• 16 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8056
  •  GBP / BGN 2.2785
  •  CHF / BGN 1.9957
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 12°C

Цветан Цветанов: С Реформаторите ще се сблъскаме в общини, където трябва смяна на модела

Цветан Цветанов: С Реформаторите ще се сблъскаме в общини, където трябва смяна на модела

/КРОСС/ Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов пред "Труд"

- Г-н Цветанов, в управляващата коалиция изобщо говорите ли си? Поставихте в словото си за старта на сезона приемането на промените в конституцията, същия ден АБВ се отметнаха от собствените си подписи и торпилират мнозинството от 180 гласа. Ден по-късно те и ПФ бламираха кабинета за антикорупционния закон, нищо че и той беше уж приоритет. Какво се случва?
- За конституционните промени аз съм оптимист. Според подкрепата в комисия за проекта към момента може да се формира мнозинство от 170-177 души.

- 174 точно, ако не броим евентуална подкрепа от независимите депутати и всички други са в залата.
- Убеден съм, че в оставащите дни или седмици до влизането на законопроекта в пленарната зала ще се проведат преговори с другите партии в парламента. Ще предложим това и на БСП, и на АБВ. Разбира се, и на „Атака" можем да предложим това, което бихме искали да реализираме. И съм убеден, че може би ще стигнем до съгласие. При първия вариант на конституционните промени бяхме в невъзможност да съберем 160 гласа за влизане на проекта в пленарна зала. Затова започнаха динамичните консултации между Радан Кънев и Лютви Местан и дадоха резултат.

- Има ли общо между оттеглянето на АБВ от проекта за конституцията и думите на премиера, които така и не станаха много ясни - че хората трябва да разберат, че „съдебната реформа е за след Цацаров"?
- Не. Цялостната съдебна реформа е дълъг процес.

- Ден втори на новия сезон - антикорупционният закон не мина, бламиран от 2 от 4-те формации в мнозинството - АБВ и ПФ. От РБ започват да поставят под въпрос участието си във властта. Ще водите ли такъв разговор - и с тях, и с АБВ и ПФ?

- Имаше сериозно несъгласие по този закон от експертизата, която направиха другите партии. Но много бяха партиите, които заявяваха, че основният акцент на всяко правителство трябва да е борбата с корупцията. Това, което ние дадохме като гаранция, бе, че ГЕРБ ще подкрепим проекта на първо четене, но на второ четене ще дадем своите препоръки. За съжаление механичният сбор от ГЕРБ и РБ не може винаги да преодолее останалите партии. Те гласуваха предимно „въздържал се", малко бяха „против". Можем да приемем, че се отваря ново предизвикателство и сред партньорите в управлението, и сред останалите ПГ, чрез разговори да търсим конкретно решение, за да изпълним целите, които се лансират от правителството и парламента.

- Парадокс - дори ДПС и РБ успяха да постигнат „исторически компромис", а със собствените си партньори от АБВ се разминахте по двата си основни приоритета за два дни.
- Силата на демокрацията е, че избирателите решиха да има 8 парламентарни групи. Ако имаше само 3 или 4 и ГЕРБ имаше мнозинство, мога да ви кажа, че в диалог с другите партии щяхме да гарантираме необходимия кворум, за да се приемат всички законопроекти. В момента обаче в тази сложна конструкция, която ние много добре осъзнаваме, само с диалог и търсене на консенсус може да има успех 43-тото НС.

- На този фон да не би Лютви Местан да е прав, че трябва нова формула на властта след местните избори? И какви са вариантите?
- Мога да кажа за изказванията в началото на политическия сезон, че всеки председател на ПГ е бил прав, защото изразява позициите на партията си и начина, по който се възприема бъдещата политика, която трябва да бъде правена. Аз мога да заявя категорично, че към настоящия момент не виждам причини за притеснения за коалиционното правителство и парламентарното мнозинство, което го подкрепя. Разбира се, че всяка от партиите има своята идентичност и формат, в който взема политическите си решения. Тук обаче искам да се върна към времето преди ваканцията и към това, което успяхме да постигнем с колегите от АБВ. Знаете, че тогава в динамичните преговори, които се водеха и с личната намеса на Георги Първанов, който е авторитетът в тази партия, успяхме да имаме подкрепа от трима народни представители, които се подписаха под промените в конституцията.

- Как ще калкулирате резултатите от местния вот - заедно с РБ или поотделно? Как резултатът ще повлияе на оценката за управлението и на разпределението в него?
- Разбира се, че ще се направи някакъв сбор. Но това, което ние сме заявили и сме правили винаги досега - явяваме се самостоятелно, със свои кандидати и листи. Това, което в момента правят РБ - ще участват заедно и поздравления. Общата регистрация ще даде реалната картина на подкрепата, която получава РБ, а и на ГЕРБ, както и на политиката, която правим и на местно ниво, и на национално. Всеки избор е тест за всяка политическа формация.

- Резултатът от евровота беше достатъчно основание да бутне кабинета „Орешарски". Ще бъде ли причина местният вот за ревизия на тежестта на всяка от партиите в управлението? И дори да започне да се търси нова управленска конфигурация. А и не е тайна, че в ГЕРБ има недоволство от пропорциите и тежестта на РБ в правителството.
- Имам много ясно дефиниране на отговора, който бих могъл да дам, но ако го направя, утре ще има много интерпретации на това, което съм казал...

