• 21 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 16°C

На 18 март президентът ще направи обръщение към НС след края на политическите консултации

На 18 март президентът ще направи обръщение към НС след края на политическите консултации

/КРОСС/ Решението на Конституционния съд по текстове от Закона за здравното осигуряване е нормална демократична процедура. Правителството трябва да продължи с усилията за реформиране на здравеопазването. Това заяви държавният глава Росен Плевнелиев по време на заключителната среща от традиционния месец на политическите консултации с парламентарните политически партии. Последната от поредицата консултации президентът проведе с най-голямата парламентарна група в 43-ото Народно събрание - тази на ПП ГЕРБ.

С представителите на ПГ на ГЕРБ държавният глава обсъди политическата ситуация в страната, напредъка по ключовите реформи и приоритетите на партията през 2016 година. Акцент по време на разговора беше поставен върху постигнатото в реформите в секторите правосъдие и вътрешни работи, енергетика, образование, администрация и електронно управление, водния сектор, както и върху предприеманите мерки в отговор на миграционната вълна.

От партия ГЕРБ определиха като основен приоритет продължаването на реформата в съдебната система и антикорупционното законодателство, в отговор и на препоръките от последния доклад на Европейската комисия по Механизма за сътрудничество и оценка (МСО). На дневен ред са промените в Закона за изменение и допълнение на Наказателния кодекс, Гражданско-процесуалния кодекс, Закона за Търговския регистър. Изразена беше висока оценка за работата на Съвета за правосъдна реформа.

По отношение на реформата в МВР от ПГ на ГЕРБ се обявиха за задълбочен диалог по предложените промени в системата. За целта обществено обсъждане с участието на всички заинтересовани страни ще се проведе на 15 март в Народното събрание, информира председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов. По думите му, законодателните промени в сектора трябва да кореспондират и с препоръките на ЕК в рамките на МСО.

На срещата на президента Росен Плевнелиев с представителите на ПГ на ГЕРБ бяха обменени мнения по провежданата политика на контрол върху публичните разходи, подобряване на събираемостта на приходите, както и мерките за насърчаване на икономическата активност чрез създаване на предпоставки за увеличаване на потреблението и подобряване на средата за средните, малките и микропредприятията.

Във вътрешнополитически план 2016 година беше определена като особено важна по отношение на постигната политическа стабилност. Държавният глава отново се обяви за засилен и конструктивен диалог между политическите сили в 43-ото Народно събрание. В тази връзка представителите на партия ГЕРБ откроиха приноса на президента Росен Плевнелиев за прехода към стабилно управление през 2014 г., както и за изработването на работещ механизъм за дългосрочно планиране на националните приоритети на България, залегнали в Националната програма за развитие „България 2020".

По време на разговора беше споделена позицията за общо противопоставяне на популизма и на крайния национализъм в ситуация на безпрецедентен миграционен натиск в Европа. В усложнена международна обстановка България трябва да провежда умна и балансирана външна политика в подкрепа на усилията за постигане на единни европейски решения. „В решителен момент за Европа България може да бъде европейския глас на Балканите", посочи президентът Росен Плевнелиев.

Във връзка с усложнената миграционна обстановка в непосредствена близост до българските граници и информациите за влошения здравен статус на пребиваващите на териториите на съседни страни имигранти, представителите на партия ГЕРБ посочиха необходимостта от засилване на превантивния капацитет на Военномедицинска академия и на отговорните здравни структури.

На 18 март в обръщение към Народното събрание държавният глава Росен Плевнелиев ще обобщи резултатите от консултациите си с парламентарните политически партии.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.