• 19 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8315
  •  GBP / BGN 2.2841
  •  CHF / BGN 2.0155
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 5°C

В Германия се надигат гласове за самостоятелна политика, без да се съобразяват със САЩ

В Германия се надигат гласове за самостоятелна политика, без да се съобразяват със САЩ

/КРОСС/ В Германия предложиха да се провежда самостоятелна външна политика, която да не бъде съобразявана със САЩ.

Европа трябва все по-уверено да отстоява своите собствени интереси вместо да се нагажда по линията водена от Вашингтон. Такава е основната теза в предварителния вариант на речта на германският външен министър Зигмунд Габриел, която е подготвена за Берлинския форум по външна политика - пише вестник Süddeutsche Zeitung.

По думите на Габриел, по време на управлението на Тръмп САЩ "слабо" изпълняват ролята си на световно значима политическа сила.

"Не можем да си позволим да сме в режим на постоянно очакване на решенията, които идват от САЩ и да реагираме на тях. Длъжни сме сами да оформяме своята позиция и когато това е необходимо да казваме на нашите партньори, къде се намира границата нашата солидарност", - пише в текста.

"Безусловният начин по който приемаме и запазваме ролята на САЩ, въпреки случващите се разногласия, започва да се руши" - се отбелязва в изявлението на министъра.

Освен това, Габриел настоява, че и САЩ вече започва по различен начин да възприема Германия, а по-точно, като "един от многото партньори": "Това също така означава, че нас неизбежно ни възприемат, като конкуренти".

Освен това Габриел призовава занапред Германия все по-уверено да представя своите собствени интереси. "Трябва да обозначим позициите си и когато това е необходимо да очертаваме разграничителни линии, отвъд пределите на които нашите партньори не бива да преминават - посочва се в текста. Като пример за такива "разграничителни линии" се споменават санкциите срещу Русия, които бяха приети това лято от Конгреса на САЩ. Те нанасят преки щети на европейските и в частност германските енергийни интереси. Като още един подобен пример бе посочена заплахата от прекъсване на ядрената сделка с Иран.

По думите на министъра европейските страни трябва да бъдат готови "да изграждат стратегически баланс от интерси, вместо да се подчиняват на американската политика".

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.