• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 22°C

Лошо, ако след 5 октомври се окажем без ново правителство

Лошо, ако след 5 октомври се окажем без ново правителство

/КРОСС/Проф. Михаил Константинов пред "24 часа"

- След дни стартира предизборната кампания. Колко ще повлияе на изхода от вота на 5 октомври?

- Предизборната кампания може да повлияе на класирането на две от по-малките партии, за които не е ясно отсега влизат ли в парламента, или не. Но на първите пет партии тя няма да повлияе особено. В тази връзка си мисля, че е крайно време да престанем да си говорим само за това кой прескача бариерата, с колко депутати е и кой не влиза.

Вторачването в листите си е апаратна работа. Кой точно ги води, няма особено значение. Аз ако имам любима партия и съм решил да гласувам за нея, няма да пусна бюлетина за друга само защото начело на листата й стои не знам си кой.

Използвам случая да кажа, че е безобразна българската изборна практика, според която един човек може да се кандидатира в два района. Такава нещо - да висиш на два клона, по света няма. Означава, че по предварителна заявка смяташ да излъжеш своите избиратели поне в единия район, а може да се окаже, че и в двата.Този изборен "специалитет" е по желание на партийните елити. Той е подигравка с българските избиратели, затова трябва да се махне от Изборния кодекс.

- На първото заседание на изборния борд заявихте, че методиката за разпределяне на мандатите по избирателни райони е сбъркана. Какво може да последва от това?

- Има една грешка и тя е, че в даден момент методиката може да спре, да не произведе резултат. Иначе на национално ниво методиката си работи безотказно вече 25 години. Но на регионално, когато трябва да каже колко взeма една партия в даден район, може да не даде резултат. Затова предложих на ЦИК да се добавят още два реда към методиката, в които да се казва какво се прави при такива случаи. Защото ако такава ситуация настъпи и ЦИК започне да се чуди какво да прави, хората ще си помислят, че някой ги лъже. Но ако ние сме написали правилото преди мачът да е свирен, всичко е наред. Знаем, че има продължение на алгоритъма, което математически ще им каже какво да правят.

- Тези избори щели да са по-скъпи от предходните - какво в тях поскъпна за толкова кратко време?

- Всички избори по принцип са малко по-скъпи от предходните, защото хората, които ги правят, с всеки вот искат все повече и повече пари. Предполагам, че основателно, защото животът е скъп.

- С колко ще поскъпне вотът?

- Няма да е драстично. Официалните пари ще поскъпнат може би с 2-3 милиона, а неофициалните - може би с десетина милиона.

- Ще сработят ли преференциите на 5 октомври, както на евровота?

- Искам да подчертая дебело - на евровота имаше две размествания - в листата на БСП и в тази на реформаторите. Това са две от 17 - разделете 2 на 17, и ще получите 11-12%. Толкова са сработили преференциите на евровота. Вярно, на други 30 места се получиха преференции, които биха разместили играчите, но те бяха за партии, които не прескачат бариерата, така че това няма значение.

На парламентарни избори е по-различно - положението на водача на листата е доста привилегировано, но не съвсем. Съществува една глупава легенда, че за да разместите водача, трябва онзи, който ще го размества, да получи половината от преференциите. Това изобщо не е вярно! В момента водачът получава преференции по две линии - първо преференциите за самия него. И, второ, от бюлетините, в които няма отбелязани преференции - те също се броят за водача. Затова апелирам към българския избирател - дори да нямате предпочитание, отбелязвайте нещо. По този начин ще поставите
водачите в равноправно положение с останалите в листата. Защото е нечестно някой да има предимство.

- Чухме за "пазарен" скандал между Реформаторския блок и "Зелените" - реформаторите им предложили 1,75% от бъдещата си държавна субсидия, ако са в коалицията, а "Зелените" поискали 8-10%. Такъв подход обичаен ли е в политическите среди при съставяне на коалиции?

