• 28 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8083
  •  GBP / BGN 2.2804
  •  CHF / BGN 1.9935
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 20°C

Атанас Мерджанов: Парламентаризмът и ГЕРБ са несъвместими

Атанас Мерджанов: Парламентаризмът и ГЕРБ са несъвместими

/КРОСС/ Настъпва краят на XLII Народно събрание. Скоро то ще бъде разпуснато. Дойде времето за равносметка.

Всяка парламентарна група носи своята отговорност за това, което се случи, но и за онова, което не стана в този парламент.

Всеки народен представител с думите или с мълчанието си, с присъствието или с отсъствието си допринесе за положението, в което се намираме.

Сега, когато съдбата на парламент и правителство е предрешена, в навечерието на поредната извънредна предизборна кампания, няма нужда ситуацията допълнително да се драматизира. Целта на проповедниците на държавния апокалипсис, на тези, които дори не могат да се зарадват на оставката заради „оставената разруха", беше правителството да си отиде. Това вече е факт. Така че нека успокоим страстите. Парламентарни кризи е имало и преди, вероятно ще има и занапред. Решението на тези кризи е ясно. Това са изборите и в тях няма нищо страшно.

Въпреки безцеремонното говорене за финансов колапс на държавата и въпреки криминално предизвиканата банкова криза, ситуацията в страната е стабилна и много от показателите, в т.ч. тези за икономическия растеж и безработицата, за фискалния резерв и приходите, са по-добри от миналогодишните.

Истината е, че този парламент се разпуска преждевременно не защото не се справяше с работата си. Това впрочем важи и за правителството. Допуснати бяха грешки, но нито една от тях не беше фатална.

Тези от нас, които през последната година решихме да работим, а не да пречим, имаме своите успехи. Гласувахме редица важни законопроекти в невралгични области като енергетиката, конкуренцията, сигурността. Върнахме в сила швейцарското правило за редовна индексация на пенсиите, размразихме доходната политика, въведохме възстановяване на данък общ доход за хората с най-ниски доходи. Паралелно с това наложихме невиждан досега парламентарен контрол върху органите на изпълнителната власт. Надали други министри са били препитвани, изслушвани и проверявани и в ресорните комисии, и в пленарната зала, както министрите от кабинета „Орешарски".

Този парламент, това правителство можеха да работят успешно и по-дълго, ако хоризонтът им не беше преждевременно определен от страна на една от подкрепящите политически сили - тази на ДПС.

Знам, че много мои колеги от Парламентарната група на Коалиция за България си мислят: „Можехме повече!", „Можехме и по-добре!". Сигурно е така. Но можехме ли наистина?! Оставиха ли ни поне миг спокойствие за работа? Подкрепиха ли ни поне по един проблем? Независимо дали говорехме за цената на тока, за лекарствата или за бежанците, дори в моменти на кризи и бедствия, управляващото мнозинство и правителството бяха подложени на непрекъсната политическа атака. Бойкот... протест... вот на недоверие... вето на президента... Често всичко това наведнъж!
Уважаеми колеги,

Не можем да се оправдаваме с тези реалности, но не можем и не бива да не ги отчитаме. А политическата реалност е следната - парламентът си отива не защото не можеше, а защото най-голямата парламентарна сила не искаше той да работи. И ако има нещо наистина страшно в случилото се през изминалата година, то това е отказът на една от водещите политически сили в България да спазва Конституцията и правилата на представителната демокрация. ГЕРБ (гражданите за европейско развитие на България) просто отказаха да са опозиция. Въпреки че непрекъснато тръбяха, че са спечелили изборите, те не харесаха резултата от народния вот и решиха да не го зачитат. Просто така! В нито един момент близо стоте народни представители на ГЕРБ не се държаха като парламентаристи. Дори не и като опозиционери. Те действаха като група за саботаж, която по сигнал на пожизнения си ръководител влизаше и излизаше, ставаше и сядаше, викаше или мълчеше. Нападките им рядко бяха политически, по-скоро бяха лични, често обидни. Нека не забравяме, че Борисов наричаше премиера „псевдоексперт", а министрите - „пощальони"! Обявяваше „война" и „реваншизъм до дупка", а за собствените си депутати простодушно обясняваше, че били „цопнали" тук или там.

