• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 22°C

Проф. Огнян Герджиков: Съдиите ни са като Господ, станаха несменяеми

Проф. Огнян Герджиков: Съдиите ни са като Господ, станаха несменяеми

/КРОСС/В родното правосъдие се даде прекалена власт на съдиите. "Те станаха несменяеми и се почувстваха като Господ", каза в сутрешния блок на Bulgaria ON AIR професор Огнян Герджиков, юрист, политик и председател на 39-то Народно събрание.

Тази основна грешка в правосъдието се направи още в началото, когато се приемаше Конституцията, смята правистът.

По думите му обаче не всички съдии имат нужния морал, за да бъдат истински съдници и не всички издържаха на това изпитание.

Политиците имат голяма вина за това, смята Герджиков.

"Съдебната ни ситема е политизирана. Политиците го допуснаха. В правосъдието не трябва да има политически квоти", убеден е той.

Според него квотите са оставени, за да бъдат държани съдиите в зависимост. "Това е двоен аршин. Хем искаме върхенство на закона, хем няма как да стане това със съществуващите политически квоти", обясни Герджиков.

След 1997 година България тръгна от много ниска позиция, каза още той.

"Най-силното време беше 2001 - 2007 г. - скок на чуждестранните инвестии, бизнесът беше много добре, имаше свобода в медиите. След кризата страната още не може да стъпи на краката си", смята Герджиков.

В ефира на телевизията той направи и своята равносметка по повод своята 70-годишнина.

"Човек не може да направи всичко на този свят, но аз съм удовлетворен от живота. Дори ми беше дадено и повече. Чувствам се реализиран. Имало е и трудни моменти, но това е животът", смята Герджиков.

Той призна, че никога не е бил политик.

"Конюктурата ме прати там. Не съм влюбен в политиката. Влюбен съм в моята професия - преподавам вече 40 години в СУ и това ме удовлетворява", обобщи професорът.

По повод празника си той каза, че подаръци не събира: "От много време със съпругата ми имаме традиция - на всички наши празници не вземаме подаръци, а събираме пари за нуждаещи се, обикновено деца."

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Не съдиите, а главният прокурор е несменяем и неподконтолен !

14.03.2016 17:11:30

Анонимен

Струва ми се, че съдиите трябва да отделят време и усилия и за индивидуална работа по своята морално-етична платформа. Работата по последната видимо изостава, изглежда защото всички сили хвърлят в борбата за независимост. Дано не се окажат и независими от морала, етиката и човешките добродетели.

14.03.2016 14:23:26

Анонимен

Съгласен съм. Българските съдии заживяха в един свой свят, откъснат от живота на обикновения човек. Те не разбират живота на обикновения човек и гледат на него с високомерие.

14.03.2016 14:11:40

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.