• 18 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

В МВР са подадени 97 сигнала за изборни нарушения (обновена)

В МВР са подадени 97 сигнала за изборни нарушения (обновена)

/КРОСС/ Деветдесет и седем сигнала, свързани с нарушения на изборния процес са получени на телефон 112 до 14 часа. Сигналите са предоставени на съответните Областни дирекции за извършване на проверки. Това показват данните за нередностите и сигналите при провеждането на втория тур на местните избори от Ситуационния център на МВР.

На откритата линия в Ситуационен център в МВР са подадени 10 сигнала от граждани, като седем от тях са относими към дейността на МВР. Шест от сигналите са анонимни. Изготвени са телеграми, които са изпратени до съответните областни дирекции на МВР за отношение.

Към 14 ч. служителите на звената на Дирекция „Български документи за самоличност" са издали общо 151 удостоверения при изгубен, откраднат, увреден или унищожен документ за самоличност.

Петдесет сигнала за нарушения на изборния процес в страната са подадени на телефон 112 до 10 часа. На откритата линия в Ситуационния център МВР са получени три сигнали, които не са относими към дейността на МВР, съобщава пресцентърът на министерството.

Звената на Дирекция „Български документи за самоличност" са издали на граждани 24 удостоверения за загубен, откраднат, увреден или унищожен документ за самоличност. В изборния процес са ангажирани 8956 служители на МВР.

Междувременно ГЕРБ подаде седем жалби за изборни нарушения, три от които в София.

Административният секретар на ГЕРБ Цветомир Паунов сезира Общинската избирателна комисия за предизборна агитация в изборния ден. Нарушението се изразява в раздаване на агитационни материали (визитни картички и флаери) на Стоян Танев - кандидат за кмет на район „Красна поляна" от Реформаторски блок във фоайето и коридорите на 92 ОУ „Димитър Талев" в София, район „Красна поляна", съобщи пресцентърът на ГЕРБ.

Депутатът Александър Ненков сезира ОИК за поставянето на агитационни материали (плакати и билбордове) на кандидата за кмет на район „Студентски" - Божидар Василев от Реформаторски блок, съобщиха още от пресцентъра на ГЕРБ. Материалите са поставени на по-малко от 50 м от секционната избирателна комисия номер 3, която се намира в ж.к. Студентски град, бл. 40 и на по-малко от 50 м от СИК 1 също в ж.к. Студентски град, бл. 35, което е в нарушение на Изборния кодекс.

Ненков сезира ОИК и за незаконосъобразно дописване в допълнителната страница на избирателния списък на членове на СИК 68 в район „Витоша", които нямат право да гласуват в този район, поради липса на уседналост.

Жители на община Долни чифлик се оплакали в Областния предизборен щаб на ГЕРБ-Варна, че Димитър Костадинов Димитров се представя като застъпник в секционните избирателни комисии на територията на общината и отправя заплахи спрямо гласоподавателите. Мъжът не фигурира в регистрите на ОИК - Долни чифлик като представител и/или застъпник. Сигнал за проблема бе подаден в Областната дирекция на МВР във Варна, за да се извърши проверка по случая.

ГЕРБ - Сапарева баня сигнализира за нарушение, извършено от председателя на трета секционна избирателна секция в квартал „Гюргево". В жалбата до ОИК се посочва, че председателят на секцията Валентина Тодорова стои пред урната и следи бюлетините, които при пускането им вътре се разгъват и по този начин се следи вота на избирателите. Сигналът е получен от симпатизанти, които посочват, че това поведение притеснява избирателите и е опит да се следи техният вот.

Общинското ръководство на ГЕРБ в Искър подаде жалба в ОИК за открита агитация пред секции в града. По сигнал на застъпниците на ГЕРБ пред Секция № 152300005 и Секция №152300006 в Община Искър, представителят на Коалиция „Бъдеще за Община Искър" Радослав Банков Андреев пресрещал хората и ги агитирал да гласуват с бюлетина №2. Умишлено втълпявал на хората невярна информация за опонента, с цел гласуване за кандидата от Коалиция „Бъдеще за Община Искър", се казва в съобщението на ГЕРБ.

Жалба за заплахи подаде ГЕРБ - Симеоновград в полицията. Общинският ръководител на партията Светлана Стоева е сезирала, че симпатизант на  ГЕРБ е бил заплашван и гонен от улицата от кандидата за кмет на Реформаторския блок Милена Рангелова, с което се ограничава правото му на свободно пребиваване на обществено място. Същият не нарушава Изборния кодекс, защото не е бил в секция, пред нея или в близост до нея (на повече от 50 метра).

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.