От тези думи струи презрение. Презрение към институциите. Презрение към Народното събрание. Презрение към парламентаризма. И в крайна сметка - презрение към демокрацията.

Една година на незачитане на установените институционални и парламентарни правила. Още една година на говорене в стила на „политическата чалга". Една година непрекъснат саботаж. Това бе „предизвикателството ГЕРБ", с което XLII Народно събрание не можа да се справи. Дано XLIII НС не бъде изложено на подобно изпитание. Но ако е, тогава всяка парламентарна група ще трябва да избира между парламентаризма и ГЕРБ. Двете явно са несъвместими!

Но все пак смея да се надявам ГЕРБ да преосмисли това си поведение занапред. Надявам се също то да не служи за пример на други парламентарно представени политически сили. Липсата на способност за общуване с инакомислещите трябва да бъде преодоляна. Съгражданите ни се нуждаят от спокойствие. Умориха се от конфликти. Нека тези, които ще съставят следващото Народно събрание, покажат, че е възможен и друг път - път, ако не на съгласие, то поне на разбирателство.

Преди една година при тържественото откриване доайенът на парламента проф. Стефан Данаилов ни попита: „Какво ни става, дойдем ли тук?" и ни призова към повече разум. Това Народно събрание не го чу. Дано го чуе следващото.

 

Изказване на председателя на ПГ на КБ Атанас Мерджанов

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Академик Сираков

8. Провал с усвояването на пари от ЕС, спряха ни ключови програми, както когато Орешарски беше финансов министър, а сегашният му кукловод Станишев премиер. 9. Провал във външната политика – вместо към ЕС, опитаха да преориентират българите към Евразия. Орешарски наложи тежка конфронтация с Брюксел, посети само Китай и от триумфалната му визита не последва нищо съществено. Предстои икономисти и анализатори да изчисляват и преизчисляват поразиите на това управление. Бързо ще стигнем до конкретни финансови числа, но моралният погром върху нацията няма измерения и тепърва ще го калкулираме чрез поколенията.

24.07.2014 16:33:13

Академик Сираков

4. Провал в службите за сигурност, тотална непригодност да работят за обществото, а не за икономико-политически кръгове и негодници. Пробив на националната сигурност с безконтролното пропускане на хиляди бежанци през националната граница, провал с битовата престъпност, провал с мафията и групировките, провал с корупцията. 5. Рекламираният като голям финансист и експерт Орешарски допусна банкова криза, която ни върна във времето на Жан Виденов. Проспа скандала между Пеевски и Цветан Василев и реално кризата в КТБ застраши спестяванията на хиляди българи. 6. Правителството оставя след себе си един провален бюджет, нереалистичен, с неадекватна приходна и разходна част – истинска бомба за следващите правителства. Икономисти сочат, че дупката в него е над 10 млрд. лв. 7. Калинки с фалшиви дипломи и съмнително образование, но с ярки партийни сърца минираха цялата държавна администрация.

24.07.2014 16:31:53

Академик Сираков

Деветте престъпни гряха на Орешарски срещу Отечеството...... Престъпленията към Отечеството: 1. Провал с кабинета – за първи път български министър- председател остави корпоративни кръгове да му редят правителството, а той не знаеше даже кои са министрите и заместниците им. 2. Провал с предложения за шеф на ДАНС Делян Пеевски - със защитата на тази кандидатура Орешарски демонстрира, че чрез него управлява задкулисието и мафията, а премиерът е просто сламен човек. 3. Провал в енергетиката – докара сектора до фалит с популистки теории и практики, в стил „късен комунизъм”. След провалите „Белене” и „Цанков камък”, които сътвори като финансов министър на Станишев, сега изкуствено стимулира поддържането на фалшиви цени на тока, за да се тушира социалното напрежение и да се покаже, че когато БСП са на власт - цените падат. Сега това безумие трябва да се плати шоково от народа. Забърка кашата „Южен поток” и вместо диверсификация на газовите доставки ни чакат неустойки и санкции.

