• 25 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.2757
  •  CHF / BGN 2.0011
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 9°C

Край на първи рунд

Край на първи рунд

/КРОСС/Започна националният форум на ГЕРБ. На него трябва да се реши дали от партията да продължат с консултациите за съставяне на кабинет, или да спрат разговорите и да поискат нови избори.

В случай че хората на Бойко Борисов решат да продължат разговорите, то те трябва да изберат с кои от политическите сили в 43-тото НС ще водят допълнителни преговори за коалиционни партньори.

Форумът се провежда в зала 6 на НДК. Борисов не пожела да коментира нищо пред журналистите. Пресконференция за медиите ще има след края й.

Най-важното решение, което трябва да се вземе, е дали ще продължат разговорите с Реформаторския блок, тъй като с Патриотичния фронт и АБВ стана ясно, че ще има втори етап на консултации. Условието на ГЕРБ към Реформаторите е да се дефинират юридически и да дадат гаранция, че при евентуално коалиционно управление ще бъдат единни и постоянни.

Следващата седмица трябва да се проведе и вторият етап на разговорите с партиите, които според ГЕРБ са преминали успешно първия. Те ще бъдат между лидерите на съответните партии.

Със среща с представителите на АБВ приключи първият кръг от консултациите, инициирани от ГЕРБ, за съставяне на кабинет.

Двете партии са сближили позиции и ще продължат разговорите на експертно ниво. Оказа се, че по 14 от всички 18 точки двете партии принципно съгласие и еднакво мнение. Различията им са относно изграждането на нови ядрени мощности, в данъчната политика, "Южен поток", в пенсионната реформа.

Те обявиха, че са единодушни относно партиите, с които не желаят да се коалират-ДПС, "България без цензура" и "Атака".

Преди това преговорният екип на ГЕПБ се срещна с представителите на БСП, ДПС, Реформаторския блок, Патриотичния фронт и „България без цензура".

Преговорите между представители на ГЕРБ и "Атака" се провалиха още преди да са започнали. Хората на Содеров отказаха поканата на ГЕРБ.

Контактната група на „Атака" е направила опит да се свърже с ГЕРБ с искането за пряко излъчване на консултациите, но не е получила официален отговор. Това бе изтъкнато като причина да не присъства на разговорите за съставяне на правителство.

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров заяви, че консултациите на ГЕРБ са чист политически ПР и отказва да участва.

В петък Бъчварова, Стоянова и Цачева се срещнаха с представители на „България без цензура", но разговорите бяха прекратени само два часа по-късно. Установило се разминаване между предизборните обещания на ББЦ и готовността им да отстъпят от тях, за да подкрепят приоритетите на ГЕРБ.

В четвъртък ГЕРБ и Патриотичният фронт обявиха, че са постигнали принципно съгласие да подпишат „програма за стабилно управление".

След четири дни консултации се очерта явен съюзник на партията на Бойко Борисов. Патриотичният фронт заяви своята подкрепа за правителство на ГЕРБ. Единствената партия, с която Красимир Каракачанов и Валери Симеонов не искат да се коалират е ДПС.

Двете формации обаче имат общо 103 депутати. От ГЕРБ настояват за съставяне на правителство, което да има широка парламентарна подкрепа.

След шест часа консултации с групата от блока краят бе изненадващ - реформаторите се разбраха с ГЕРБ, но ГЕРБ май не се разбра с реформаторите. Или поне засега.

В сряда преговорите с Реформаторския блок, сочен от ГЕРБ за най-подходящ коалиционен партньор, завършиха с провал. Въпреки сходството в програмите от партията на Бойко Борисов обявиха, че спират разговорите, защото блокът поставял неизпълними условия. Часове по-късно обаче самият Борисов обяви, че ще даде шанс на Реформаторите с втори кръг консултации.

Въпреки постигнатото съгласие по 90% от приоритетите в програмите на двете партии, по думите на Петър Москов, като причина за разминаването от ГЕРБ посочиха, че не са получили отговор на основни въпроси - дали блокът ще бъде стабилен и надежден партньор, дали приема лидера на партията за министър-председател, колко от партиите в блока са готови да подпишат коалиционно споразумение.

Преговорите с реформаторите все пак ще бъдат подновени. Заявка за това даде във Фейсбук лидерът на ГЕРБ - Бойко Борисов. Снощи той написа, "Аз съм диалогичен човек и съм готов да продължа и да изпратя преговорен екип отново, ако те съумеят да се организират, започнат да говорят за реално управление и спрат следизборната си пропаганда.

По-рано тричленната преговорна група на ГЕРБ се среща с екипите на ДПС и БСП. Разговорите за съставяне на правителство не дадоха желания от ГЕРБ резултат.

След близо три часа разговори с хората на Лютви Местан във вторник стана ясно, че ГЕРБ не приема подкрепата на ДПС за съставяне на правителство на малцинството.Поставихме политически изисквания за формирането на стабилен кабинет. Искаме значима парламентарна подкрепа, която изключва формулата за правителство на малцинството, посочи Румяна Бучварова. По думите й ДПС трябва да получи пауза в управлението на страната, за да започне изграждането на нов стил на отношенията между двете партии.

ДПС няма да подкрепи коалиционно правителство на малцинството, защото няма такова политическо животно. Това заяви след консултациите с ГЕРБ в парламента Йордан Цонев от ДПС. Има кабинет на еднопартийното малцинство, но коалициите се правят за мнозинство", поясни той.

Срещу дамското трио на ГЕРБ - Цецка Цачева, Румяна Бъчварова, Менда Стоянова - в понеделник, първия ден от седмицата на политически консултации, се изправиха социалистите Атанас Мерджанов, Янаки Стоилов и Захари Георгиев. Макар че разговорите им продължиха повече от 4 часа, двете страни не успяха да постигнат договорености по всички свои приоритети. Преговорите приключиха с отчитането на сериозните различия в ключови области, поради което социалистите няма как да влязат в планираното от партията на Бойко Борисов коалиционно правителство, но биха му осигурили подкрепа за други важни закони и решения, по които има съгласие.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.