• 20 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 17°C

Институт "И. Хаджийски": ДПС влиза в кампанията за местния вот с пораснали амбиции

Институт "И. Хаджийски": ДПС влиза в кампанията за местния вот с пораснали амбиции

/КРОСС/В медиен план изборите започват да изглеждат като вътрешни избори за управляващото мнозинство. Въпреки дежурните критики, никой не поставя публично под съмнение доброто представяне на ДПС. БСП не предизвиква почти никакъв интерес, „Атака" - също. За сметка на това, като основни са изведени въпросите дали ГЕРБ ще постигне толкова сериозна победа, че да инициира преструктуриране на правителството, дали РБ и ПФ ще удържат единството си и ще имат някъде по-сериозен електорален пробив, дали АБВ ще направи някъде сполучливо представяне или ще остане в деликатна политическа кондиция.

Това посочват в анализа си експертите от Институт "Иван Хаджийски". 

Според тях премиерът Бойко Борисов е в най-добрата си кондиция от парламентарните избори насам. Икономическата и социалната конюнктура е благоприятна за него. Повишената заетост, ръстът на икономиката и потреблението, умерената дефлация вероятно са временни явления със сезонен характер, но пораждат добра инерция. Лозунгите на Борисов за ефективност и събираемост са все по-успешна конкурентна алтернатива на загубилата скорост „реформаторска" линия.

Въпреки имиджовия успех с единната регистрация, в РБ отново се прояви традиционната разделителна линия ДСБ срещу ДБГ/СДС. Радан Кънев засилва критиките срещу ГЕРБ като статукво в местната власт и предупреждава все по-активно за „опасността" от коалиция ГЕРБ-ДПС. СДС и ДБГ като че ли не споделят тревогите му.

Червените нямат активно политическо присъствие през месеца и са концентрирани в основния въпрос за номинациите. През одобрените от БСП имена се утвърждава линията повече наляво, повече самостоятелно участие, по-малко независими и граждански кандидатури.

АБВ се отказва от идеята за максимално кадрово сближаване с БСП и също залага на висока степен на самостоятелно явяване.

ДПС влиза в кампанията за местния вот с пораснали амбиции. Движението все по-открито говори за коалицията на ГЕРБ с РБ като за „загубеното време", „несъстояли се реформи" и следователно необходимост от нови формули на властта в контекста на новата фаза на сближаване с ГЕРБ.

ПФ се опита и ще се опитва да използва етнически казуси, като радиопрограмата на турски език и събарянето на ромски къщи в Максуда, но много повече внимание предизвикаха вътрешните разминавания в коалицията.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.