• 21 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

ДПС са потенциален участник в утрешната власт

ДПС са потенциален участник в утрешната власт

/КРОСС/ - Г-н Кънев, казвахте преди време, че протестът няма да върне ГЕРБ на власт. Че сте им алтернатива. В този смисъл не участва ли РБ в дежавю - преди изборите се казва едно, след тях се прави съвсем друго?

- Това, че няма да върнем ГЕРБ на власт, беше послание и надежда от август-септември-октомври 2013 г. До ден днешен вярвам, че ако се бяхме преборили за незабавни избори след кризата с избора на Пеевски за председател на ДАНС, резултатът щеше да е приблизително равен между ГЕРБ и РБ. Естествено, че след това с нашето изтощаване като извънпарламентарни партии и окопитването на ГЕРБ балансите в десния център се върнаха към нормалното си състояние - партиите, които са много силни финансово, организационно и здраво стъпили в местната власт, получават огромни предимства на национални избори. В българската политика ресурсът е определящ, българските избори са безобразно скъпи, дори само законната част. Така че, ние вземаме решение спрямо рамките, които дават българските избиратели. За нас решението можеше да е участие в управление, което зависи от БСП или ДПС, участие в управление, което зависи от Патриотичния фронт или АБВ, или не участваме, предизвиквайки по всяка вероятност нови избори. Вярвам, че взехме правилното решение, то беше много трудно. Месеците оттогава доказаха правотата да бъдем част от управлението, не от опозицията. Ако има нещо, което дава посока на огромния и доста бъзпътен кораб на властта в България, това е сравнително малката като сила енергия на РБ. Дали силата ни стига да се движим достатъчно бързо - надали.

- При доста важни гласувания се стигна до подкрепа от ДПС. Това притеснява ли ви?

- Имаше различни ситуации - 4 или 5 пъти ДПС гласува заедно с мнозинството, в един случай гласува само заедно с ГЕРБ (пенсионните фондове). Не ме притеснява. Всяка партия прави това, което смята за правилно с оглед на нейните интереси, интересите на избирателите й. В повечето случаи партиите са следвали програмата си. Това, че успяхме да убедим ДПС да участва в подкрепата на съдебната реформа, е чудесно. Същото се отнася и до ратификацията на дълговата програма на правителството, където спокойно щяхме минем и без ДПС. Нищо лошо няма в това да е гласувана от едно по-широко мнозинство, защото ДПС са потенциален участник в утрешната власт. Добре е те бъдат интегрирани в част от важните решения, за да не се променят. Много бих искал ДПС да подкрепят и пенсионна реформа на това правителство. Утре, когато властта се смени, трябва да знаем, че пенсионната система ще е устойчива, няма да се променя при всяко ново управление. А това, че ДПС се опитват да играят тактически игри с тази подкрепа - не им се получава, няма какво да ме притеснява.

- А ГЕРБ и Бойко Борисов стоят ли достатъчно далеч от движението?

- Това е тяхна преценка и на избирателите им. Личното ми мнение е, че има моменти, в които стоят достатъчно далеч, и моменти, когато не стоят. Ние от РБ сме осигурили управление, което не се нуждае от ДПС. Дай боже, да продължи по-дълго време. ДПС има нужда от дълга диета. Искам България да има модерна либерална партия, ще се радвам, ако малцинствата в България гласуват за либерали, а не за националисти или религиозни фанатици. Така че, ако на ДПС се даде достатъчно време да се отърси от мафиотското си крило, което сякаш на моменти е по-важното в партията, би било чудесно след 10 години например да се върне във властта. Никой не иска да изолира българските турци от властта.

- Ще ви кажа три имена - Йорданка Фандъкова, Иван Тотев, Иван Портних. Личната ви оценка за тях, трябва ли да продължат да са кметове още един мандат?

- Личната ми оценка е, че г-жа Фандъкова беше много изхабена и подведена от мнозинството си в общинския съвет, от хора между нея и съвета. За да има потенциал да управлява успешно още един мандат, тя самата има нужда от огромна промяна. Тъй като не виждам потенциал за промяна, смятам, че ще трябва да имаме кандидат-кмет в София. За другите двама в различна градация нямам положителна оценка. Г-н Тотев се възползва от добра икономическа конюнктура в Пловдив и може да се похвали с индустриално развитие, но той няма принос. Г-н Портних нямаше късмет с добра конюнктура и ясно лъснаха качествата му от състоянието на града и бизнеса.