24.07.2014 16:31:11

Profesor Georgiev

Всеки опит за повторение на управлението на ГЕРБ ще бъде посрещнат на нож и публичен линч на Мутрата Борисов и неговата шайка от измислени експерти! На връх 54-тия си рожден ден преди всичко искам най-сърдечно да благодаря на моите стотици приятели във и извън Фейсбук, които ме поздравиха и ми пожелаха най-прекрасните неща за един човешки живот! И да ви пожелая всичките тези неща да ви се връщат многократно, скъпи приятели, на вас и на вашите близки!… Впоследствие бих искал да обърна внимание на това, че днешната дата, 23 юли, е особена в историята на българския народ, най-вече с това, че преди 72 години български власти разстреляха най-превеждения и най-истински съвременен български поет – Никола Вапцаров?!?… Миналата година, на 23 юли, поддръжници на Мутрата Борисов и търсещия все още себе си Реформаторски блок обкръжиха сградата на Народното събрание и се опитаха насила да свалят едно законно правителство… Същото това правителство, което отново днес, на 23 юли, даде оставка! Един акт, който според мен оттук-нататък може и ще възпроизвежда само и единствено фундаментални въпроси както към партийните “елити”, така и към българския народ! Въпроси, които съзнателно или несъзнателно ще възпроизвеждат старата българска драма, формулирана в драматичното “време разделно”!… Ако БСП си мисли, че може да продължава по същия начин, както беше през последните 25 години, значи трябва да си мисли, че това ще е нейният край! БСП трябва да осъзнае, че няма никаква друга алтернатива, освен да бъде лява партия, определено споделяща очакванията на огромната част от народа, че Русия е и ще бъде стратегически партньор на България! В противен случай БСП ще се маргинализира и ще бъде партия на онези момченца като Станишев и Вигенин! И още нещо – БСП трябва да осъзнае, че отдавна вече е изкупила греховете на БКП относно “Възродителния процес”, защото зададе възможности на “елитите” на турската общност в България в лицето на ДПС да се превърне в най-богатата прослойка на страната! А това, за пореден път възпроизвежда греховете на всички към “обикновените” български граждани от турски етнически произход, които продължават да бъдат роби в собствената си родина!… Ако ГЕРБ в лицето на Мутрата Борисов си мисли, че българското общество може да бъде манипулирано и управлявано по същия начин, както след 2009 год., значи изобщо не е наясно с онова, което реално се случва днес! Всеки един опит за повторение на онова управление ще бъде посрещнат на нож от големи народни маси, а резултатът от това може да бъде публичен линч на Мутрата Борисов и неговата шайка от измислени експерти! Ако ДПС си мисли, че повече може да бъде балансьор и консуматор на властта във всевъзможните нейни измерения, значи предварително трябва да напише собствения си политически некролог, който в определена ситуация ще е съпътсван и с личните погребения на представители на “елита” на ДПС! Искам да кажа, че това е началото на края на мутренското управление и насилие над нашите братя и сестри от турски произход, за чиито страдания българското мнозинство едва ли подозира! Ако Атака не разбере, а май е твърде късно за това, че българската нация съвсем не е онази част, която радостно подкрепя абсурдните акции срещу “Баня Башъ”, а че е съставена от представители на различни етнически общности, които съвместно страдат, значи Атака е аут от политическия живот на страната! Очевидно е, че Волен Сидеров няма как да съвмести в себе си анти-турското, крайно лявото и проруското! Ако Реформаторския блок, ББЦ и другите останали не проумеят, че политиката и политическото не се свеждат само и единствено до обслужване на конкретна политическа конюнктура, а имат за свой основен приоритет живота на хората, то и с тях е свършено! За останалите няма какво да кажа, същото ще е… Що се отнася до българския народ, Георги Дренчев е абсолютно прав, уважаеми дами и господа, че подарената свобода и подарената победа няма как да бъдат почувствани истински, няма как да бъдат преживени като собствени! В заключение, дами и господа, искам да кажа, че ако онези партийни “елити” ще продължават да се подиграват с вас, единственият ви изход е да се вдигнете, да се озверите и да ги избесите, е, може и да ги разстреляте – изборът е ваш! Иначе нямате право да се оплаквате! Това е положението, драги ми народе! Народе????

