• 10 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.7947
  •  GBP / BGN 2.2977
  •  CHF / BGN 2.0172
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 31°C

БСП е в готовност да внесе предложение за смесена избирателна система

БСП е в готовност да внесе предложение за смесена избирателна система

/КРОСС/ "Имаме решение на Националния съвет на партията да подготвим предложение за смесена избирателна система и сме готови". Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова пред журналисти във връзка с промените в ИК, внесени от ГЕРБ и алтернативните предложения на БСП, предаде „Фокус".
По отношение на сменената позиция на ДПС за мажоритарния вот, Нинова заяви: „Нямам навик да коментирам други политически партии. Коментирам само нашите си позиции".

По думите й много добри специалисти и такива извън БСП са работили по законопроекта на БСП.

„Нека да мине сега това, което е внесено, да го изгласуваме, след това си внасяме нашето предложение", коментира Нинова. Тя поясни, че БСП ще го внесе като алтернатива на това, което се предлага до момента. „Нека докрай да си изконсумират това, което предлагат", заяви лидерът на БСП по адрес на ГЕРБ.


От своя страна председателят на ПГ на ГЕРБ заяви, че нямаме промяна в позицията на партията и тя ще подкрепи мажоритарната система.

„Всяка една партия взима своите политически решения. Тук мога да направя паралел с днешното гласуване в Закона за движение по пътищата. Вие видяхте, че колегите, които са членове на Вътрешната комисия от ДПС гласуваха „за" промените, които сме предложили, днес в зала се „въздържаха", коментира Цветанов.

Попитан дали това не обрича на провал промените в ИК, внесени от ГЕРБ, Цветанов поясни, че е разговарял с Веселин Марешки. „Те твърдо ще подкрепят мажоритарната система. Ние също ще изразим нашата подкрепа с гласуване. Надявам се, че може някои колеги от БСП и ДПС също да подкрепят и да се стигне до желаното мнозинство", уточни Цветанов.

Попитан как си обяснява промяната на поведението на ДПС, Цветанов заяви, че не може да коментира политически решения. „Доколкото знам от дебата, който е бил в Правната комисия, колегата, който е гласувал от ДПС е казал, че гласува с неговия си глас без да е имал политическа позиция", посочи Цветанов.

Той поясни, че на заседание на парламентарна група на ГЕРБ вчера са коментирали, че по всяка вероятност мажоритарният Изборен кодекс ще мине, разсъждавайки от гласуването на законопроекта в Правна комисия.
Той поясни, че не са провеждали срещи с ДПС.
На въпрос дали ГЕРБ е склонна да подкрепи смесена система, Цветанов заяви, че не са, тъй като законопроектът е съобразен с референдума.

"Поведението на ГЕРБ и ДПС за промените в Изборния кодекс не отговаря на очакванията на хората, а е политически пазарлък", коментира Корнелия Нинова. "Не искаме да бъдем част от това. Една група внася законопроект, който не иска да бъде приет. Друга група уж го подкрепя, сменя позиция след пет минути. Не е чисто това“, заяви Нинова и го определи като "политически пазарлък". Нека си го извървят. Да мине гласуването и след това абсолютно последователно, точно и конкретно, каквото сме ви говорили от няколко месеца, го внасяме като законопроект“, подчерта лидерът на БСП.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Референдумът е подкрепа на конкретна система на гласуване, той не отприщва възможност на всякакви свободни съчинения относно начина на гласуване. Имате право да гласувате само за конкретния текст, напечатан в бюлетината.

14.06.2017 22:29:51

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.