• 01 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8023
  •  GBP / BGN 2.2911
  •  CHF / BGN 1.9921
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 26°C

Проф. Анастас Герджиков е новият ректор на Софийския университет

Проф. Анастас Герджиков е новият ректор на Софийския университет

/КРОСС/ Новият ректор на най-старото висше училище в България е проф. Анастас Герджиков. Той бе избран с 190 гласа срещу 160 за проф. Тони Спасов - ръководител на катедра Приложна неорганична химия на Факултета по химия и фармация.

Анастас Герджиков е доктор на филологическите науки, професор по римска литература в Катедра Класическа филология на СУ. Завършил е Хумболтовия университет в Берлин, специализирал е в Австрия (1994) и Германия (1997). Заемал е длъжностите заместник-министър на образованието и науката в правителството на НДСВ (2001-2003), управител на Фонд „Научни изследвания" (2008-2009), заместник ректор на СУ „Св. Климент Охридски" (2010-2011). Член е на редколегията на списание „Стратегии на образователната и научната политика". Преподавателската му работа обхваща курсове по латински език и автори (ораторска проза, историография, философия) и по римска литература. Научните му интереси са в областта на античната и средновековна литература, философия и политическа мисъл. Автор е на статии в български и чужди списания и сборници, на четири монографии, както и на първия български превод на Аристотеловата „Политика".

Другият кандидат бе проф. Тони Спасов от факултета по химия и фармация. Мандатът на ректора е четири години.

При представянето на своята платформа проф. Герджиков заяви готовност да се отчита пред Общото събрание на университета на всеки две години. Наема се да увеличава парите за Алма Матер с 5 млн. лв. всяка година, и то извън парите за научни проекти. Припомни, че преди 12 години е предложил администрацията на университета да се раздели от финансовата част. Новият ректор се обяви и за увеличаване на възнагражденията на преподаватели в СУ, но това да не става поравно. Студентските съвети са монополисти, каза още проф. Герджиков, и затова не са търсени от студентите и тяхната работа трябва да се активизира. В програмата му има мерки и за управлението на собствеността на СУ. Проф. Герджиков ще настоява да се изготви и приеме стратегия за развитието на Алма Матер, както и да се въведат атестации и диференцирано заплащане.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.