са също от бивши среди на ГЕРБ.

Предизвикателство е да посегнеш към структури на ГЕРБ, за да им покажеш, че нещата могат да стават по друг начин. Във Видин част от кадрите ни също са от ГЕРБ. Там участваме в коалиция с ВМРО и "Екогласност". И битката също ще бъде много интересна, защото ГЕРБ има лоша слава с досегашното си представяне в Общинския съвет, а БСП е в доста разпаднато състояние. Ние издигаме една много атрактивна дама Росица Кирова, силно казано бивш герберски кадър, защото тя е активна и има бизнес и е с нагласа към решаване на обществени проблеми. В Две могили, Русенско, кандидат ни е досегашният кмет, който на предишните избори бе от БСП.

Знаете, че имам слабост към кадрите на НДСВ и от такива среди са нашите хора в Сопот и в Каварна. В Каварна играем с НДСВ в коалиция в подкрепа на бившата царска депутатка Мима Василева.

- С БСП, АБВ, Реформаторския блок и ГЕРБ имате ли някъде коалиции?

- С БСП и ГЕРБ - не. С АБВ участваме на едно място, а с реформаторите бяхме договорили Разград, но в последния ден те отказаха да влизат в коалиция. С ДПС и Бареков също нямаме и това беше изричното условие.

- Избрахте нетрадиционен подход за редене на листите си за съветници - с участието на гражданското общество. Защо и как това ще повлияе на партийната дисциплина след изборите?

- Избрахме този подход за Габрово и мисля, че сме успели. Направихме листата там със 7 неправителствени организации с опит в участието в местните избори като гражданска коалиция "За Габрово". Селекционерите бяха от гражданското общество и се получи добре. Разбира се, има съмнения в много хора, че това е невъзможно и централата ще започне да се разпорежда за какво да се натискат кметът и съветът, за обществени поръчки или друго. Ние такива неща няма да правим, нека го кажа ясно. Искаме да дадем по-голяма сила на гражданското общество, но и по-голяма централизираност и целенасоченост в исканията, повече практичност и мисъл в това да не се правят програми с много обещания, малко на брой, но реално изпълними и организирани инициативи.

- Но имате подобна листа само в Габрово, защо?

- Имахме голямо желание за Пловдив, но не се получи. "Милиционерската машина" сработи там.

- Какво имате предвид - компромати, натиск ли?

- Всичко - натиск, отказват хора, случват им се определени неща.

- Кой я пуска тази милиционерска машина срещу вас? ГЕРБ ли?

- Тя не е само срещу нас. Това е една милиционерска машина, която повече я контролира ГЕРБ или хората зад ГЕРБ. Даже не знам дали всички в ГЕРБ си дават сметка за това. Но там като че ли тази машина пасва на манталитета. Във фикс-идея е изведено да се спечелят изборите. С какви средства и срещу какви хора няма никакво значение.

- Като говорите за натиск - преди десетина дни много се гордеехте с младия си кандидат за кмет в Бургас, но след регистрацията си в ОИК той изненадващо се е оттеглил. Това ли е причината?

- Кандидатът ни в Бургас се оттегли сам и без да уведомява никого, давайки ми много смешни причини. Беше се оставил обаче в листата за съветници и го помолих да се оттегли и от нея.

- Защо нямате кандидати за кметове за големите градове - София, Варна, Велико Търново?

- В София имаме 24 районни кметове, което е едно много добро и силно постижение. За да играеш равностойно в софийската надпревара, а не просто да отбележиш участие на олимпийски принцип, трябваше да участваме или аз, или Стоян Александров на този етап. Ние сме били най-успешните кандидати на левицата навремето и не бихме били лоши номинации. Но въпросът е да се налагат повече и млади хора и да не се хаби ресурсът на партията ненужно в едно състезание. Формация като нашата не може от първия път да извади веднага много конкуретни хора. Първо, кадровият ресурс в градовете не е неограничен. И за да се впусне човек в кметска надпревара, трябва да има увереност, че има реални шансове да спечели.

- Какви са основните ви послания за кампанията?

- Искаме тази кампания да ни представи като "Отбора на квартала". Това е отбор от хора, които имат отношение към нуждите на квартала и могат да организират тяхното решаване и изпълнение.

Иначе за всяка община ще има акценти, които ще се определят от хората в съответната ни листа. Това, което искаме от тях, е да не се впускат в многословие, а да избират няколко акцента, които са практични и важни. Да не се говорят празни приказки, а да бъдат реални предложения за реалните нужди на хората. Не искаме да налагаме универсални послания, защото такива няма.

- Кой ще е основният ви опонент на тези избори?

- Няма друг опонент, освен статуквото. Навсякъде то работи доста кооперативно. Дори между парламентарно представените партии, независимо дали са в опозиция, или в управлението. Има общини, които са практически феодални и кметовете могат да сменят лодките както си искат, защото са овладели всички местни ресурси. Феодализацията винаги има пряка връзка с корупцията. И вместо да обясняваме как се борим с корупцията, увеличавайки щата на МВР и броя на затворите, ми се струва много по-нормално да въведем мандатност на кметовете.

Два мандата на кмета са абсолютно достатъчно - да се наложиш по време на първия и да работиш за втория, без да се завиват едни свински черва клиентелисти. Иначе оправия няма. Иначе в цялата местна власт има само схеми, които се дирижират от София. Външни фирми от една община отиват да работят в друга, а кой на кого какви пари отчислява, се говори само под сурдинка. Местният бизнес е силно недоволен, смята, че е силно ощетен. Почти не намерих град, където местният строителен бизнес, който е най-естественият изпълнител на малки обществени поръчки, да е доволен от това, което се случва.

- Ще участвате ли и в агитацията за референдума?

- Регистрирали сме се за участие в референдума и ще агитираме хората да подкрепят електронното гласуване. Поначало ние сме "за" задължително гласуване, защото то дава възможност да бъдат редуцирани корпоративни, етнически и прочее претенции до истинското им влияние и да бъде редуциран до несъществен купеният и корпоративен вот. Задължителното гласуване е ефективен лост срещу тези явления, с които толкова години не можем да се преборим. А електронното гласуване трябва да е важен фактор за задължителното, защото ще го улесни.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Който лъже, той и ...!

Лидерката на "Движение 21" излъга 40 000 /четиридесет хиляди/ редовни избиратели да гласуват за нея! Излъга ги, защото те гласуваха за нея, но тя не стана депутат и те нямат свой представител в Парламента, който да защитава правата им! При това за нея нямаше нито един фалшифициран, купен или принуден глас! За разлика от нея за Бат Сали имаше само 700 /седемстотин/ купени, принудени и фалшифицирани гласа, но Бат Сали е депутат и "компетентно" законодателства в Парламента! Бат Сали не е грамотен юрист като нея, не е адвокат като нея, не е бил прокурор като нея! Но Бат Сали я сложи в малкото си джобче като стана депутат, а тя дали има очи да гледа своите избиратели в очите? Защото ги излъга! И сега пак ли ще ги лъже? След като тя е грамотен юрист, добър адвокат, била е добър прокурор и добър депутат, но явно е лош политик и след като не може да се справи с такава несправедливост - 40 000 избиратели да нямат представител, а 700 фалшифицирани и купени гласа да правят депутата, то трябва веднага да се махне от всякакви избори и партии и да спре да лъже хората, които ще гласуват за нея! Стига лъжи и политически измами уважаема другарко Дончева!

24.09.2015 13:25:36

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.