• 16 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8056
  •  GBP / BGN 2.2785
  •  CHF / BGN 1.9957
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 9°C

ГЕРБ води кампания от името на анонимен, но титанично велик кандидат

 ГЕРБ води кампания от името на анонимен, но титанично велик кандидат

/КРОСС/ Една от основните задачи на Цветанов е изпълнена - при ясни, твърди ядра и елиминиране на вълна от активност сметките за нужните гласове се улесняват

Избори... Наистина ли ни интересуват? Като че ли претръпнахме, въпреки че българският политик е неуморен. Винаги намира с какво да ни изненада, така че да ни свари неподготвени. Да ни накара да се чудим колко още изобретателност ще прояви, за да престанем да се занимаваме със същественото и да се отдадем на простотии.

Новото, което ни сервираха, е кампания без кандидата на партията, претендираща за успех на президентските избори. Обикновено тази тактика се предприема, когато кандидатът ще доведе до загуба, ако се появи - например втората кампания на Елцин. Или когато партията не може да направи своя избор. В случая обаче ГЕРБ ще каже кой е кандидатът й едва на 2 октомври по друга причина. Явното свиване на кадровата листа за висшите политически постове не е единственото обяснение. Макар че името на бъдещия кандидат със сигурност няма да ни изненада - той/тя ще е достатъчно познато лице, което вече има сериозен пост. По-важното е, че

това забавяне се дължи на несигурността

в резултатите. ГЕРБ отчаяно иска да победи на първи тур. Така ще ликвидира и най-дребната възможност за критика към собственото си управление. Но ситуацията е по-скоро категорична - бъдещият български президент ще е избран отново на втори тур.

Трябва да спомена, че подобна кампания дава възможност както да се номинира кандидат, който най-ефективно ще успее да се справи с вече известната конкуренция, така и да се разчиства теренът пред него с негативна кампания, за която той няма да носи отговорност. Сигналите за това нарастват със засилването на агресивното оплюване на основния претендент - кандидата на БСП.

Претендентите за първото място вече са комплектувани в двойка - Радев и Йотова ще се опитат да постигнат близък до ГЕРБ резултат, за да вдъхнат увереност за възможна промяна на "Дондуков" 2. Макар и след много противоречащи си послания и ходове, БСП стигна до концентрация в посоката. Би следвало да очакваме, докато Цветанов и премиерът водят кампанията на ГЕРБ от името на анонимния, но титанично велик кандидат, БСП да се опита да наложи политическите параметри на предстоящия дебат, както и приоритетните ходове на кампанията. Естествено, и да навакса загубата на време и енергия, като активизира основните си избиратели така, че да има достатъчно време за отваряне на кампанията си през горещата й фаза. Интересното в началната фаза на тази битка между първите двама е, че въпреки огромните старания на тандема Цветанов-Борисов негативната кампания със сигурност не нанася щета на опонентите им. Техните възможности, както и рисковете пред тях зависят изцяло от самите тях и онези, които ги подкрепят.

В битката сериозно се позиционира и двойката Дончева-Спасов, които

успяха да са първи в поставяне на темите

и позициите по работата на бъдещия президент. На практика заявката им е - възможност за избор на "протестиращите" и несъгласните както в ляво, така и в център-дясно. При това, парадоксално само на пръв поглед, но те имат възможност да станат привлекателен център за разочарованите ГЕРБ избиратели. Защото за първи път след 2009 г. някой сериозно им обещава онова, което ГЕРБ заяви, но и до днес не е изпълнила - справедливост и ревизия на прехода.

В дясно Трайчо Трайков има амбицията да покаже, че Реформаторският блок може да продължи да има властови позиции и претенции. Но и той, като Каракачанов при патриотите, все още не се заявява сериозно в публичното пространство. За сметка на което и двамата си имат и вътрешна, и външна опозиция. Остава да гадаем и за още един кандидат - дали Слави Трифонов ще се ограничи с активност по референдума, или ще се кандидатира в изборите.

Дори самото изброяване на кандидатските двойки показва и доказва защо изборите ще са в два тура. Но за съжаление наблюдаваното досега не подсказва по никакъв начин, че всички тези кандидатури ще повлияят решаващо върху активността на българските избиратели. Както няма да повлияе съществено и решението за задължително гласуване. Нито референдумът, за който няма нито сериозна информационна кампания, нито еднозначност за тълкуване на въпросите. Което след Брекзита във Великобритания едва ли ще успее да стимулира съществено увеличение на активността на участие в изборите.

Следователно една от основните задачи на Цветанов е изпълнена - при ясни, твърди ядра и елиминиране на възможност от вдигане на вълна от активност

сметките за нужните за победа избиратели се улесняват

Единственият проблем е да не се окаже, че излезлите да подкрепят на първи тур кандидати срещу кандидатурата на ГЕРБ са мнозинство. Затова не е изключено в деня след приключване на регистрацията на кандидатски двойки да се окажем пред някои странно активизирани участници.

При всички случаи кампанията ще е интересна, избирателите ще бъдат поставени в ситуация повече да се дразнят, отколкото да се забавляват с политиците. Разбира се, ще се направи всичко възможно дебат по същество да бъде изключен от иначе най-политическите избори, предполагащи обсъждане на национални приоритети и каузи. И в този смисъл предстоящите избори ще са едно сериозно изпитание най-вече за избирателите. От това дали ще се откажем да разсъждаваме и доколко сме склонни да се поддадем на елементарните емоции ще зависи най-важният период от днешната ни история. Защото в следващите месеци и години историята на Европа и света ще се променя. Нашето участие и място в тези процеси ще зависят от нашето решение на 6 ноември.

Автор: ТАТЯНА БУРУДЖИЕВА ("Сега")

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.