• 14 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8136
  •  GBP / BGN 2.3155
  •  CHF / BGN 2.0230
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 19°C

Словения се подготвя за хиляди мигранти след затварянето на унгарската граница

Словения се подготвя за хиляди мигранти след затварянето на унгарската граница

/КРОСС/ Словения очаква хиляди мигранти, след като Унгария затвори границата си с Хърватия, съобщава Euronews. Премиерът Миро Церар заяви, че Любляна може да се справи с около 8 хиляди мигранти на ден, стига Австрия и Германия да не затварят границите си и бежанският поток да не спира: „Предупредих в Европейския съвет, че ако се въведе по-строг режим на границата между Австрия и Германия, а и между Словения и Австрия и т.н., има опасност от т. нар. „ефект на доминото".

Само през вчерашния ден в Словения са влезли 2700 души.

Вътрешният министър на Хърватия Ранко Остоич също предупреди за опасността от лавинообразен ефект от затварянето на границите: „Това ще предизвика много неприятности за всички страни и не искам да прогнозирам какво ще се случи тогава, защото организираната система, с която приемаме хора, регистрираме и ги проверяваме, и извършваме медицински прегледи дава все пак някаква сигурност".

В същото време обществото в Германия е все по-разединено в позицията си за бежанците. На фона на посещението на Ангела Меркел в Турция, която ще търси съдействие за справяне с мигрантската криза, в Берлин се проведоха демонстрации в подкрепа на бежанците, като участниците са категорично:
- Важно е да покажем, че искаме да помагаме на хората, бягащи от война и беди.
- Искаме да подкрепим културата, с която приветстваме бежанците.

Сред опозиционните лидери обаче се чуват все повече призиви за затваряне на границите и дори изграждане на ограда, по примера на Унгария: „Не демонстрираме срещу бежанците, а критикуваме Ангела Меркел, че ги покани да идват".

Вестник The Daily Mail съобщава за рязко увеличение на насилието в бежанските лагери в Германия и все по-чести случаи на изнасилване и побои. Жените, които пристигнаха с мигрантската вълна в Германия, са принуждавани да проституират за 10 евро в бежанските лагери. През последните дни има рязко увеличение на насилието. Напрежението расте все повече поради влошаването на условията в приемните центрове. Вестникът пише, че сексуалното насилие е част от ежедневието и подчертава, че само в една германска област са регистрирани 100 такива случая за последните три месеца.

В мигрантския център в град Кицинген местните власти решиха да назначават само мъже като чистачи, след като жените чистачки през последните десет дни са били нападани всеки ден. Двама мигранти на възраст от 38 и 52 години са задържани заради нападения над жени в периода от 1 до 10 октомври, пише вестник The Express.

От следващата седмица тази работа ще се извършва само от мъже, а до тогава чистачките ще работят под постоянна охрана, съобщи местното радио Bayerischer Rundfunk.
„Като жена, съм истински притеснена от това, което се случва там", каза Тамара Бишоп от общинската управа.

В областта Байер-Виртемберг неотдавна бяха регистрирани шест изнасилвания в бежански лагери. Местна правозащитна организация съобщи, че там жените са принуждавани от престъпниците да проституират за 10 евро.

В същото време е избухнало жестоко сбиване между мигранти от Албания и Афганистан. Някои от тях са били въоръжени с ножове, а един от тях е имал и пистолет. Полицията се е намесила и е задържала всички участници в побоя.

„Политиците много често представят случващото се като сбиване поради неравномерното разпределение на храната и дрехите. Но това не е така. Не е много просто да се опише точно какво се случва там", каза Райнер Вент от профсъюза в германската полиция.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.