• 20 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8359
  •  GBP / BGN 2.2843
  •  CHF / BGN 2.0205
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 12°C

Реформаторите искат четири министерства

Реформаторите искат четири министерства

София /КРОСС/ Успоредно с преговорите за съставяне на правителство се водят и разговори и за пос­тове, твърди „Преса", позовавайки се на източници от екипите, участващи в консултациите. Реформаторите настояват за четири министерски кресла, искат външните работи и правосъдието. За външен министър се гласи Меглена Кунева с уговорката да стане и вицепремиер. Шанс да запази поста си има служебният правосъден министър Христо Иванов, за когото Радан Кънев не пести суперлативи. От РБ претендират и за едно от ведомствата - на икономика или енергетиката, след разделяне на мегаминистерството. Предлагат шефката на Европейския институт Юлиана Николова да поеме администрацията.ГЕРБ ще запази най-важните ресори. Начело на енергетиката най-вероятно ще застане Делян Добрев, на икономиката - Евгени Ангелов, който сега съветва Росен Плевнелиев. Оферта за здравен министър е получил лекарят на годината доц. Крум Кацаров от ВМА. Служебният МВР шеф Йордан Бакалов, за когото Борисов е споделял, че го цени, отказва да участва в бъдещия кабинет. Опасявал се от вмешателството на Цветан Цветанов. Обмисля се ведомството да бъде поето от бившия заместник на Цветанов Веселин Вучков.
Лиляна Павлова отново ще е регионален министър, а вероятно и вицепремиер. Менда Стоянова засега е изборът за финансов министър, предпочетена е пред Владислав Горанов. Томислав Дончев ще се раздели с евродепутатското си място и ще се завърне като министър по европейските фондове. Милена Дамянова, която бе зам.-министър в предишния кабинет на Борисов, може да се върне начело на просветата.
Десислава Танева може да оглави земеделието, ако РБ не се пребори за Румен Христов, който два пъти бе служебен министър при Ренета Инджова и Стефан Софиянски. Вежди Рашидов вече обяви, че е готов отново да поеме културата. Лидерът на ДБГ:

Смелост е да влезеш във властта

Реформаторският блок няма намерение да се отказва от участие със свои министри в бъдещия кабинет с мандата на ГЕРБ. Това стана ясно вчера от изявленията на лидера на ДБГ Меглена Кунева. „Влизането в правителство, което трябва да посрещне толкова много трудности, е въпрос на политическа смелост и отговорност. Дали Патриотичният фронт, или която и да е друга от възможните политически сили ще участват в управлението, или ще се опитат да се запазят и да не поемат риск, това е тяхно решение. Не можем да очакваме да се появи мнозинство, което да е идеално в парламента, като междувременно фалира правителство след правителство", заяви тя от Брюксел. Според Кунева нови предсрочни избори биха разочаровали гражданите.

В блока обаче са толкова изненадани от обрата в преговорите след отказа на ПФ да участва с министри, че още нямат решение дали да участват в програмно, а не в коалиционно правителство. „Парламентарната група ще се събере в неделя и тогава ще обсъдим въпроса. Трябва добре да се премислят нещата", коментира пред „Преса" Божидар Лукарски. Тогава ще стане ясно дали парламентарната група ще се ръководи от един или от повече председатели.

Патриотите ще предлагат експерти

Патриотичният фронт (ПФ) няма да участва с политически лица в кабинета. Това заяви вчера пред „Преса" лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов. „Не се борим за постове. На България е необходимо правителство, което работи на базата на ясна програма, а целта е да се решат проблемите на хората", посочи той.

Патриотите обаче не изключват напълно участието си в изпълнителната власт. Биха го направили с експерти. Това може да се случи едва след писмено споразумение под обща програма с ясно разписани срокове за действие. „Говорим за програмно споразумение, а не за коалиция. Мандатът е на ГЕРБ, ако имат нужда от подкрепа в някои ресори, можем да предоставим специалисти, за които имаме пълна политическа отговорност", каза съпредседателят на фронта Валери Симеонов.

Очаква се той да оглави парламентарната група на ПФ. ВМРО пък ще предложи зам.-председател на НС.

„Позитано" 20:

Няма условия за правителство „Меркел"

В България няма условия за голяма коалиция от типа „Меркел", обяви вчера лидерът на БСП Михаил Миков. „Текат някакви консултации, говорят се разни неща - за трети, четвърти, пети партньор на ГЕРБ. Включително и за широка коалиция. Изборите обаче не дадоха възможност да бъде направена, защото за нея са нужни големи партии като в Германия. А с малките резултати на изборите - 84, 39 (съответно броя на депутатите на ГЕРБ и БСП), трудно може да бъде съставена по аналогия", коментира той.

Председателят на столетницата потвърди готовността на БСП да участва в нови консултации с ГЕРБ. Той призна, че нито мястото, нито часът, нито форматът са уточнени. „Имаме принципна покана и върнат от нас отговор, че когато се изяснят тези неща, ще участваме в разговори", каза Миков. На „Позитано" 20 още не знаят часа и деня за преговорите.

ДПС няма да застане зад коалиция на малцинството

"Ясно сме казали, че ще дадем подкрепа за еднопартийно правителство на малцинството. Няма вариант да подкрепим коалиция на малцинството - такова нещо не съществува никъде по света", уточни за „Преса" член на ръководството на партията. Според него от преговорите до момента е видно, че се върви към повторение на формулата, по която бе съставен кабинетът „Орешарски". „Само че сега коалицията ще е двупартийна с подкрепа в парламента от пат­риотите на мястото на „Атака", посочват от „Стамболийски".

Лидерът на партията Лютви Местан ще оглави парламентарната група, а вероятно отново Алиосман Имамов ще е тяхното предложение за зам.-председател на НС. По други въпроси ДПС пазят мълчание. Единственото, което повтарят, е, че кабинет само на ГЕРБ ще получи 300 дни доверие от тях.

Сидеров зове за масов бунт в първия ден на НС

Водачът на „Атака" призова още в първия ден на събирането на 43-тото народно събрание хората да излязат и да протестират срещу новото управление. Според Волен Сидеров програмата за управление на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, подкрепяна от Патриотичния фронт, „обещава мизерия и недоимък на българите".

Именно затова проблемите щели да изкарат народа отново на улицата, а Сидеров щял да бъде един от тези, които ще ги призоват да го направят.

В нарочна позиция на партията той заяви, че нито една от точките на съвпадение на ГЕРБ и ПФ не включва увеличаване на заплатите и пенсиите за разлика от неговата партия. Сидеров подчерта, че избирателите на Патриотичния фронт са излъгани, защото са гласували за тях, а са получили ГЕРБ.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.