• 16 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.3227
  •  CHF / BGN 2.0514
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 28°C

Акценти в днешния печат

Акценти в днешния печат

/КРОСС/ Новите правила в Изборния кодекс и чиновническото безхаберие убиха гласовете на хиляди наши сънародници зад граница, пише ТРУД. Все още не са обработени данните от всички секции, но българи в чужбина съобщиха, че дългите опашки, преместени секции от единия в другия край на градовете и намаленият брой на местата за гласуване са отказали мнозина да упражнят правото си на глас, пише вестникът.

ГЕРБ загуби половин милион избиратели по света и у нас, констатира СЕГА. Кандидатът на левицата спечели в София и Пловдив за първи път след десет години и проби в САЩ и Великобритания. Наказателният вот срещу ГЕРБ на първия тур на президентските избори се оказа със силата на цунами, въпреки че според последните данни генерал Румен Радев води пред Цецка Цачева само с 3,7 процента. Анализът на резултатите по области и в чужбина показва, че след десет поредни победи ГЕРБ губят в градове, в които традиционно печелят с голяма преднина.

ГЕРБ са в паника - плашат с хаос и разпад, обобщава ДУМА. „Генерал Радев спечели големите градове, Цачева събра турския и циганския вот", изтъква „левият вестник".

„Премиерът протегна ръка към противниците на тоталитарното ляво", пише МОНИТОР на първата си страница. Вестникът обявява формирането на „десен фронт зад Цачева на балотажа", като  цитира изявлението на лидера на СДС Божидар Лукарски, че Реформаторският блок ще подкрепи  „твърдо кандидата на ГЕРБ на втори тур".

„Засега ГЕРБ успя да привлече само остатъчния Реформаторски блок", пише СЕГА, отбелязвайки отказа на Демократи за силна България да призоват поддръжниците си да участват на втория тур.

„С преодолимите три процента разлика в подкрепата на двамата опоненти изборът на нов президент се очертава като резултат от сложни договорки между двата тура, обвързващи управлението на държавата - сегашното, а вероятно и следващото", пише КАПИТАЛ DAILY.

„Националистичният вот ще реши президентската битка", сигурен е СТАНДАРТ. „Над 545 хиляди избиратели дадоха гласа си за кандидата на Обединените патриоти Красимир Каракачанов на първия тур. Който дръпне повече от тях за вота в неделя, ще бъде и новият президент, сочат прогнозите."

24 ЧАСА предрича, че кандидатката на ГЕРБ ще получи подкрепа от избиратели на Каракачанов, Марешки и Трайчо Трайков. Това, според вестника, прави Цецка Цачева „по-избираема" от Румен Радев, но „въпросът е доколко кандидатите могат да контролират избирателите си". „Цачева получава по-голяма декларирана подкрепа, а Радев - по-сигурна", твърди 24 ЧАСА.

Всички вестници цитират изявлението на премиера Бойко Борисов, че ще подаде оставка при поражение на кандидата на ГЕРБ на балотажа. Ако се стигне до оставка на кабинета Борисов, ще има шанс за трети кабинет, пише СТАНДАРТ. Три месеца преди края на мандата му, президентът Росен Плевнелиев няма право да разпусне парламента, твърди още вестникът. Практиката сочи, че „пазарлъкът с мандатите" може да отнеме дори два месеца. „Ако това се случи, вече има реален шанс Плевнелиев да си спести мъките около съставянето на трети служебен кабинет и да завещае горещия картоф на своя наследник", пише още СТАНДАРТ.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.