• 20 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 16°C

Националността на задържаните чужденци в София не е изяснена, нямат документи

Националността на задържаните чужденци в София не е изяснена, нямат документи

/КРОСС/Над 130 са задържаните тази нощ при операция на ДАНС и МВР срещу нелегалните мигранти и трафика на хора. Операцията се провежда от доста време на територията на София и днес е бил поредният етап от нея, посочи пред БНР Георги Костов, главен секретар на МВР. 

Чужденците са без документи и информацията за националността им е противоречива. 

Те всички са от Сирия, когато биват задържани, а после се оказва, че от тях има доста от Афганистан и от африкански държави. Тоест има и скрита миграция, каза пред Нова телевизия главният секретар на МВР. 

Задържаните не притежават и документи, които да доказват статута им на бежанци.

Проверки се извършват в районните поделения на МВР, след което ще бъдат решени по-нататъшните действия спрямо тях.

На един от проверените адреси се намира хостел, в който има стаи, наети от чужденци. Собственикът на хостела твърди, че при полицейската операция е счупена бравата на външната врата, както и една от стените. Някои от хората в района на булевард „Мария Луиза" твърдят, че срещу 200 лева таксиметрови шофьори са докарвали хора и са ги настанявали в хостели и хотели, но не в стаи, а в скрити ниши.

Продължават действията на органите на реда на различни адреси в столицата, информира Нова. 

По данни на Евростат България е най-гостоприемната държава към бежанците.Страната ни е казала „да" на най-много молби за статут. Цели 94 % от тях са одобрени. Почти толкова гостоприемни са и в Швеция. На този фон Германия е одобрила едва 42% от молбите. Това обаче не означава, че в България има най-много бежанци. У нас са постъпили близо 7 500 молби. В Германия от над 97 000 души, одобрените са повече от 40 000.

Близо 16 000 незаконно влезли в България чужденци са задържани от началото на годината в Центровете за имигранти, съобщи Георги Костов. По думите му числата на задържаните на вход, на изход и във вътрешността на страната са относително еднакви - по около 5 000 души.
Само в София са задържани около 4 000 души от началото на годината.
Освен това от началото на годината има над 200 задържани, привлечени като обвиняеми, а някои вече са получили присъди за каналджийство. За конкретен канал е трудно да се говори.
„Когато говорим за такива мащаби, нормално е да се приеме тезата, че е привлекателна дейност за престъпния контингент", заяви Георги Костов.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.