• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 11°C

ГЕРБ и РБ правят кабинет. Патриотите ги подкрепят в парламента

ГЕРБ и РБ правят кабинет. Патриотите ги подкрепят в парламента

/КРОСС/За двупартийно правителство са готови ГЕРБ и реформаторите. За мнозинство в парламента, скрепено с писмено споразумение, ще разчитат на Патриотичния фронт. Програмни приоритети ще бъдат подкрепяни и от АБВ евентуално, без двете формации да участват в кабинета, обяви Румяна Бъчварова от ГЕРБ. 

Очаква се споразумението между трите партии да бъде подписано до началото на следващата седмица, а после да се пристъпи към съставяне на правителство, в което отговорността да си поделят ГЕРБ и Реформаторският блок.

Радан Кънев обясни този формат като реформаторско мнозинство в Народното събрание. Той потвърди, че целта е до края на следващата седмица да бъде съставен кабинет. 

Кънев съобщи, че е обсъдена възможността за подписване на политическо споразумение за реформаторско мнозинство в Народното събрание, което да застане зад обща правителствена програма, като това може да стане след като е готова програмата.

След подписване на споразумение и уточняване на мнозинството, много бързо би следвало да се стигне до проект за правителство на България, който да бъде подкрепен от това мнозинство, а възможно е и от други политически сили, които не участват в него, добави той и уточни: ГЕРБ и Реформаторския блок ще предложат управленска програма, отразяваща приоритетите на Патриотичния фронт и около нея ще структурираме политическо мнозинство. След това ще бъде предложена структура и състав на правителство. Поставихме си срокове, но предпочитам да не ги коментираме. Достатъчно кратки и стегнати оперативни срокове. Правителство, което по състава си да бъде двупартийно и мнозинство в Народното събрание, скрепено с писмено споразумение, което да бъде най-малко трипартийно, коментира Кънев. 

Румяна Бъчварова от ГЕРБ обяви: Разисквахме политическата формула на следващото правителство. Наша твърда позиция е, че ние сме готови да подпишем коалиционно споразумение с Реформаторския блок, което ще включва общи приоритети, политическа рамка, структура и състав на следващия кабинет. Това коалиционно споразумение ще бъде придружено от разработени програмни приоритети, за които търсим по-широка политическа подкрепа. Поканата към Патриотичния фронт е да видим тяхното разбиране за тази предложена формула и за възможността те да подкрепят програма на следващото правителство без да участват в него. Имаме общи виждания по този въпрос, но нямаме позиции, които очакваме да получим, след като представим готовия документ.Разширяването на формата на подкрепа ще представяме на други политически сили.

По отношение на вчерашното изявление на председателят на ЕНП, че подкрепата от Патриотичния фронт не е уместна, Томислав Дончев коментира: Разработва се програмата, която трябва да е максималната доза компромис между предизборните програми на ГЕРБ и Реформаторския блок. Има четири или пет страни, които подлежат на изчистване и това ще се случи в следващите няколко дни. В този формат, при определени условия, бихме приели подкрепа и от други парламентарно представени политически сили. Ние не бихме приели подкрепа от всеки и на всяка цена. Това минава през пълно съгласие с всички цели и принципи, които ще фигурират в общата програма. На второ място има политически сили, които са заявили подкрепа за кабинет, въпреки това, някой от тях и конкретно ДПС - ние не можем да приемем подкрепата. Имаме срок до понеделник вечерта или вторник сутринта да представим окончателния текст на програмата и ако имаме категорична заявка от тяхна страна, че те биха се подписали под всички цели и принципи от програмата - това е предпоставка тяхната подкрепа да бъде приета.

От страна на ГЕРБ в срещата участваха Румяна Бъчварова и Томислав Дончев, присъстват всички лидери на реформаторите- Меглена Кунева, Радан Кънев, Божидар Лукарски, Корман Исмаилов и Николай Ненчев и четирима представители на Патриотичния фронт начело с Валери Симеонов. Срещата беше по покана на ГЕРБ, а за нея настояваха от РБ. Това се случи във вторник, когато след разговорите на лидерите на парламентарно представените политически сили Бойко Борисов заяви, че ще прави правителство на малцинството заедно с Реформаторския блок. Радан Кънев обаче каза, че реформаторите продължават да настояват за стабилна трипартийна коалиция с Патриотичния фронт и поиска днешната среща. Оттъм пък за пореден път заявиха, че не искат да подписват коалиционно споразумение и да излъчат свои министри, а биха подкрепили управленска програма и биха предложили на бъдещото правителство единствено експертен потенциал.

Вчера след срещата с лидера на ЕНП Джоузеф Дол, Бойко Борисов заяви, че е почти готов за правителство на малцинството на ГЕРБ, че ПФ е недопустим партньор и че няма да е зависим от реформаторите.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

sinuxe

uraaaa pipnahme ia

31.10.2014 08:05:10

Обараната КМЕТИЦА

Защо всеки европейски простак, пък бил той дол, мол, и всеки друг ол, като дойде в татковината, бърка под полата на момите ни и иска да ни става баща? Не ни ли стига бащицата от Банкя? А може би, по-важното е защо ние търпим да ни бърникат под полите и в гащите! Долунаписаното се отнася единствено за Тиквоний Банкянски и Жозеф Опипвачев и в никакъв случай за Данчето Фандъка

30.10.2014 17:32:57

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.