- Няма безплатен обяд. За да участваш в една кампания и в избори, трябва да платиш едни пари. И в това, че някой ги иска, няма нищо лошо. Изискването е това да стане явно, а не под масата. Който иска да подкрепи една партия трябва официално да направи дарение по съществуващите закони. Ако това е индивидуално дарение - то е до 10 хиляди лева. Ако искате да дарите 100 хил. лева - значи 10 души трябва да дарят по 10 хиляди лева. Направи ли се по този начин, то е законно.

- Доколко достоверни са прогнозите за съюз между ГЕРБ и ДПС?

- Не мога да коментирам такова нещо, защото нямам никаква информация. Аз обаче се надявам България да бъде управлявана от следизборна коалиция във формат Европейска народна партия, а именно ГЕРБ плюс Реформаторския блок. Тази коалиция обаче трябва да бъде с ясно разписано коалиционно споразумение кой за какви ресори отговаря, какви политики ще провежда и в какви срокове. Това споразумение трябва да е по модела на Германия. Не трябва да има никакво задкулисие, защото то умъртвява политиката.

- Какви други сценарии за изход от изборите виждате?

- Може ГЕРБ и реформаторите да не съберат 121 мандата и тогава изходите са два. Или ГЕРБ ще направят правителство на малцинството, или ще поискат подкрепата на партии от типа на "България без цензура", или някоя от националистическите формации, ако влезе - "Патриотичният фронт" например, защото няма ясно обозначена лява или дясна физиономия.

Другият изход е ГЕРБ да не достигне пълно мнозинство сам. Тогава връща мандата. Той се дава на БСП, която също го връща, защото няма какво да го прави. 
Ще бъде смешно БСП да се опитва да управлява - трябва да забрави за това известно време. Тогава мандатът се дава на трета политическа сила. Тя би могла да е Реформаторският блок, защото третата политическа сила я избира президентът, а не е третата по размер формация. Той дава мандат на реформаторите, те канят ГЕРБ и правят управление.

Нека само да припомня - ДПС няколко пъти държа мандата на правителства, които управляваха дълго. Например т.нар. Тройна коалиция между 2005 и 2009 г. беше с мандата на ДПС. Подобна роля - на мандатоносител, могат да изиграят и реформаторите. Това ще ги направи по-отговорни в политическото си поведение.

- Какъв ще е резултатът за лявото?

- БСП трябва да се превърне, ако може, в нормална политическа сила. В момента тя е едно образувание в насипно състояние. Скъсани са връзки между електорат и ръководство. Самото ръководство е разбито, някакви кланове се бият помежду си. Това не е политическа партия. Така че като поседи 4-5 години в опозиция, БСП ще има прекрасната възможност да стане нормална партия, като поиска. Ако не стане, ще си ходи.

- Възможно ли е да се окажем без ново правителство и след 5 октомври? Какво следва от това?

- Нищо. Продължава си това служебно правителство. Или президентът назначава ново, което едва ли ще стане. Така че персонално ще остане същото.

- Значи се оказват верни слуховете, че служебният кабинет бил в такъв състав и по-разширен, за да управлява по-дълго?

- Не. Вярното твърдение е, че ако не се състави кабинет, се отива на нови избори. Така е по конституция, но това е много лош вариант. Той ще покаже колко е безотговорна българската политическа класа и колко трябва да бъде тотално махната. Ако направят тази глупост, да бъдат така добри да си се приберат по къщите при жените и децата и да не се занимават с политика.

- Вярвате ли, че това може да се случи изобщо?...

- Ако не се случи, ще дойдат едни хора и ще ги махнат. Но ще бъде по-болезнено.

- Ще се окаже ли "България без цензура" новият балансьор, както сам твърди лидерът й Бареков?

- Всичко зависи от волята на българския избирател. В момента виждам седем кандидата, от които пет влизат, а другите два се колебаят. В челото са трите медалиста - ГЕРБ, БСП и ДПС. Ако БСП продължава да се държи по този напълно неадекватен начин, като нищо ще загуби второто си място. Реформаторският блок и "България без цензура" са четвъртата и петата политическа сила, които според мен ще присъстват в парламента. Следват още две, които имат шансове - АБВ и Патриотичният фронт. Но в момента висят на простора, а просторът е бариерата. Може да тръгнат над бариерата, може и да паднат под нея. Предстои да видим.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.