24.07.2014 15:14:48

Profesor Georgiev

Всеки опит за повторение на управлението на ГЕРБ ще бъде посрещнат на нож и публичен линч на Мутрата Борисов и неговата шайка от измислени експерти! На връх 54-тия си рожден ден преди всичко искам най-сърдечно да благодаря на моите стотици приятели във и извън Фейсбук, които ме поздравиха и ми пожелаха най-прекрасните неща за един човешки живот! И да ви пожелая всичките тези неща да ви се връщат многократно, скъпи приятели, на вас и на вашите близки!… Впоследствие бих искал да обърна внимание на това, че днешната дата, 23 юли, е особена в историята на българския народ, най-вече с това, че преди 72 години български власти разстреляха най-превеждения и най-истински съвременен български поет – Никола Вапцаров?!?… Миналата година, на 23 юли, поддръжници на Мутрата Борисов и търсещия все още себе си Реформаторски блок обкръжиха сградата на Народното събрание и се опитаха насила да свалят едно законно правителство… Същото това правителство, което отново днес, на 23 юли, даде оставка! Един акт, който според мен оттук-нататък може и ще възпроизвежда само и единствено фундаментални въпроси както към партийните “елити”, така и към българския народ! Въпроси, които съзнателно или несъзнателно ще възпроизвеждат старата българска драма, формулирана в драматичното “време разделно”!… Ако БСП си мисли, че може да продължава по същия начин, както беше през последните 25 години, значи трябва да си мисли, че това ще е нейният край! БСП трябва да осъзнае, че няма никаква друга алтернатива, освен да бъде лява партия, определено споделяща очакванията на огромната част от народа, че Русия е и ще бъде стратегически партньор на България! В противен случай БСП ще се маргинализира и ще бъде партия на онези момченца като Станишев и Вигенин! И още нещо – БСП трябва да осъзнае, че отдавна вече е изкупила греховете на БКП относно “Възродителния процес”, защото зададе възможности на “елитите” на турската общност в България в лицето на ДПС да се превърне в най-богатата прослойка на страната! А това, за пореден път възпроизвежда греховете на всички към “обикновените” български граждани от турски етнически произход, които продължават да бъдат роби в собствената си родина!… Ако ГЕРБ в лицето на Мутрата Борисов си мисли, че българското общество може да бъде манипулирано и управлявано по същия начин, както след 2009 год., значи изобщо не е наясно с онова, което реално се случва днес! Всеки един опит за повторение на онова управление ще бъде посрещнат на нож от големи народни маси, а резултатът от това може да бъде публичен линч на Мутрата Борисов и неговата шайка от измислени експерти! Ако ДПС си мисли, че повече може да бъде балансьор и консуматор на властта във всевъзможните нейни измерения, значи предварително трябва да напише собствения си политически некролог, който в определена ситуация ще е съпътсван и с личните погребения на представители на “елита” на ДПС! Искам да кажа, че това е началото на края на мутренското управление и насилие над нашите братя и сестри от турски произход, за чиито страдания българското мнозинство едва ли подозира! Ако Атака не разбере, а май е твърде късно за това, че българската нация съвсем не е онази част, която радостно подкрепя абсурдните акции срещу “Баня Башъ”, а че е съставена от представители на различни етнически общности, които съвместно страдат, значи Атака е аут от политическия живот на страната! Очевидно е, че Волен Сидеров няма как да съвмести в себе си анти-турското, крайно лявото и проруското! Ако Реформаторския блок, ББЦ и другите останали не проумеят, че политиката и политическото не се свеждат само и единствено до обслужване на конкретна политическа конюнктура, а имат за свой основен приоритет живота на хората, то и с тях е свършено! За останалите няма какво да кажа, същото ще е… Що се отнася до българския народ, Георги Дренчев е абсолютно прав, уважаеми дами и господа, че подарената свобода и подарената победа няма как да бъдат почувствани истински, няма как да бъдат преживени като собствени! В заключение, дами и господа, искам да кажа, че ако онези партийни “елити” ще продължават да се подиграват с вас, единственият ви изход е да се вдигнете, да се озверите и да ги избесите, е, може и да ги разстреляте – изборът е ваш! Иначе нямате право да се оплаквате! Това е положението, драги ми народе! Народе????

24.07.2014 15:14:48

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.