• 04 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

БСП внесе алтернатива на Истанбулската конвенция

БСП внесе алтернатива на Истанбулската конвенция

/КРОСС/ Парламентарната група на "БСП за България" внася Закон за допълнение на Закона за защита от домашното насилие. Това обяви на брифинг в Народното събрание зам.-председателят на групата Драгомир Стойнев, предава „Фокус".

„Това са необходимите промени, които обещахме и ще доведат до реални действия срещу домашното насилие. Това е силата на БСП - в нейната последователност, в отстояването на заявеното в защита на интересите на хората. Не като ГЕРБ, които правят една крачка напред и две назад", заяви той.

„Предвижда се като мярка изграждането, поддържането и управлението на кризисни центрове за лица, пострадали от домашно насилие. На територията на всяка област се открива най-малко един кризисен център. Изграждането, поддържането и управлението на кризисни центрове за лица, пострадали от домашно насилие на територията на всяка област се осъществява по Закона за социалното подпомагане, тоест от държавния бюджет", обясни Драгомир Стойнев.

„Ако ГЕРБ приемат в най-кратки срокове законопроекта до края на лятото във всяка област трябва да има изграден кризисен център, за да подпомага жените, които са жертва на домашно насилие. Издръжката на центровете ще струва на бюджета около 2,5 млн. лева годишно. Това не са огромни пари за един бюджет. Тази делегирана от държавата дейност може да бъде изцяло поета от сегашния бюджет, не е необходимо да се прави актуализация", заяви той.

„Ако от ГЕРБ са откровени и наистина желаят да се борят с домашното насилие, то тогава законопроектът ни да бъде приет в най-кратки срокове", коментира Драгомир Стойнев.


„Единственото ни желание е от ГЕРБ да бъдат по-активни, когато обещават, почти нищо не се случва, но поне да изпълнят внесеното от опозицията", посочи той.

„Настояваме законопроектите срещу домашното насилие да бъдат бързо гледани в парламентарните комисии. БСП вече внесе законопроект за НК, който за съжаление от ГЕРБ не желаят да гледат, дори в комисия. Там казваме, че престъпленията ще бъдат от обществен характер, прокуратурата ще може да се сезира и да бори тези престъпления", каза още зам.-председателят на ПГ на БСП

Очевидно е , че внесеният проектозакон е и като част от политиката на БСП срещу ратификация на Истанбулската конвенция. За нея Стойнев коментира:

„Ролята на опозицията е да бъде адекватна на съвременните предизвикателства, да показва грешките на управляващите. За съжаление, те са толкова много, че едвам смогваме. Когато ГЕРБ искат да приемат нещо, без да питат гражданите, зад гърба им се подписват конвенции, без да се интересуват какви ще бъдат последствията, сме длъжни да реагираме като опозиция.
ГЕРБ са предприели стъпка за сезиране на Конституционния съд, това е тяхно право. Желанието ни е да се пита народът. За Истанбулската конвенция разграничението е ясно - ГЕРБ срещу българския народ.

В отговор на въпрос, ако дебатът за Истанбулската конвенция не се беше разразил, щяха ли да внесат предложенията, той отговори:
„Винаги сме били противници на домашното насилие, но за разлика от ГЕРБ, които само декларират и нищо не правят, ние имаме конкретни стъпки. Ако законопроектът ни се приеме, това ще бъде конкретна стъпка, а не да ги чакаме да се сетят, да решат, да намерят нужните средства, то минава огромен период от време. Искаме сега, веднага, до лятото центровете да бъдат изградени", коментира депутатът. Ако ГЕРБ работеха с темпото на законодателни инициативи, които БСП има и предлага, то тогава наистина голяма част от проблемите щяха да бъдат решени", категоричен бе той.

„Истанбулската конвенция има проблем - не отговаря на нагласите и на ценностите на българските граждани. Няма да бъде приета и гласувана от БСП", заяви Драгомир Стойнев.

В отговор на въпрос дали БСП знае, че Сергей Станишев днес посещава кризисен център за пострадали от насилие в Перник той посочи: „Не виждам нищо лошо в това. Виждате, че както лидерът на ПЕС, така и ПГ на БСП имат еднакви действия".

„Сега е моментът правителството на ГЕРБ да покаже- дали реално иска да се бори с домашното насилие. Сега е моментът нашето предложение да влезе незабавно за разлгеждане в НС и в комисиите, и да стане факт в средата на годината", допълни друг народен представител от „БСП за България" Надя Клисурска.

„През януари 2017 г. е приета Национална програма за борба срещу насилието, в която е разписано създаването на такива кризисни центрове", обясни тя. Клисурска обясни, че максималният брой кризисни центрове- 10 на територията на страната е крайно недостатъчен и трябва всеки областен град да има такъв.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Ако Борисов не успее да прокара конвенцията, парите му в офшорните зони ще бъдат изложени на риск. Намерили са цаката да изнудват Бай Ганьо.

03.02.2018 01:06:36

Анонимен

О-о, джендо! Честит ти празник - 02 Февруари!!! Не си ли на конгреса ви, бе? Пусти дежурства!

02.02.2018 19:10:25

Анонимен

ТИЯ АЛТЕРНАТИВНИТЕ ГИ ВИДЕХМЕ. НЕМА НУЖДА.

02.02.2018 15:46:23

Анонимен

ВЪН БЕ ЛЪЖЛИВИ ГЕЙОВЕ.

02.02.2018 13:50:48

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.