- Смятате ли, че действия и изявления на Божидар Лукарски вредят на имиджа на РБ?

- Да кажем, че това е предмет на по-сериозен анализ (казва го след известен размисъл, усмихва се - бел. авт.). Безспорно има действия и решения на Божидар, които предизвикват реакция в средите на най-твърдите ни привърженици и в централни медии. Дали това отразява действителен проблем, или е предубеденост спрямо Божидар, е рано да се каже. Нека да дадем малко време и да видим резултати от работата му, от назначенията, които прави (те са доста по-различни от другите министерства поради партийния си характер). За мен критерият за политиката, която прави това министерство (с доста ограничени правомощия), е проектът за Закона за обществените поръчки, който ще предложат.

- Но и към вас има контракритики. Във Варна например част от активистите на ДСБ са бивши сподвижници на печално известния Добрин Митев. В СДС недоволстват, че несправедливо им се месите.

- На никого не се меся. Виждам политически процеси, свободен съм да ги коментирам, но съм безкрайно далеч да влияя върху други партии.

- Има ли риск за моралния облик на РБ поради участието в управлението?

- Участието във властта е огромен риск за всеки. България е много корумпирана държава, със силни традиции в шуробаджанащината. Изкушенията и натискът към подобно поведение са огромни, усещам ги върху себе си 24 часа в денонощието. Няма час, в който да не ми се обаждат със странни идеи по телефона.

- Ваши хора?

- Да, повече или по-малко. Начинът, по който се справям с тези изкушения, ще определи политическото бъдеще и на нашата коалиция, и на отделните партии. Направихме нещо много правилно - внесохме предложения в Закона за държавния служител да се ограничат назначенията без конкурс. Това беше важно решение, показа готовност да се самоограничим. Виждаме изкушенията, рисковете, опитваме се нормативно да ги пресечем.

- Считате ли АБВ за пълноценен участник в управлението?

- Да. Аз съм в Народното събрание и работя с парламентарната група на АБВ много добре. Това са конструктивни, много компетентни хора. Но и трудни партньори, защото са лява партия. Не са лъжелевица. Често срещаме противоречия, но маниерът на изглаждането им е много циливизован. Начинът на поведение на председателя на партията им г-н Първанов обаче е различен. Изглежда, че с един краен ляв популизъм се мъчи да компенсира щетите от участието във властта. Това е смешно. Все едно депутатите от РБ да си гласуват с мнозинството, министрите да управляват, а аз да ходя по улиците и да обяснявам, че това правителство е ляво, върши глупости и т.н. На СДС не се меся, камо ли на АБВ, но време е много хора в България да погледнат себе си и да преценят дали не са част от миналото.

- Как виждате политическите групирания в бъдеще? Поне доскоро имаше два водещи блока - БСП и ДПС, от една страна, ГЕРБ и РБ - от друга. Ще продължат ли да противостоят?

-Твърде е хубаво, за да е така. Ако това бяха полюсите в българската политика, превъзходството на дясноцентристкия щеше да е изключително трайно. Виждам, че г-н Борисов се надява на това, но се боя, че е прекален оптимист. БСП е с отмиращи функции, ДПС се опитва да работи по-скоро в центъра и дясното. Затова и занапред тепърва ще има много размествания в центъра и дясното, а и в националистическия спектър, който в Южна Европа и България има свойството да заменя левицата. На политиците прогнозите обикновено са грешни, но не мисля, че ще има двублоково противопоставяне в близките години. Напротив, усилията да се изграждат трудни съюзи на базата на много компромиси ще продължат. Ролята на РБ и въобще на стила, който олицетворяваме, ще бъдат определящи дали резултатът от подобни трудни преговори ще бъде ретрограден, или движение напред.

-Усещате ли президентски амбиции в Бойко Борисов?

-Мнението ми е, че той не е решил. Вярвам му, че това не му е цел в живота. По-скоро някакви неуспехи биха го тласнали натам, отколкото същинска амбиция. Мисля, че към настоящия момент почти всички изявени политици имат президентски амбиции. Очаквам много интересни президентски избори с рекорден брой силни кандидати.

 

Диян Божидаров

„Сега”

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.