• 26 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8245
  •  GBP / BGN 2.2829
  •  CHF / BGN 1.9974
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 3°C

Кънчо Стойчев: ГЕРБ и патриотите може да изкарат и 4 месеца, ще се скарат за Турция, икономиката и мажоритарния вот

Кънчо Стойчев: ГЕРБ и патриотите може да изкарат и 4 месеца, ще се скарат за Турция, икономиката и мажоритарния вот

/КРОСС/ Социологът Кънчо Стойчев в интервю за Cross.bg

- Г-н Стойчев, бъдещата управляваща коалиция обещава да изкара 4-годишен мандат. Ще издържи ли съюзът на ГЕРБ с Обединените патриоти този път до края?

- Tози отговор може да даде само гадателка. Сериозен и научен отговор не може да се даде. Работа на политиците е да правят заявки и обещания за мандата си. Това невинаги съвпада с намеренията им. Всичко зависи от това, как ще се управлява страната през тези години, за които говорят. Както може да продължи един мандат 4 години, така може и да приключи за 4 месеца. Не бих се наел да правя прогнози, особено в подобна международна обстановка.

- Като човек, който следи от години политическата обстановка, какъв е вашият рефлекс за евентуалния кабинет?

- На първо четене - ще има разминаване в отношението спрямо Турция. По въпроса за мажоритарното гласуване също няма да има съгласие между ГЕРБ и „Обединените патриоти". Ще има разминаване и в социалната и икономическата политика. За последните 6-7 години страната ни увеличи два пъти заемите си. Патриотите няма да са доволни от всичко това.

- Кои ще бъдат проблемните министерски кресла?

- Както знаем, няма да има лесни политически решения, както е било при всички коалиции. Един от най-сложните ресори са финансите. Нямаме съмнения, че Бойко Борисов ще остане премиер, единствено за това може да сме приблизително сигурни. Това не е най-важното, въпросът е да бъде постигнато коалиционно съгласие. Като чуем кои ще са министрите, може да коментираме малко повече.

- Как ще се разберат по въпроса с Русия ГЕРБ и патриотите?

- Не мисля, че по този въпрос ще има голям раздор между ГЕРБ и „Обединените патриоти". Самият Борисов не води войнствена политика спрямо Кремъл. Единствено Росен Плевнелиев си играеше като с дървен автомат.

- Ако се провали отново и този парламент, кой ще издъни „Дондуков" 1? Бойко Борисов, Волен Сидеров, Валери Симеонов или Красимир Каракачанов?

- Не е коректно да коментираме неродена Марта. Не мога да преценя. И гласоподавателите, и политиците се променят. Не бива да отнемаме тази възможност на нито един човек.

- По какъв начин ще се отрази скандалът в БСП с оттеглянето на Георги Гергов?

- Аз скандал в БСП не виждам. Чест прави на партията, че прави заявка за морал в политиката и за изграждане на нови отношения. Разбиването на паралелната държава ще е дълъг процес. Корнелия Нинова прави това, което обеща. Тя доказа, че е най-силният политик в момента. Факт е, че в това отношение имаме едно добро начало.

- Какво да очакваме от новия парламент и от новия Министерски съвет?

- Не очаквам големи изненади, както се пише в медийното пространство. Разпределението е справедливо между формациите, ако го запазят. Ще има 4-5 кресла за патриотите. Тук чудеса не очаквам. Важни министри ще повторят мандата си.

- Как ви се струва предложените Цецка Цачева да стане правосъден министър? Ще се приеме ли от избирателите, които не поискаха тя да стане президент?

- Нямам нищо против Цецка Цачева като политик. Трябва обаче да се прецени разумно, дали е разумно да става министър? Тя загуби доста драматично президентските избори с голям залог. За мен лично ще е голяма грешка подобен ход. Не говоря за личните й качества, но в политиката има реалности, които не трябва да се пренебрегват. Ако тя стане министър, ще бъде много дразнещо за голяма част от електората на ГЕРБ. Може вината дори да не е нейна, а да е накарана да направи тези ходове.

- Ще се превърне ли Веселин Марешки и неговата „Воля" в новото БДЦ, което ще служи като „резервна гума" на ГЕРБ?

- Твърде вероятно е това да се случи. Не може да се каже още категорично, тъй като това е партия, която за пръв път влиза в парламента и няма структури.

- Ако Емил Димитров - Ревизоро оглави в парламента митниците и НАП, ще сбърка ли ГЕРБ, оставяйки на патриотите секторите, с които се гордее, че събира най-много средства за бюджета?

- Не бих казал, че това ще бъде тотална грешка. Този сектор трябва да се разрови. Не мисля, че някой мисли обратното.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Кънчо,гледай да върви голфа и не се прави на политолог ,че не ти отива !

27.04.2017 13:46:35

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.