- Кажете го достатъчно ясно, за да няма възможност за интерпретации.
- Ще кажа това, което каза и премиерът: към настоящия момент коалиционното правителство е стабилно, имаме необходимата подкрепа и от ПФ, и от АБВ за целостта на правителството. Работим в сериозно напрежение на моменти, но това дава възможност за здравината на тази конструкция и се надяваме, че всички ние ще допринесем да имаме стабилно правителство. Нека минат местните избори и тогава да говорим, но сега се стремя само да покажем на хората нашите достойни кандидати и да покажем на хората резултатите, които те са постигнали. Искаме и да влезем в общини, в които трябва да се разруши сегашният модел. Тук може да имаме търкания с нашите партньори от РБ. За нас е по-важно не колко ще вземеш, а дали ще разбием моделите, които задушават, дали ще извършим промените, от които обществото се нуждае. Ще дам за пример Хасково - не знам, ако отидат на балотаж кандидатът на ГЕРБ и, доколкото разбирам, независимият кандидат Георги Иванов, кого ще подкрепи РБ? Дали ще запазим статуквото от вече 4 мандата, или ще подкрепят основния си коалиционен партньор ГЕРБ. В Монтана - ако отидем на балотаж, кой кого ще трябва да подкрепя там? А в София - как ще водим дебатите между Йорданка Фандъкова и Вили Лилков, защото той е бил дълго време в общинския съвет? А през 2005 г., когато Борисов стана кмет, трябваше да разбиваме корупционните схеми, които източваха столицата. Сега, когато имаме пълно мнозинство в София, вече има видими резултати за хората. Това ще е акцентът ни пред обществото - нека забравим популизма и да направим така, че да няма плаващи мнозинства, които дават стимул за задоволяване на всякакви други интереси.

- Добре, значи няма да си броите общи победи. Да питам така - ако някоя от партиите в коалицията не се представи блестящо на вота, това ще значи ли ревизия на мястото й в правителствената коалиция?
- Когато една конструкция е изградена и когато минават определени периоди - може да се окаже, че част от конструкцията е по-слаба. Ние трябва да направим политиката така, че конструкцията да бъде оздравена. И всичко това, което искате от мен да кажа, не смятам, че е коректно да го даваме като възможност и предположение сега. Трябва да бъдем много премерени. Постоянно говоря със структурите, усещам някой път техните вълнения за това каква е конфигурацията - че няма съразмерност в управлението. Но пак, както каза нашият лидер, нямаме достатъчно, за да управляваме самостоятелно. Затова трябваше да направим това правителство, което е допълнителна гаранция за бъдещето.

- Радан Кънев ви обвини, че сте склонявали хора от РБ да играят за ГЕРБ. Кого от техните кадри сте си харесали?
- Разговарях с Радан Кънев и поисках да ми каже един човек, на когото съм се обадил. Няма такъв. Много са хората от РБ от различните партии, които заявяват категорично, че ще подкрепят кандидатите на ГЕРБ. Защото виждат резултати или виждат нещо не съвсем чисто в кандидатите, които се издигат на някои места от РБ. Мога да дам пример с Варна, Пловдив...

- Защо Пловдив? Там ГЕРБ-ер излиза срещу ГЕРБ - депутатът Здравко Димитров, когото изключихте от ПГ, но не и от партията, ще е конкурент на Иван Тотев.
- Иван Тотев е безспорният лидер на местно ниво, той е единствената номинация за кмет на структурите, има големи заслуги и за обявяването на града за европейска столица на културата, и за това, че като реални инвестиции за м.г. Пловдив е на първо място. Колкото до Здравко Димитров - още не се е събирала Изпълнителната комисия, за да вземе решение за партийното му членство.

- Подобно е във Варна - Кирил Йорданов, който беше кмет с подкрепата на ГЕРБ, сега участва срещу Иван Портних. Сигурно сте чули версията, че ГЕРБ играе с два коня на вота, за да се преливат гласове на балотаж?

- Кирил Йорданов никога не е бил член на ГЕРБ. Решението през 2007 г. се взе, защото имахме един председател там, който капсулираше партията и не даваше възможност в нея да участват качествените хора. И категорично мога да кажа, че ГЕРБ има по един кандидат и в Пловдив, и във Варна. Другото са внушения.

- Къде още очаквате подкрепа от ДПС освен в Нова Загора?
- Харесва ми, че акцентирате все върху тези теми, по които се правят внушения. Добре е да се дават отговори. В Нова Загора Николай Грозев е подкрепян от N на брой партии и ще спечели на първи тур. Но заглавията „ГЕРБ и ДПС се прегърнаха" явно са новина, за разлика от подкрепата на други партии. Защо никой не каза, че ДПС подкрепя РБ, когато оттам лансираха Соломон Паси за София, а Местан каза, че би го подкрепил?

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Тошко Африкански

Бойко Борисов и Цветан Цветанов били на посещение в Африка. Малко преди да отпътуват към България с правителствения самолет, от тайните служби им съобщили, че има голяма опасност от атентат срещу тях. И Бойко казал на Цецо да намери двойник, когото да качат на правителствения самолет, а те да изчакат Фалкона, да ги прибере по-късно. На летището изборът на двойници не бил особено богат и Цецо намерил само един негър с маймуна и качил него. Правителственият самолет излетял с него и маймуната, а на летище София го чакала Цецка Цачева. Когато кацнал, негърът с маймуната тръгнал по червената пътека към Цецка, която го гледала с недоверие. Поогледала го, поогледала го и казала: - Ех, шефе, толкова си почернял в тая Африка, ако не беше с Цецо, нямаше да те позная.

04.09.2015 15:32:47

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.