• 20 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

Румен Христов - кандидат за премиер на реформаторите?

Румен Христов - кандидат за премиер на реформаторите?

/КРОСС/ Румен Христов, зам.-председателят на СДС, е най-вероятният кандидат на РБ за премиер, научи Епицентър.бг от участник в консултациите между ГЕРБ и РБ за съставяне на правителство в този парламент.

Името на лидера СДС Божидар Лукарски отпаднало от номинациите, след като получи гневни коментари в мрежата и сред политическите кръгове.

Премиерът няма да е от ГЕРБ, а от РБ, но има възможност в кабинета да участват наши министри. Това заяви лидерът на депутатите от ГЕРБ Цветан Цветанов след продължили повече от 2 часа консултации за правителство с мандата на реформаторите. Дали от Патриотичния фронт ще се включат в правителството, не е ясно. "Утре ще се напаснат нещата. Не може да говорим за правителство преди да сме уточнили, че се базираме на тази програма", заяви Найден Зеленогорски.

Коалиционните партньори демонстрирали готовност да изгладят различията за програмата, която трябва да следва бъдещият нов кабинет. Разговорите са били фокусирани върху част от секторните политици. Създадени са и работни групи, които ще продължат преговорите и в утрешния ден.

"Утре смятам, че ще имаме повече яснота", заяви пестеливо Цветан Цветанов.

Говорихме за програмата, имаме значителен напредък, каза лидерът на ПГ на РБ Найден Зеленогорски.
Има парламентарна база за правителство, коментира и здравният министър в оставка Петър Москов.
Кабинет ще има много скоро, остана оптимист Цветанов и след среща със съпредседателя на Патриотичния фронт Валери Симеонов.

Найден Зеленогорски от РБ подчерта, че първо ще се работи върху програмата и тогава ше се коментират имената на премиера и министрите в новото правителство.
Един от основните въпроси обсъден днес е бил този за промените в изборното законодателство.

ГЕРБ вече обявиха, че ще търсят подкрепа за приемане на мажоритарния вот в два тура. Тук е разминаването с РБ, които са против. „Ние сме на мнение, че мажоритарният вот по начина, по който мина на референдума, няма да го подкрепим", обяви Найден Зеленогорски.

На въпрос дали РБ ще подкрепи ГЕРБ за кабинет с хоризонт приемане на мажоритарния вот Зеленогорски уточни: "Ние сме на мнение, че мажоритарният вот по начина, по който мина на референдума би нанесъл огромни поражения върху българската демокрация".

Цветанов добави: „Ще има дискусии, трябва да има парламентарна дейност. Това не ни отдаелечава от възможността да направим правителство. Търсим пресечните точки, около които да се обединим".

Срещата започна само между представители на РБ и ГЕРБ, но по-късно към тях се пресъединиха и съпредседателите на ПФ Красимир Каракачанов и Валери Симеонов. Те обаче си тръгнаха малко по-рано без да направят коментари, според неофициална информация са били отстранени от преговорите. Най-вероятно искането им за увеличение на минималните пенсии отново се е оказало "горещият картоф" на срещата.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

"Патриотите" ще подкрепят кабинет на РБ, ако и те "се отчетат" подобаващо! Пазарлъкът ще е грандиозен! Колкото до ГЕРБ - всички министри от сегашния кабинет с охота биха останали на местата си! Такова лапане изпуска ли се? Но, после Бойко да не пита пак защо има отрицателен вот!

19.12.2016 18:54:03

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.